13. Budavári Könyvünnep

Időpont: 
2015. szeptember 04. - 10:00 - 2015. szeptember 06. - 18:00
Helyszín: 
Budapest, I. kerület, Szentháromság tér

 

2015. szeptember 4–6. között a Magyar Nemzeti Levéltár idén is részt vesz a Budavári Könyvünnepen. A Levéltár saját pavilonjánál várja az érdeklődőket széles választékú, saját kiadású könyvkínálatával. Ezen a rendezvényen kedvezménnyel vásárolhatók meg kiadványaink, többek között a Levéltár történetét összefoglaló kötet, a családtörténeti kutatásokhoz kiadott oktatási segédanyag, vagy az Árpád házi királyok pecsétgyűjteményét összefoglaló album.

A három napos esemény ideje alatt a gyerekeket is különleges játékokkal várjuk: történelmi ihletésű kirakók, színezők és papírból hajtogatható címerállatok (Hunyadiak hollója) vagy saját kis kódexek készíthetőek intézményünk restaurátorainak és könyvkötőinek segítségével.

Minden korosztálynak ajánljuk vezetett épületbejárásainkat, amelyek körbekalauzolják látogatóinkat az Országos Levéltár Bécsi kapu téri palotájában. Vezetett túrák folyamatosan indulnak: 2015.szeptember 4-én, pénteken, 14-17 óra között.

A Levéltári séta alkalmával látogatóink megismerhetik a magyar múlt egy szeletét és a levéltárosok munkáját. A levéltári források bemutatása követi a rendezvénysorozat tematikáját, így számos a Hunyadiakhoz és Erdélyhez köthető eredeti forrást mutatunk be. Többek között a Hunyadi család címeres levelét, egy törvénykönyvet Mátyás idejéből, oklevelet Mátyás király saját kezű aláírásával, melyben elismeri adósságait, valamint a Hunyadi család tagjainak pecsétjei is kézzel fogható közelségbe kerülnek.

Csángóföldről nagyon kevés dokumentum mesél, így különlegességnek számít II. Rákóczi Ferenc követeinek jelentésében talált leírás. A bemutatón szerepel még egy nagyméretű, 1887-es törvény alapján készült magyar–román határrendezési térképrészlet, és egy Mária Terézia által kiadott aranypecsétes oklevél, amelyben újra fejedelmi rangra emeli Erdélyt.

Várjuk Önt és családját szeptember első hétvégéjén!

http://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/13_budavari_konyvunnep