Decemberi Levéltári esték

Időpont: 
2015. december 09. - 16:30 - 18:00
Helyszín: 
Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára, 5000 Szolnok, Pozsonyi út 40-42.

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára 2015. december 9-én 16.30-tól tartja legújabb Levéltári estéjét, melyen Károly Nóra "Genius loci" - A Verseghy Ferenc Könyvtár helyismereti gyűjteménye című előadásában a szolnoki közgyűjtemény hat évtizedes eredményeit mutatja be az érdeklődőknek a latin fordító műhelytől az interneten elérhető szolgáltatásaik és kiadványaik ismertetéséig.


1954 tavaszán a szolnoki irodalmi hagyományok iránti tisztelete indította a könyvtár vezetőit arra, hogy Verseghy Ferenc tudós-költőt válasszák névadójukká. Abban az évben jött létre a névadó kultuszát és a megye helytörténeti értékeit őrző különgyűjtemény. Az elmúlt hat évtized alatt az intézmény töretlenül őrzi a megye kulturális értékeit, és folyamatosan megújulva szolgálja a könyvtárlátogató közönségét. A technika fejlődésével és az információ hordozók bővülésével, az internet térnyerésével számos elektronikus szolgáltatást indítottak útjára. A Helyismereti gyűjtemény folyamatos megújulása jól példázza a Verseghy, Ferenc Könyvtár, tágabb értelemben a közkönyvtárak fejlődését.

A Helyismereti Gyűjtemény 2014-ben ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Az elmúlt két évben a Helyismereti Gyűjtemény bekerült a városi, illetve a megyei értéktár értékei közé.