Emlékhelyek Napja az Országos Levéltárban

2016.05.03.
2016. május 14-én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára is csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja elnevezésű országos rendezvénysorozatához. A hagyományteremtő szándékkal idén először indított program a levéltár Bécsi kapu téri épületébe sokakat vonzott. Az épületet több mint százan látogatták meg és vettek részt a levéltáros kollégák épületbemutatásán; a belépőjeggyel a Nyomot hagytak kiállítás is megtekinthető volt. A program keretében hangzott el, és nagy sikert aratott Budavári Zsuzsa történész-grafológus előadása, amelyhez a Nyomot hagytak című kiállításon látható, eredeti levéltári dokumentumokon olvasható történelmi személyiségek aláírásai adtak inspirációt.

A budai vár északi oldalán magasodó historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően Dudits Andor festőművész alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.
Az Emlékhelyek Napján is lehetőség nyílt a Levéltár egyedülálló, hét évszázad aláírásait és eredeti iratait bemutató, Nyomot Hagytak / Évszázadok - Személyiségek - Aláírások című kiállításának megtekintésére, ahol a látogatók eredeti formában láthatják Mátyás király hadjárata során keletkezett okiratát, Dobó István ostrom utáni jelentését és gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú megrendítő búcsúlevelét. A közelmúlt történelméből olyan nagyhatású világi és egyházi vezetők, valamint zseniális művészek kézírását böngészhetik testközelből, mint Ferenc József, Tisza István, Ady Endre, Albert Einstein, Bartók Béla, Kádár János és II. János Pál pápa. A húsz aláírást és kiegészítő irataikat felvonultató tárlatot angol és magyar nyelven megtekinthető kisfilmek és panorámavetítés kísérik. 
A mozgóképes összeállítások izgalmas betekintést nyújtanak a magyar történelem meghatározó szereplőinek eddig kevéssé ismert hivatali életébe és mindennapjaiba is.
A kiállítás weboldala
Programfüzet

Utolsó frissítés:

2016.05.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges