Emlékhelyek Napja

Időpont: 
2019. május 11. - 10:00 - 18:00

Idén is csatlakoztunk programjainkkal a Nemzeti Örökség Intézete által szervezett Emlékhelyek Napjához. A látogatókat épületvezetéssel, illetve kiállítással várjuk.

 

Programjaink:
 

A Bécsi kapu téri épület bemutatása
A budai vár északi oldalán magasodó historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.„Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek” címmel 2018. július 11-én nyílt meg új kiállításunk a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.
A kiállítás célja, hogy gazdagon, meggyőzően dokumentálja a földrajzilag és társadalmi-kulturális-gazdasági szempontból is mindig Közép-Európa részét képező nyitott, hosszabb-rövidebb történelmi időszakoktól eltekintve befogadó magyar állam etnikai, kulturális sokszínűségét, és ezt a maga történetiségében jelenítse meg. Elsődlegesen nem a nemzetiségek történetét követné nyomon, hanem a nemzetiségek és a magyarság összetett, bonyolult, időben változó kapcsolatrendszerét vizsgálná. Azt, hogy miként viszonyultak az itt élők egymáshoz, mennyire volt ellenséges, barátságos vagy éppen közömbös a köztük lévő viszony, és milyen mértékben integrálódtak vagy asszimilálódtak a nem magyar ajkúak.


 

•    „Kik vagyunk? ” című kiállítás – folyamatos 10,00–18,00 között, tárlatvezetés 12,00, 14,00 órakor

•    Épületvezetés – kétóránként 11.00, 13.00, 15.00, 17.00

•    kedvezményes ár 500 Ft/fő, 6 év alatti gyerekek ingyenes


További információk: kozmuvelodes@mnl.gov.hu