Műhelybeszélgetés a Bukaresti Tudományegyetemmel

2016.05.24.
A Magyar Nemzeti Levéltár és a Bukaresti Tudományegyetem közös szervezésében 2016. május 30-án megtörtént az 1600-ig terjedő iratok digitális adatbázisának bemutatása és az ezt követő műhelybeszélgetés.

Interneten az erdélyi középkori oklevelek
A www.arhivamedievala.ro adatbázis bemutatása

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára 2010-ben fejezte be több mint 108 ezer középkori oklevelének digitalizálását, amelyek adatokkal és képekkel immár hatodik éve elérhető a világhálón (http://hungaricana.hu/hu/adatbazisok/a-kozepkori-magyarorszag-leveltari-forrasai/).

A 2007–2009 között elkészült mintegy 400.000 felvétel és a hozzá készült adatbázis nemzetközi jelentősége egyedülálló és hasznosítása széles körű: a rendszer alkalmas arra, hogy a sok helyen szétszóródott és őrzött forrásanyagot egységes szerkezetben kezelje. Az információs rendszer lehetővé teszi, hogy az egykor együvé tartozó, de a történelem folyamán szétszóródott irategyütteseket virtuális módon újra egyesítse.

Az oklevélgyűjtemény nemcsak a középkori Magyarország, az egész Kárpát-medence történetének legfontosabb forrásbázisa, hanem a balkáni országok — elsősorban Románia, Szerbia és Bosznia — középkori történetéhez is felbecsülhetetlen adatokat nyújt. Ez azt jelenti, hogy a MOL Magyarországot is beleértve kilenc jelenlegi állam (az említetteken kívül Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Horvátország, Szlovénia) múltjának középkori adatait őrzi, dolgozza fel és bocsátja a kutatók rendelkezésére.

Az esemény képekben:

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges