E-kikérés

 

 

Online iratanyag-kikérés a Magyar Nemzeti Levéltárban (www.eleveltar.hu)

 

Az online iratanyag-kikérés az alábbi szervezeti egységekben és kutatótermekben vehető igénybe:

 

 • Az Országos Levéltárban
  • a Magánlevéltárak és Gyűjtemények Főosztály
  • az 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztály
  • a Gazdasági Levéltári Főosztály iratanyaga esetében.

 

 • A Megyei Levéltárakban
  • az MNL Baranya Megyei Levéltára
  • az MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára
  • az MNL Békés Megyei Levéltára
  • az MNL Heves Megyei Levéltára
  • az MNL Nógrád Megyei Levéltára
  • az MNL Veszprém Megyei Levéltár iratanyaga esetében.

 

 

Az online kikérés menete (oktatóvideó)
Mire kell figyelni a kérés leadásakor?
Egyszerre leadható mennyiség

 

 

Az online kikérés menete


 

A Magyar Nemzeti Levéltár fentiekben megnevezett tagintézményeihez intézett online kérésleadás feltétele a www.eleveltar.hu oldalon keresztül történő online beiratkozás. További tájékoztatást az online beiratkozással kapcsolatban az E-beiratkozás menüpontunkban talál.

 

FONTOS!

Kérést leadni csak a pontos jelzet ismeretében lehet. Ha a pontos jelzet meghatározásában segítségre van szüksége, kérjük, írjon e-mailt a megfelelő tagintézménynek.

Levéltárosaink készséggel segítenek ennek meghatározásában!

Ha tudja a pontos jelzetet, jelentkezzen be e-mail címével és jelszavával a www.eleveltar.hu oldalra. Válassza ki a keresett dokumentumot egyszerű vagy összetett kereséssel, esetleg a fastruktúrán belüli böngészéssel. (Utóbbi a főoldalon a Részletes keresésre, majd a Böngészés a levéltári struktúrában gombra kattintva érhető el.)

Tipp: A Kereséssel kapcsolatban további információkat a Súgóban talál.

 

Kattintson az iratanyag mellett található Kosárba helyezés ikonra, amivel az iratanyag az Ön kosarába kerül.

A kosár tartalma megtekinthető a jobb felső sarokban a név mellett látható Kosár ikonra kattintva. A Kosárról további információkat a Súgóban talál. Kérését a Tovább a kérésleadáshoz lehetőségre kattintva tudja elküldeni nekünk. Kérésének leadásakor beállíthatja a dátumot, hogy ha a rendszer által – az előkészítési időt figyelembe véve – beállított időpont után jön a levéltárba, mikorra kéri az iratanyagot kutatásra.

Fontos, hogy a járványhelyzetre tekintettel az Országos Levéltárban és több megyei tagintézményben is időpontot kell foglalni a kutatáshoz. (Ezt a megfelelő kutatóteremhez címzett e-mailben lehet megtenni.)
 

 

Mire kell figyelni a kérés leadásakor?

Előfordulhat, hogy a kutatni kívánt iratanyag nagyobb levéltári egységre (fond, állag stb.) mutat, további jelzetelem nélkül. Ebben az esetben kérjük, hogy a kérés leadása előtt használja a kosarában lévő Megjegyzések rovatot a jelzet további pontosítására!

 

 

Egyszerre leadható mennyiség

Egyszerre 20 iratot, vagy 4 dobozt/csomót, vagy 10 iratnál nagyobb, de csomónál kisebb leírási egységet lehet online kikérni. Ha több anyagot kérne ki, mint amennyit a Kutatási Szabályzat enged, a rendszer nem engedi elküldeni a kéréseit.

Kérjük, minden esetben figyelje a súlyszámokat! (A teljesíthetőséget a Leadott kéréseknél egy színes csík is jelzi. Ha a csík piros színű, többet már nem lehet kikérni.) Kutatótermenként 20 összsúlyszámú kérést lehet leadni. Az egyes iratok súlyszáma 1, a doboznyi/csomónyi leírási egységeké 5, az egyes iratoknál nagyobb, de raktári egységeknél (doboznál/csomónál) kisebb leírási egységeké 2.

Kéréseinek státuszát (például azt, hogy megérkezett-e a kutatóterembe) vagy korábban leadott kéréseit a jobb felső sarok ún. hamburger menü Leadott kérések gombjára kattintva tekintheti meg. (További információkat a Leadott kérések menüpontról a Súgóban talál.)

 

Előre is köszönjük az online kérésekkel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, amelyeket a scope@mnl.gov.hu  e-mail címre küldhetnek.

 

A Magyar Nemzeti Levéltár eredményes kutatást kíván!