Eseménynaptár

13. Budavári Könyvünnep

 

2015. szeptember 4–6. között a Magyar Nemzeti Levéltár idén is részt vesz a Budavári Könyvünnepen. A Levéltár saját pavilonjánál várja az érdeklődőket széles választékú, saját kiadású könyvkínálatával. Ezen a rendezvényen kedvezménnyel vásárolhatók meg kiadványaink, többek között a Levéltár történetét összefoglaló kötet, a családtörténeti kutatásokhoz kiadott oktatási segédanyag, vagy az Árpád házi királyok pecsétgyűjteményét összefoglaló album.

Könyvbemutató a makói levéltárban

A napokban jelent meg Marosvári Attila levéltáros kollégánk új könyve, amelyben az 1918. őszi vidéki erőszakhullám Csanád vármegyei eseményeit, valamint a történtek hátterét és kiváltó okait világítja meg. A könyvet 2024. március 6-án mutatja be dr. Révész Tamás, a HUN-REN Történettudományi Intézet tudományos munkatársa és dr. Gellért Ádám, az Erőszakkutató Intézet vezetője.

Nemzedékek, nemzetségek, dinasztiák. Előadások Békés megyei családok történetéből

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt 2023. szeptember 29-én 10 órai kezdettel megrendezendő „Nemzedékek, nemzetségek, dinasztiák. Előadások Békés megyei családok történetéből” című konferenciájára. A helyszín ezúttal is a gyulai városháza díszterme (5700 Gyula Petőfi tér 3.).

"LÁNYOK, NŐK, ASSZONYOK - Női sorsok, szerepek, életutak a 18-20. században" c. levéltári napi konferencia 2021. október 20-án az MNL Baranya Megyei Levéltárában

Levéltári nap

28. Levéltári napunkon 2021. szeptember 23-án 10,30-tól tudományos konferenciával, kiállításokkal, történelmi divatbemutatóval, a kor feelingjét adó retró szendvicsekkel, zenével, filmekkel, könyvekkel idézzük fel az 1980-as éveket. A rendezvény helyszíne a Megyeháza (Nyíregyháza, Hősök tere 5.) A program regisztrációköteles. Jelentkezni az szszbml@mnl.gov.hu címen lehet. Kérjük, hogy a rendezvényen viseljenek maszkot!

VII. Középkoros Könyvbörze

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA
KLASSZIKA-FILOLÓGIAI BIZOTTSÁGA KÖZÉP- ÉS NEOLATIN MUNKABIZOTTSÁGA,


valamint

a MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR ORSZÁGOS LEVÉLTÁRA és PEST MEGYEI LEVÉLTÁRA

tisztelettel meghívja Önt az ez évi első „offline” rendezvényére,
a VII. Középkoros Könyvbörzére és személyes találkozásra,

amelyet a Pest Megyei Levéltárban (Budapest IX. ker., Vágóhíd utca 7.)

Meghívó Bedekovich Lőrinc kéziratos térképeit bemutató vándorkiállítás megnyitójára a TISZApART Moziba

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára,

a Jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

és a TISZApART Mozi tisztelettel meghívja Önt

a 2020. január 22-én 16:00-kor kezdődő

„Delineata per Laurentium Bedekovich” – Válogatás id. Bedekovich Lőrinc kéziratos térképeiből

Belső várkastély | Könyvbemutató

A Magyar Nemzeti Levéltár tisztelettel meghívja Önt 2019. november 28-án (csütörtökön) 14.00 órai kezdettel Kántás Balázs (MNL) – Kunt Gergely (ME BTK) – Szabó Piroska (OSZK) – Szerényi Ildikó (MNL) „Belső várkastély” Bicskey Erzsébet, egy fiatal lány naplója 1940-1946 című forráskiadványának bemutatójára.

Köszöntőt mond:
Dr. habil. Szabó Csaba főigazgató, Magyar Nemzeti Levéltár

Naplórészleteket olvas fel:
Fényes Erika sajtóreferens, Magyar Nemzeti Levéltár
A kötetet bemutatja:

TÉNY(KÉP)EK - Fotószilánkok Tabák Lajos 20. századából - vándorkiállítás megnyitó Túrkevén

M E G H Í V Ó

 

A Túrkevei Református Egyházközség

és a Túrkevei Kulturális Egyesület

szeretettel meghívja Önt és családját a

Magyar Nemzeti Levéltár

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

 

T É N Y ( K É P ) E K

Fotószilánkok Tabák Lajos 20. századából

 

A Khuen-Héderváry- és a Tisza-kormány minisztertanácsi jegyzőkönyvei 1—2.

Az 1867 és 1918 között fennálló Osztrák-Magyar Monarchia magyar kormányainak minisztertanácsi jegyzőkönyveit a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára legjelentősebb forrásai között tartjuk számon.

A most bemutatásra kerülő kétkötetes forráskiadvány gróf Khuen-Héderváry Károly és gróf Tisza István kormányainak 1903. június 27. és 1905. június 18. között megtartott minisztertanácsi ülésein felvett jegyzőkönyvek fontosabb napirendi pontjait közli.

"A szó elszáll - az írás megmarad?" Iratpusztulások Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2019. augusztus 30-án 14.00 órakor nyílik a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára új időszaki kiállítása „A szó elszáll – az írás megmarad? Iratpusztulások Jász-Nagykun-Szolnok megyében” címmel. A kiállítás célja, hogy bemutassa, milyen módon semmisültek meg vagy rongálódtak a megye területén keletkezett, történeti szempontból értékes és jogbiztosító funkcióval rendelkező iratok.

Vígh Éva: A párduc szimbolikája a középkori irodalomban

Az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Klasszika-filológiai Tudományos Bizottsága Közép- és Neolatin Munkabizottsága valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára tisztelettel meghívja Önt ez évi soron következő rendezvényére,
mely alkalommal a „Középkori Esték” keretében Vígh Éva A párduc szimbolikája a középkori irodalomban címmel tart előadást 2019. június 13-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára konferenciatermében (Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2–4.)

Honvédelem Napja, 1849-2019

Budavár visszavételének 170. évfordulója alkalmából ismét látványos csatabemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők 2019. május 19-én a Kapisztrán téren.
A rendezvényen való részvétel ingyenes!

13:00: Hagyományőrző katonák menete a Kapisztrán tértől a Dísz térig, tiszteletadás, megemlékezés, koszorúzás a Honvéd emlékműnél, majd a Görgei-szobornál.

16:00: Látványos utcai csatabemutató mintegy 200 katonai hagyományőrző részvételével.

Középkori Esték

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Klasszika-filológiai Bizottsága, Közép- és Neolatin Munkabizottsága, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára tisztelettel meghívja Önt ez évi soron következő rendezvényére, mely alkalommal a „Középkori Esték” keretében Slíz Mariann (ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi é

Középkori Esték

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Klasszika-filológiai Bizottsága, Közép- és Neolatin Munkabizottsága, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára tisztelettel meghívja Önt ez évi első rendezvényére, mely alkalommal a „Középkori Esték” keretében Nógrády Árpád (MTA BTK TTI,

Raklapos könyvvásár az MNL Országos Levéltárában

Forráskiadványok, folyóiratok, szakkönyvek és ajándéktárgyak a középkortól a rendszerváltásig! Régi köteteinket most jelképes áron, az újabbakat pedig kedvezménnyel adjuk.

A készlet decemberben folyamatosan frissül, a további részleteket és információkat az eseményen belül fogjuk feltüntetni.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy csak készpénzes fizetésre van lehetőség!

Középkori esték

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Klasszika-filológiai Bizottsága, Közép- és Neolatin Munkabizottsága, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára tisztelettel meghívja Önt ez évi soron következő rendezvényére, mely alkalommal a „Középkori Esték” keretében C. Tóth Norbert Mátyás király első felesége címmel tart előadást a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára konferenciatermében  (Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.)  2018.

A „Reformáció MNL” projekt bemutatója és záróünnepsége

A reformáció 500. évfordulója alkalmából 2016 januárjától 2018 júniusáig a Magyar Nemzeti Levéltár a Reformáció Emlékbizottság támogatásával nagyszabású, minden levéltári területre kiterjedő projektet valósított meg az Országos Levéltárban és valamennyi megyei intézményében, amelyhez határon túli kutatások is társultak. A projekt alapját képező tudományos forrásfeltárás mellett számos kiadvány, változatos programok, kiállítások, konferenciák és országos diákvetélkedő valósult meg.

Mentés eredetiben II. – Állományvédelem és restaurálás

2018. szeptember 24-én egynapos konferenciát tartunk a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, ahol az állományvédelem különböző területeiről szóló előadásokkal szeretnénk bemutatni a restaurálással kapcsolatos tevékenységek aktuális kérdéseit és lehetőségeit.

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Kiállító- és előadóterme, 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.

„A totális diktatúra kiépülése a Hajdúságban” című történelmi konferencia

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata és a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltára tisztelettel meghívja Önt és kedves ismerőseit a Hajdúböszörmény Város Napja keretében megrendezésre kerülő „A totális diktatúra kiépülése a Hajdúságban” című történelmi konferenciára, „A jogszolgáltatás története Hajdúböszörményben” című könyv bemutatójára és a „Jogszolgáltatás – Jogfosztás” című időszaki kiállítás megnyitójára.

Kulturális Örökség Napjai az MNL Országos Levéltárában

2018. szeptember 15-én, szombaton a Kulturális Örökség Napjai alkalmából intézményünk nyitott kapukkal várja a látogatókat, hogy együtt fedezzük fel különleges kulturális örökségünket. Idén nem csak kiállításokkal, épület- és raktársétákkal várjuk az érdeklődőket, hanem aktív részvételre buzdítjuk a hozzánk ellátogatókat, akik a Fortepan és az Europeana jóvoltából akár helyben digitalizáltathatják első világháborús magánirataikat, vagy családkutatásba kezdhetnek kollégáink segítségével!

Múzeumok Éjszakája 2018 az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárával

AZ MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára idén rendhagyó módon a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban várja az érdeklődőket programjaival. 17.00 órakor nyílik „Bővülő történelem” című, a levéltár magánszemélyek iratajándékozásait bemutató vándorkiállítása, amelyet a Tiszazugi Földrajzi Múzeum saját gyűjteményének darabjaival kiegészítve mutat be a látogatóknak.

Múzeumok Majálisa

A Magyar Nemzeti Levéltár idén is ott lesz a Magyar Nemzeti Múzeum által szervezett Múzeumok Majálisán 2018. május 13-án.

Az idei évben a szokásos könyvvásár és tájékoztató mellett két könyvebmutatóra is sor kerül.

A bemutatásra kerülő kötetek:

Nyomot Hagytak. Évszázadok-Személyiségek-Aláírások. Budapest: Magyar Nemzeti Levéltár, 2017.

Városok, önkormányzatiság, állam a kora újkorban – Levéltári Délutánok 7.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Levéltár „Levéltári délutánok” című rendezvény-sorozatának hetedik állomására!

A Magyar Nemzeti Levéltár fontos feladatának tartja, hogy növelje a levéltáros szakma társadalmi beágyazottságát és elismertségét. Ennek jegyében indult útjára a „Levéltári Délutánok” című rendezvény-sorozat, ahol a Magyar Nemzeti Levéltár egy-egy történész-levéltáros munkatársa mutatja be kutatásait.

„Építészeti emlékek a mai Lengyelország területén” - Levéltári esték áprilisban

2018. április 25-én 16.30-tól Dr. Denke Gergely előadásával folytatódik intézményünk „Levéltári esték” sorozata. A történelmet és építészetet kedvelő köztisztviselő 2016-ban digitális fényképezőgépével Lengyelországban tett körutat azzal a céllal, hogy az ország Krakkón túli városait is megismerhesse. A bejárt terület a történelem viharait élte át, jelentős része 1945-ig német lakossággal bírt.

Középkori Esték az MNL Országos Levéltárában

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Klasszika-filológiai Bizottsága és Közép- és Neolatin Munkabizottsága, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára tisztelettel meghívja Önt 2018. április 12-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel Bagi Dániel: Az oroszlán, a sas és a szamár - Mügelni Henrik két magyar krónikájának keletkezési körülményei című előadására.

Év Levéltára 2017 díjkiosztó Szolnokon

A Magyar Levéltárosok Egyesülete – az elmúlt évben végzett munkája alapján – A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának ítélte az Év Levéltára 2017 díjat.

Az ünnepélyes díjátadót 2018. február 5-én 11 órakor a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Kamaratermében rendezzük meg, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Kérjük jelezze részvételi szándékát a jnszml@mnl.gov.hu e-mail címen!

Novemberi Levéltári Esték

2017. évi utolsó Levéltári esték előadónk Cseh Dániel, aki Jászberény 19-20. századi politika-, társadalom- és gazdaságtörténetét, valamint Magyarország vidéktörténetét kutatja 1945 után. Ezúttal Jászberény második világháború utáni megpróbáltatásait, a településen végbemenő elitváltásokat, a kommunisták lopakodó, majd egyre nyíltabb térnyerését és végül hatalomra kerülését teszi vizsgálódásai tárgyává.

Protestáns források, családok, személyek és históriák a 16-20. századból

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára 2017. november 16-ánProtestáns források, családok, személyek és históriák a 16-20. századból” címmel tartja meg konferenciáját.

A rendezvényen bemutatjuk a „Vissza a forrásokhoz” című vándorkiállítást is.

Fejezetek a magyar közigazgatás történetéből 1945–1958 | Közigazgatás-történeti konferencia

A Magyar Nemzeti Levéltár elsőrangú feladatának tekinti a közigazgatás-történet feldolgozását, hiszen az alapos közigazgatás-történeti ismeretek nélkülözhetetlenek a mindennapi levéltári munka és gyakorlat során. Ennek apropóján 2017-ben immár negyedik alkalommal rendez e témakörben műhelykonferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára.

Bővebben: Fejezetek a magyar közigazgatás történetéből 1945–1958

Levéltári Délutánok: A terror hétköznapjai. A kádári megtorlás rendszere 1956-1963

Ezen a délutánon a kádári megtorlás rendszerére összpontosítunk. Az 1956-os forradalom leverése után tömeges leszámolás kezdődött meg. Milyen politikai megfontolás alapján születtek a megtorláshoz alkalmazott jogszabályok? Mi alapján gondolták megfélemlíteni a társadalmat a Kádár-korszak politikusai? Hogyan bélyegezte meg a kádári rendszer a forradalom résztvevőit? Milyen hatással volt ez egyéni életutakra, családokra?

Szociális és egészségügyi ellátás az idők forgatagában

A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma Nyitrai Állami Levéltár Komáromi Fióklevéltára 2017. szeptember 27-én és 28-án tartja meg a „Szociális és egészségügyi ellátás az idők forgatagában” című konferenciáját. A rendezvényen intézményünk három kollégája szólal fel. Dancsecz Mónika a Győr vármegyében, az 1831.

Levéltár történeti előadás Nyitrán

A Nyitrai Állami Levéltár 2017. szeptember 19-én és 20-án tartja meg "A levéltárak története - A történelem levéltárai" című tudományos konferenciáját nemzetközi részvétellel. A rendezvényen szlovákiai, magyar, erdélyi és cseh levéltárosok mutatják be a témában folytatott kutatási eredményeiket. Intézményünkből Hegedüs Zoltán főlevéltáros, „Fejezetek Moson vármegye levéltárának 18-20. századi históriájából” címmel tart előadást.

Kulturális Örökség Napja az MNL Baranya Magyei Levéltárában

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára idén is részt vesz a Kulturális Örökség Napjai című országos rendezvénysorozaton. Ezen a napon főépületünk raktárai hagyományosan megnyílnak az érdeklődő közönség előtt, akik így bepillantást nyerhetnek az ország egyik legnagyobb mennyiségű - mintegy 17.500 iratfolyóméter terjedelmű - iratanyagát őrző vidéki levéltárába.

Emlékkonferencia Borsa Iván (1917−2006) születésének centenáriumán

Sokrétű tevékenysége számos területen hagyott maradandó műveket hátra (forráskiadás, segédletkészítés, gyűjtemény kialakítása és gyarapítása, stratégiai tervezés, új technika bevezetése, levéltári diplomácia, nemzetközi kapcsolatok), munkássága ma is velünk él és meghatározó a magyar levéltárak történetében.
A konferencia célja a tiszteletadás és emlékezés, valamint annak áttekintése, mit is gondolunk ma az ötvenes, hatvanas, hetvenes évek szakmai megoldásairól, s vajon hogyan gondolkodna, cselek

Reformációs forrásbemutató kiállítás a levéltárban

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár több tudományos projektjének eredményeit megismertetve szeretné emlékezetessé tenni az ünnepet. Az Országos Levéltár és a megyei levéltárak közös munkájának eredményeként készült el az a vándorkiállítás, amely az ország különböző helyein lévő archívumok kincseiből nyújt válogatást és 2017. június 12-én néhány napra Nyíregyházára érkezik. 

Májusi Levéltári Esték - "Egynapos halhatatlanság"

Mit tud a többnyire a másnapi olvasónak dolgozó újságíró az évszázadok lenyomatát őrző levéltárral kezdeni? Mitől válhat kétoldalúvá és mindkét fél számára gyümölcsözővé egy archívum és az újságírás kapcsolata? Háromnegyed óra ezekről a kérdésekről, illetve a levéltár néhány, a szélesebb közönség számára is érdekfeszítő kincseiről.

Kutatói kerekasztal

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg április 24-én (hétfőn) 14 órától kutatói kerekasztal-beszélgetésre várja az érdeklődőket, melynek témája a Reformációs programok az iskolában lesz. Ebből az alkalomból a Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció MNL c. projektjének keretein belül zajló, „Utazás Wittenbergbe” elnevezésű diákverseny megyei eredményhirdetésére és a pályamunkák levetítésére is sor kerül.

„A szőlőművelés évszázadai a Villány-siklósi és a Pécsi borvidéken” c. szőlészeti-borászati konferencia

A Magyar Nemzeti Levéltár

Baranya Megyei Levéltára

tisztelettel meghívja önt

„A szőlőművelés évszázadai a Villány-siklósi és a Pécsi borvidéken” c. szőlészeti-borászati konferenciájára.

 

A „Reformáció 500” emlékbélyeg sajtónyilvános kibocsátása és megyei díjátadó Győrben

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára 2017. április 20-án tartja meg a „Reformáció 500” című programját. A rendezvényen, a Magyar Posta Zrt kibocsátja a jeles évforduló alkalmából készített emlékbélyegét. Ismertetjük a Magyar Nemzeti Levélár reformációs projektjét, valamint az „Utazás Wittenbergbe” című országos tanulmányi verseny helyi eredményhirdetésére is sor kerül.

Bővülő történelem - Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai

2017. április 10-én új időszaki kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára raktárában. A "Bővülő történelem - Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai" című kiállítás az intézmény legérdekesebb ajándékozási eseteit mutatja be a közelmúltból.

Beszélgetés az Alföld történeti földrajzról, társadalomról

Tisztelettel várunk minden érdeklődőt 2017. április 3-án, hétfőn 11 órakor levéltárunk kutatótermében, ahol a Beszélgetések a 20. századról rendezvénysorozat újabb részeként  dr. Szilágyi Zsolttal, a Debreceni Egyetem tanárával, az Alföld történeti földrajzának, társadalmának, Kecskemét várostörténetének jeles kutatójával Gottfried Barna főlevéltáros beszélget.

„Büszkeségpont – Csillaghullás Hajdúböszörményben” c. állandó kiállítás megnyitója

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltára és Hajdúböszörmény Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt 2017. március 22-én 14 órától a „Büszkeségpont – Csillaghullás Hajdúböszörményben” című állandó kiállítás megnyitójára.

 

A Gulág Emlékbizottság támogatásával megvalósult projektek bemutatása

A Magyar Nemzeti Levéltár tisztelettel meghívja 2017. február 16-án (csütörtökön), 11 órai kezdettel a Gulág Emlékbizottság támogatásával megvalósult projektek bemutatására.

Helyszín:

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Kiállító-és konferenciaterem
Budapest I. kerület, Bécsi kapu tér 2-4.

120 év a győri ipar szolgálatában

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára, valamint a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér 2016. december 6-án konferenciát rendez „120 év a győri ipar szolgálatában” címmel. A konferencián az 1896. december végén megalakult Magyar Waggon- és Gépgyár Részvénytársaság több, mint száz éves múltjára emlékezünk. A tudományos tanácskozáson azok a kutatók szólalnak fel, akik az elmúlt húsz esztendőben jelentős feltáró munkát folytattak a témában.

GYŐR 1956 - konferencia

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében intézményünk a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeummal, valamint a Győr Megyei Jogú Város Levéltárával együttműködve rendezi meg 2016. november 10-én a GYŐR 1956 című konferenciáját. A programon felszólal Hegedüs Zoltán, Nagy Róbert és Néma Sándor. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

MNL Tolna Megyei Levéltárának 20. Levéltári Napi konferenciája

A Magyar Nemzeti Levéltár

Tolna Megyei Levéltára

tisztelettel meghívja önt

20. Levéltári Napi konferenciájára

„Hétköznapok 1956-ban” címmel

 

Program

 

930−1000

Érkezés és regisztráció

A megjelenteket köszöntik:

Dr. Várady Zoltán

(levéltár-igazgató, Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára)

Levéltári Nap Győrben

Immár 19. alkalommal rendezzük meg Győrben, a helyi és környékbeli archívumok szakmai napját. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum dísztermében, 2016. október 25-én 10.00 órai kezdettel nyitjuk meg a konferenciát. Intézményünkből Szabó Zoltán főlevéltáros és Áldozó István igazgató-helyettes tart előadást. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

„Mesterségek és kisipar városaink történelmében” - Szakszimpózium a Nyitrai Állami Levéltár Komáromi Fióklevéltárában

A Szlovák Köztársaság Belügyminisztérium Nyitrai Állami Levéltárának Komáromi Fióklevéltára, 2016. szeptember 28-29-én tartja meg „Mesterségek és kisipar városaink történelmében” című szakszimpóziumát. A rendezvény első napján, Beregszászi Balázs kollégánk a Magyaróvári Ipartestület megalakulásáról és első évtizedeiről tart előadást.

KULT-UTCA

A Mosonmagyaróváron működő Belvárosi Üzletkör által szervezett, Kult-utcai rendezvény keretei között, Beregszászi Balázs kollégánk 2016. június 23-án 17.20 órai kezdettel helytörténeti sétát vezet. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

Múzeumok Éjszakája 2016 - A Pannonhalmi Borvidék múltja, jelene és jövője

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. „A Pannonhalmi Borvidék múltja, jelene és jövője” címmel ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, 2016. június 25-én 17.30 órakor és 19.00 órakor.

Előadás Győr Megyei Jogú Város Német Önkormányzatánál

Áldozó István Győr Megyei Jogú Város Német Önkormányzata meghívásának eleget téve a Magyar Vagon- és Gépgyár német kapcsolatairól tartott előadást 2016. május 23-án. Kollégánk elsőként a győri gyárnak az esseni Krupp Művekkel létesített együttműködéséről emlékezett meg, majd a MAN Művekkel létrehozott kapcsolatát taglalta. Intézményünk igazgató-helyettese kiemelte, hogy a győri hadiüzemnek igazán a Bremenben lévő Focke-Wulf Repülőgépgyárral, valamint az Augsburgban tevékenykedett Messerschmitt Művekkel alakult ki szoros kooperációja.

Borhistóriák 3.

Vendégeinket ismét a magyarországi borkultúra elsődleges írásos forrásai közötti időutazásra, történetmesélésre és borkóstolásra invitáljuk, ezúttal az egri borvidék jellegzetességeit, történelmét elevenítve fel.

A borkóstolással egybekötött est május 6-án egy plusz programmal egészül ki, ugyanis lehetőség nyílik a Levéltárban nem

A „Hátország a Nagy Háborúban” vándorkiállítás bácsai megnyitása

Tisztelettel várjuk az érdeklődőket, a „Hátország a Nagy Háborúban” című vándorkiállítás újabb helyszínére. A Bácsai Kultúrház ad otthont a tárlatnak 2016. március 31. és 2016. április 14. között. A rendezvény megnyitása 2016. március 31-én, 16.00 órakor lesz.

Hagyatékok feldolgozásának interdiszciplináris tanulságai (konferencia)

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára és a Petőfi Irodalmi Múzeum
meghívja Önt és családját a 2016. május 5-én, csütörtökön és 6-án, pénteken tartandó

Hagyatékok feldolgozásának interdiszciplináris tanulságai című országos konferenciájára.

A rendezvény helyszíne A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának díszterme (Veszprém, Török Ignác utca 1.)
Kérjük, regisztrációval erősítse meg részvételi szándékát!
www.veml.hu
88/401-422

„A Duna…választóvízzé válik…”

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára és a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, 2016. március elsején konferenciát rendez a magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezmény aláírásának 70. évfordulója alkalmából „A Duna…választóvízzé válik…” címmel.

A tanácskozás 9:30 órakor kezdődik, helyszíne a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér (Győr, Baross Gábor utca 4.) második emeleti rendezvényterme.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

Horváth László: A modernitás szorításában (könyvbemutató)

Ajka Város Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára és a Nagy László Városi Művelődési Központ tisztelettel hívja a kedves érdeklődőket Horváth László "A modernitás szorításában (Ajka építéstörténete 1940-1990)" című könyvének bemutatójára!

A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet!

Könyvbemutatók a XV. Győri Könyvszalonon

A 2015. november 6-8. között megrendezésre kerülő XV. Győri Könyvszalonon, intézményünk két kötet ismertetésére vállalkozik. Dr. Horváth József a helyi könyvtár igazgató-helyettese beszélget kollégáinkkal, Hegedüs Zoltánnal és Szabó Zoltánnal. A szerzőpáros, „Győr vármegye nemesi közgyűlési és törvénykezési jegyzőkönyveinek regesztái VI. kötet (1676-1690)” címmel jelentette meg kutatásainak eredményeit.

Szakmai nap Győrben

Intézményünk éves szakmai napját immár 18. alkalommal, 2015. október 20-án 9.00 órakor tartja meg Győrben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum dísztermében. A rendezvény különlegessége, hogy a Győr városában működő archívumok, valamint a Sopronban található megyei levéltár munkatársai közösen, évek óta együttműködve szervezik meg a programot. Összesen hat levéltár tudományos munkálkodásának eredményeit ismerhetik meg a konferenciára ellátogatók.  Minden érdeklődőt szeretettel várunk. 

Veszprémi Történelmi Szalon - A veszprémi kertek

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel hívja és várja Önt 2015. október 13-án, kedden 15 órára a Veszprémi Petőfi Színházba a Veszprémi Történelmi Szalon következő beszélgetésére, melynek témája: a veszprémi kertek.

Vendégeink: Boda Magdolna, a püspöki főkertész lánya, Fábián Pál, a Petőfi Színház gondnokának fia, Strenner József kertészmérnök.

A rendezvény házigazdája Márkusné Vörös Hajnalka, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatóhelyettese és főlevéltárosa.

“Akik jártak Doberdónál” - A Nagy Háború filmeken III. (filmvetítés)

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára szeretettel hívja “A Nagy Háború filmeken” című rendezvénysorozat harmadik vetítésére. Ez alkalommal Kele Andor és Hatos Gyula “Akik jártak Doberdónál – Élet az állóháború hadszínterén” című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők. A vetítést követően a film alapjául szolgáló könyv és a Nagy Háború blog szerzőivel Nagy Szabolcs főlevéltáros beszélget.

Sétál a család a Nagy Háború nyomában (füzetbemutató)

Szeretettel meghívjuk Önt és érdeklődő ismerőseit 2015. október 7-én, szerdán 14:30 órára az Eötvös Károly Megyei Könyvtár földszinti kisgalériájába (Veszprém, Komakút tér 3.) a “Sétál a család a Nagy Háború nyomában” című foglalkoztatófüzet sétával egybekötött ismertetésére. A kiadványt bemutatja Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere, a veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke. A sétát koordinálja Nagyné Kozma Ildikó, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont vezetője.

„Sublótba zárt háború” (kiállítás megnyitó)

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel hívja Önt és családját 2015. október 1-jén 15 órára a levéltár épületébe, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság felhívására a lakosság által felajánlott dokumentumokból összeállított „Sublótba zárt háború – kiállítás otthon őrzött I. világháborús emlékekből” című kamarakiállításának megnyitójára.

APEx Budapest 2015

2015. szeptemberében a magyar főváros, Budapest ad helyet az európai levéltári szakma egyik legjelentősebb eseményének, az Archives Portal Europe network of eXcellence (APEx) projekt záró konferenciájának. Az esemény valamennyi tagállam várhatóan 300 delegáltjának részvételével az év legnagyobb szakmai rendezvénye lesz.

A katolikus egyház története, újjászületése a 18. századi Debrecenben

 

A konferencia keretében nyílik meg a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének könyvtárában "A mezővárostól a szabad királyi városig" című kiállítás, amely az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának irataiból áll össze. A kiállítást megnyitja Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a levéltár igazgatója.

 

A Hajdúkerület büntetőbíráskodásától a kádári megtorlásokig

 

Hajdúböszörmény Város Napjának (2015. szeptember 10-14.) alkalmából kerül megrendezésre a Hajdúsági Múzeum és az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára szervezésében "A Hajdúkerület büntetőbíráskodásától a kádári megtorlásokig" című történelmi konferencia.

 

A részletes program ITT tekinthető meg.

 

Érvelési verseny - 1956-os forradalmárok perei. Érvelési verseny középiskolások számára

Az 1956. évi forradalom évfordulójához kapcsolódva az MNL Somogy Megyei Levéltára, kaposvári középiskolai diákokból szervezett csapatok számára érvelési versenyt rendez. A verseny az 1956. évi forradalom kaposvári és Somogy megyei forradalmárainak peranyagainak felhasználásával kerül megrendezésre. A csapatoknak, előzetesen kidolgozott metodika alapján, a forradalom megtorlásának áldozatul esett személyek bűnössége, ártatlansága, illetve elítélése és felmentése mellett kell érvelnie, belehelyezkedve a kor sajátos viszonyai közé.

Várostörténeti vetélkedő - Várostörténeti vetélkedő középiskolások számára

A várostörténeti vetélkedő során az egyes iskolai csapatok feladatlapot töltenek ki és adott állomásokon helyszíni feladatokat oldanak meg. A vetélkedő során az egyes csapatok Kaposvár második világháborús múltjához kapcsolódóan „körbejárják” a jelentősebb helyszíneket. A vetélkedő célja, hogy a tankönyvekből ismert eseményekhez kapcsolódóan, levéltári dokumentumok felhasználásával, a helyi eseménytörténetet megismerjék és értelmezzék. Ebben segít a helyszínek bejárása, az épületek megismerése.

 

Múzeumok Éjszakája 2015 - Embermentés a vészkorszakban, 1944-1945.

A 2015. évi Múzeumok Éjszakája programsorozatban az MNL Somogy Megyei Levéltára a holokauszt alatt történt Somogy megyei embermentések történeteinek bemutatását állítja a levéltári este középpontjába. Az új levéltári épület kiállítótermében a holokauszt eseményeiről szóló előadást követően a levéltár által őrzött iratanyagában talált embermentő történetek dramatizált felolvasására kerül sor. Ezt követően szakértők kerekasztal beszélgetése zárja a tematikát.

Könyvbemutató a 86. Ünnepi Könyvhéten, Győr

A MNL Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára 2015. június 6-án 16:00 órakor, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár muzeális gyűjteményében (Győr, Baross Gábor utca 4.) bemutatja a „Törvényes” megszállás – Szovjet csapatok Magyarországon 1944-47 között és a Nemzetőrjelvény – Tanulmányok az 1956-os nemzetőrségről 2009-2013 című kiadványokat. Az érdeklődőket köszönti Dancsecz Mónika, a MNL Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltárának igazgatója.

Kutatóterem-átadás, kiállítás-megnyitó rendezvény az MNL Heves Megyei Levéltárában

2015. május 20-án ünnepélyes keretek közt adták át a Heves Megyei Levéltár új kutatótermét. Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának vezetője és dr. Fülöp Tamás, az MNL főigazgató-helyettese megnyitóbeszédükben egyaránt kihangsúlyozták a modern, kutatóbarát terek létrejöttének fontosságát, amelyek korunk elvárásainak megfelelő infrastrukturális hátteret képesek biztosítani a tudományos kutatás számára.

 

Levéltári Éjszaka

Idén is kapcsolódunk a 2015. június 20-i Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz.

Levéltári éjszakánkon délután 6 óra és este 11 óra között várjuk látogatóinkat.

 

Óránként indított levéltári séta keretében képet adunk a levéltár múltjáról, a régi vármegyeháza építéstörténetéről.

Egy berendezett börtöncella megtekintése mellett vendégeink megismerhetik a megye, illetve a megyeháza 19. századi börtönvilágát is.

A levéltári séta mellett bemutatjuk kiállításainkat is:

 

Garay János élete

Múzeumok éjszakája – Megújulás Éjszakája 2015. június 20.

Levéltárunk az idei évben az első világháborúig repíti vissza látogatóit, ahol kiderül, miért robbant ki a Nagy Háború, kiből vált barát, és kiből ellenség. A rendezvény keretében bemutatjuk a legnagyobb hadifogolytábor történetét, a hősöket, akik értünk harcoltak, családjaik életét a legapróbb mozzanatokig.

Folyamatos programjanink 18-24 óra között:

Ötször hullottak le a falevelek... Esztergom 1914-1918; Emberi sorsok az I. világháborúban című időszaki kiállítás megtekintése.

Szegedi József: Életképek a lakótelep négy évtizedéből (helytörténeti előadás)

Helytörténeti előadássorozat - májusi előadások

Tavaszköszöntő

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.