Kurátori tárlatvezetés a 'Nyomot hagytak - Évszázadok, Személyiségek, Aláírások' című kiállításon a BudapestArtWeek keretében

Időpont: 
2016. április 22. - 13:00 - 15:00
Helyszín: 
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Jegyek: http://bpartweek.hu/hu/shop/

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának új, interaktív tárlata egyedülálló gyűjteményének eredeti irataival mutatja be az aláírás hitelesítő szerepét, valamint azokat a kiemelkedő eseményeket és személyiségeket, amelyek és akik befolyásolták hazánk történelmét, kultúráját és fejlődését a 14. század közepétől egészen a 20. század végéig. A kézjeggyel történő hitelesítés, a ma már hétköznapinak számító aláírás korántsem volt mindig általános érvényű. A tárlat azt a folyamatot mutatja be, amely során az aláírás idővel a hitelesség szinte egyedüli hordozójává vált, emellett izgalmas betekintést nyújt a magyar történelem meghatározó szereplőinek kevéssé ismert hivatali életébe és mindennapjaiba is.

Milyen kuriózumokra számíthatnak az érdeklődők? Elolvashatják többek között Mátyás király hadjárata során keletkezett okiratát, Dobó István ostrom utáni jelentését és gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú megrendítő búcsúlevelét. A zivataros 20. századból pedig olyan nagyhatású világi és egyházi vezetők, valamint zseniális művészek kézírását böngészhetik testközelből, mint Ferenc József, Tisza István, Ady Endre, Albert Einstein, Bartók Béla, Kádár János és II. János Pál pápa.

A program a Budapest Art Week keretein belül valósul meg, BudapestArtWeek karszalaggal lehet látogatni, amely a helyszínen is vásárolható.