„Hősök, felfedezők, újítók” - Múzeumok Éjszakája az Országos Levéltárban

Időpont: 
2016. június 25. - 15:00 - 2016. június 26. - 00:00
Helyszín: 
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4.
Izgalmas felfedeznivalót kínálunk látogatóinknak a Múzeumok Éjszakáján az Országos Levéltárban! A rendezvénysorozat idei szlogenjének szellemében - amely „Hősök, felfedezők, újítók” címet viseli - számos olyan személyiséget mutatunk be, akik életük során és az utókor számára is maradandót alkottak, fedeztek fel, kézjegyüket hagyták a világban.

Kiállítások
Látogatóink első alkalommal láthatják teljes életnagyságban a nemrég restaurált, Julius Ludwig Grimm által 1832-ben készített felfújható földgömböt, melyből összesen három darab maradt fent. A restaurálás folyamatáról készített képes beszámolót is megtekinthetik az érdeklődők.

A Benyovszky-emlékévhez kapcsolódóan „Magyar utazók a 17–19. században” című kamarakiállítás is várja a híres utazók, kalandorok, emlékírók tevékenysége iránt érdeklődőket. 

Látogatóink megtekinthetik Kempelen Farkas manufaktúrájának tervét, valamint érdekességeket a hétköznapi élethez kapcsolódó találmányokból, újításokból, mint például a habán zsúptető, vagy éppen a tűzoltás. 
Ha kíváncsi Szent-Györgyi Albert, Aba-Novák Vilmos, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bíró László József, Germanus Gyula, Tihanyi Kálmán életével, munkásságával kapcsolatos eredeti dokumentumokra, az iratokból összeállított válogatás igazi csemegének érkezik!

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Nyomot hagytak: Évszázadok–Személyiségek–Aláírások című interaktív kiállítása egyedülálló lehetőséget nyújt látogatóink számára, hogy megismerjék a neves történelmi személyek egyéniségéről is árulkodó kézírását. Az eredeti források és a korabeli viszonyokba mélyebb bepillantást nyújtó rövidfilmek segítségével még közelebb kerülhetnek a múlt egy-egy szakaszához.
További részletek a kiállításról

Épület- és raktárlátogatások
Raktáraink vezetéssel lesznek látogathatóak, az eredeti dokumentumok közti sétára a helyszínen lehet majd jelentkezni. A raktárakban tett séta mellett vezetéssel az épület is bejárható lesz óránként. 
Levéltáros kollégáink a földszinttől a 3. emeletig bemutatják a historizáló stíluban épült palotát, amely Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben készült el.
Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait. 

Gyermekprogramok
A gyerekeket kézműves foglalkozások is várják –kiskönyv , csipeszrepülő és papírhajók készítése, történelmi ihletésű kirakók, vaktérképes- és kastélyos játékok megoldása, felfedezése.

Film- és olvasószoba
A Lovagteremben „Benyovszky Móric és a malgasok földje” című ismeretterjesztő filmsorozat részeiből vetítünk egy izgalmas válogatást, a „Hősök, felfedezők, újítók” tematikájához kapcsolódóan, valamint olyan különleges és egyedi könyveket is bemutatunk, amelyek még közelebb hozzák és befogadhatóbbá teszik a korszak egészét.

Dudits Andor | 150 Emlékév
A levéltár épületét Dudits Andor (1866–1944) történelmi falképciklusa díszíti. A festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából a levéltár emlékévet hirdet, ennek nyitányaként két alkotása – csak e rendezvényen – is megtekinthető.