Német kényszermunka

Adatlap a német állam által a német nemzetiségük miatt kényszermunkára hurcoltak egy összegű kárpótlásával kapcsolatos iratanyag másolatban történő kiadásához

 

A német Bundestag költségvetési bizottsága 2016. július 6-án jóváhagyta az egykori német kényszermunkásoknak járó juttatásról szóló irányelvet, mely szerint az érintett személyek a kényszermunkásként elszenvedett sorsukért egyszeri, szimbolikus összegű pénzügyi kártérítést kaphatnak, melynek megítéléséhez hiteles dokumentumokkal kell igazolni a német nemzetiséghez tartozást és a kényszermunkára hurcolás tényét.

 

Tisztelt Kérelmezők!

Kérjük, hogy az adatlapot pontosan töltsék ki és személyesen, postán vagy elektronikus úton juttassák el a Magyar Nemzeti Levéltár területileg illetékes tagintézménye részére. Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a Magyar Nemzeti Levéltártól megkapott hiteles másolatokhoz a külföldön történő felhasználás előtt Apostille tanúsítványt kell beszerezniük a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól.

 

Kapcsolódó oldalak:

Német Nagykövetség Budapest: Juttatás korábbi német polgári munkaszolgálatosok számára (magyar nyelvű)

Német Szövetségi Adminisztrációs Hivatal (Bundesverwaltungsamt (BVA): Korábbi német polgári munkaszolgálatosok elismeréséről (német nyelvű)

Konzuli Szolgálat: Tájékoztató a külföldi felhasználásra szánt okiratok felülhitelesítésének rendjéről