E-beiratkozás

 

Online beiratkozás az Elektronikus Levéltári Portálon keresztül (www.eleveltar.hu)

 

A levéltári iratanyag elektronikus úton történő kikérésének és előkészítésének megkönnyítése mellett az online beiratkozás legnagyobb előnye, hogy az országszerte, a Magyar Nemzeti Levéltár minden intézményében érvényes.
 
Az e-beiratkozás és az e-kikérés kezdete a 2023-as évben: 2023. január 9.
Az éves beiratkozásukat regisztrációval és új kutatói adatlap leadásával, vagy ha korábban már regisztráltak, a kutatói adatlap megújításával tudják megtenni az Elektronikus Levéltári Portálon keresztül.
A beiratkozások feldolgozását folyamatosan végezzük, annak sikerességről értesítést küldünk a regisztráció során megadott e-mail címre.
Az év eleji beiratkozás időszakában ez hosszabb időt is igénybe vehet, kérjük szíves türelmüket.
 
A Magyar Nemzeti Levéltár Kutatótermeinek és Szakkönyvtárainak első nyitvatartási napja: 2023. január 16.
 
A 2023-as évtől a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiben nem nyomtatunk papír alapú látogatói jegyet, ezzel csökkentve a kutatók által bemutatott igazolványok számát.
A látogatói jegyeket pdf formátumban, a kutató által kért email címre kérésre szívesen elküldjük.
 
A papír alapú ügyintézéshez szokott kutatóink számára az online regisztráció és a levéltári anyag online kikérése kezdetben kihívást jelenthet. Nekik ajánljuk oktatóvideóinkat, amelyek segítségével valóban gyorsan és problémamentesen iratkozhatnak be az otthonuk kényelméből.
 
 

 

Online beiratkozást segítő videó

új kutatóknak
korábban már beiratkozott kutatóknak

Online beiratkozás portálregisztrációval egybekötve (ezt javasoljuk)
Online beiratkozás előzetes portálregisztrációval
Ügyfélkapus beiratkozás (KAÜ)
Mikortól érvényes a regisztráció?
Meddig érvényes a beiratkozás?


 

 

Online beiratkozást segítő videó

Vissza a lap tetejére
 

 

Online beiratkozás megújítását segítő videó


Felhívjuk kutatóink figyelmét, hogy ha bármikor korábban már regisztráltak az Elektronikus Levéltári Portálra, kérjük, hogy semmiképpen ne regisztráljanak újra, hanem jelentkezzenek be az akkor megadott e-mail címmel! Ha nem emlékeznek a korábbi jelszavukra, kérjük használják a jelszóemlékeztető funkciót.

Vissza a lap tetejére

 

Az online beiratkozás menete, lépésről lépésre

Amennyiben korábban már megtörtént a portálregisztráció – de online még nem iratkozott be a levéltárba –, csak be kell jelentkeznie (a jobb felső sarok menügombjára kattintva) és elvégezni a beiratkozást (lásd lejjebb: Online beiratkozás előzetes portálregisztrációval). Ezután a már korábban leadott kéréseinket is láthatjuk, és bizonyos anyagokra online kérést is leadhatunk. A kutatói fiókban megtekinthetőek a korábban leadott kutatói adatlapok is.

 

 

Online beiratkozás portálregisztrációval egybekötve (ezt javasoljuk)

A portál kezdő oldalának jobb felső sarkában rá kell kattintani a Regisztráció gombra. Az alapadatok megadása után (név, e-mail cím [lehetőleg NEM munkahelyi email cím], jelszó) be kell jelölni, hogy melyik levéltárba szeretnénk beiratkozni (BFL vagy MNL vagy mindkettő). Tovább lépve ki kell tölteni a beiratkozáshoz szükséges személyes adatokat (születési dátum, hely, anyja neve, állandó lakcím, levelezési cím, elérhetőség). A következő oldalon meg kell adni a kutatásra vonatkozó adatokat, vagyis a kutatás tárgyát, évkörét, jellegét.* A Tovább gomb megnyomása után megjelenő oldalon a regisztráció befejezéséhez meg kell nyomni a Kész gombot. Ezzel lesz elküldve a megadott e-mail címre a regisztrációt megerősítő link, amelynek segítségével aktiválható a fiók. (Az aktiváló link 24 óráig érvényes. Ha ezalatt a 24 óra alatt nem kattintunk a megerősítő linkre, újból kell kezdeni az adatok megadását.)

Vissza a lap tetejére
 

 

Online beiratkozás előzetes portálregisztrációval

Abban az esetben, ha már korábban megtörtént a portálregisztráció, az online beiratkozás azonban még nem, akkor a legördülő menüből (vagy a névre kattintva) a Kutatói adatlapok funkciót kell kiválasztani. Itt lehet levéltárunkba adatlapot leadni, ezzel kezdeményezve az online beiratkozást. Kiválasztva az MNL adatlap leadást, először a személyes (születési dátum, hely, anyja neve, állandó lakcím, levelezési cím, elérhetőség), majd a Tovább gomb lenyomása után a kutatásra vonatkozó adatokat kell megadni, vagyis a kutatás tárgyát, évkörét, jellegét.* A Kész gomb lenyomásával véglegesíthető a beiratkozás. Szintén a Kutatói adatlapokra kattintva végezhető el a korábbi évek kutatási témáinak megújítása is – egyszerűen a megújítás gombra kattintva.

* Az aktuális kutatási témát célszerű minél pontosabban meghatározni még abban az esetben is, ha a kutató érdeklődése több, egymással szorosan vagy lazábban összefüggő területre is kiterjed. Ez azért ajánlott, mert a téma ismeretében a levéltárosok szükség esetén könnyebben tudnak segíteni a kutatónak, például a levéltári jelzet pontosításában.

Vissza a lap tetejére

 

Online regisztráció Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül - ügyfélkapus beiratkozás

Amennyiben már rendelkeznek ügyfélkapus azonosítóval, az ELP regisztráció során választhatják az ügyfélkapus regisztráció funkciógombot is. Ebben az esetben a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül bejelentkezve, a regisztrációs képernyőn automatikusan kitöltésre kerül a nevük és az emailcímük. Ezután a regisztrációt a korábbiakban leírtak szerint folytathatják.

Vissza a lap tetejére

 

 

Mikortól érvényes a regisztráció?

Ha az Elektronikus Levéltári Portál jobb felső sarkában a bejelentkezés után a név felett található “MNL X” piros háttere zölddé változik és az “X” helyett megjelenik egy pipa, a levéltár jóváhagyta a beiratkozást az adott naptári évre.

Vissza a lap tetejére

 

 

Meddig érvényes a beiratkozás?

A látogatói jegy az adott naptári év végéig érvényes. Minden új évben megkezdett kutatás esetén meg kell újítani a beiratkozást.

Vissza a lap tetejére