Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant | Könyvbemutató

Időpont: 
2018. szeptember 26. - 17:00 - 18:30

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és a Jaffa Kiadó tisztelettel meghívja 2018. szeptember 26-án szerdán, 17.00 órai kezdettel Pető Andrea „Elmondani az elmondhatatlant – A nemi erőszak története Magyarországon a II. világháború alatt” című kötetének bemutatójára.

Magyarország II. világháborús történetének politika- és hadtörténeti vonatkozásait sok nézőpontból feldolgozta már a hazai történész szakma. Létezett azonban a hadviselésnek egy olyan része, amely sokáig láthatatlan és feldolgozatlan maradt. A civil lakosság elleni atrocitások, azon belül is elsősorban a nők ellen elkövetett tömeges nemi erőszak története politikai és személyes okokból is hosszú évtizedeken keresztül tabutémának számított. A most bemutatásra kerülő kötet ezt a témát tárja fel.

Az eseményen köszöntőt mond:
Szabó Csaba főigazgató, Magyar Nemzeti Levéltár

A kötetet bemutatja és a szerzővel beszélget:
Skrabski Fruzsina filmrendező, újságíró és Kiss Gábor őrnagy, levéltárvezető, HM HIM Hadtörténelmi Levéltár

A szerzőről:
Pető Andrea 1964-ben született Budapesten, történész, az MTA doktora, a Közép-Európai Egyetem egyetemi tanára. Kutatási területe a 20. századi társadalom, konfliktusok és a társadalmi nemek története. Öt monográfiája, 31 szerkesztett kötete és 261 könyfejezete valamint tanulmánya tizenhét nyelven jelent meg. 2005-ben a Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki. 2006-ban az MTA Bolyai Plakettet kapta. 2018-ben az Európai Akadémiák (ALLEA) Kulturális Értékteremtésért járó Madame de Staël-díjat kapta munkássága elismerésül.

A kötetről:
Magyarország II. világháborús katonai megszállásainak története elválaszthatatlan a katonák által elkövetett tömeges nemi erőszaktól. A kötet, az első összefoglaló munka a magyarországi nemi erőszak történetéről bemutatja milyen források maradtak fenn és azok hogyan rögzítik a katonák által elkövetett nemi erőszak eseteket. Elemzi a nemi erőszak következményeit: művi terhességmegszakítást, prostitúciót, nemi betegségeket. Bemutatja, hogy mit lehet tudni a nemi erőszakból megszületett gyerekekről és milyen tényezők járultak hozzá a háborús nemi erőszak elhallgatáshoz. Ezt követi a háborús nemi erőszakról fennmaradt különböző emlékezeti formák: visszaemlékezések, naplók, jogi dokumentumok, fényképek és filmek elemzése. Tárgyalja, hogy máshol milyen jogi lépéseket tettek a II. világháborús nemi erőszak áldozatainak kártérítéséért és emlékének megőrzéséért. A kötet a hozzáférhető szovjet források elemzésével bemutatja az eddig hiányzó másik oldal, a szovjet katonák és katonanők szempontjait is. A nemi erőszak „nyelv” hiszen az áldozat kiszolgáltatottságát, vereségét, megaláztatását, míg az elkövető erejét, hatalmát és felsőbbrendűségét kommunikálja. Ezért is kulcsfontosságú, hogy milyen tartalmat ad a magyar társadalom a tömeges nemi erőszaknak, mely alapjaiban alakította át a magyar társadalom értékrendszerét. A könyv fontos hozzájárulás a magyar történelem korábban elhallgatott eseményeinek nemzetközi összehasonlításban történő feltárásához és elmondásához.

A rendezvény helyszíne: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Kiállító- és konferenciaterem (Budapest I. kerület, Bécsi kapu tér 2–4.)

A kiadvány a helyszínen megvásárolható.

Facebook-esemény: Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant | Könyvbemutató