Mentés Eredetiben III. - Nemzetközi Konferencia és Workshop

Időpont: 
2019. november 20. - 08:00 - 2019. november 21. - 18:00
Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Állományvédelmi és Reprográfiai Osztályának szervezésében megrendezésre kerül a Mentés Eredetiben III. Nemzetközi Konferencia és Workshop.

A konferencia elindítását elsősorban a papír- és könyvrestaurátorok szakmai továbbképzésének elősegítése motiválta. Idén sikerült Erdélyből és Szerbiából is előadókat hívni, ezáltal megismerhetjük az ottani restaurálási trendeket, feladatokat is.

Az első napon előadások hallhatók külföldi és hazai előadóktól egyaránt. Hallhatunk katasztrófa helyzetekről, az azt követő mentési feladatokról. Bepillantást kaphatunk költözés előtt álló intézmények állományvédelmi felmérésébe. Esettanulmányokon keresztül restaurátori munkák is bemutatásra kerülnek.  Az előadói napon az előadásokat szekció vezetők koordinálják, lehetőséget teremtve az előadások után a hallottak megbeszélésére, ezáltal is megteremtve a szakmai párbeszéd lehetőségét.

A második napon workshopokat tartunk a levéltár két restaurátor műhelyében. Az Úri utcai műhelyben Gajdó Gyula vezetésével a transzparens papírok restaurálásának problémájával és megoldásaival ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az óbudai műhelyben Lovász Gabriella és Nemes L. Ágnes vezetésével a pecsétmásolatok készítését lehet kipróbálni.

 

Időpont: 2019. november 20-21. (szerda, csütörtök)

 

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Konferencia és Kiállítóterme (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.)

A workshopok a Levéltár Restaurátor műhelyeiben kerülnek megrendezésre (1014 Budapest, Úri utca 54-56., 1037 Budapest, Lángliliom utca 4.)

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az alábbi linken lehet a konferenciára:

https://forms.gle/jwSHmp1K5e7Tdeoi8

A workshopon való részvétel is ingyenes, de regisztrációhoz  kötött, regisztrálni az alábbi linken lehet:

https://forms.gle/TyhNjb7oc9Bio1EN7

 

Részletes program