Reformációs kötetbemutató és üvegnegatív-ajándékozás Tiszaföldváron

Időpont: 
2019. január 24. - 16:30 - 17:30
Helyszín: 
Tiszazugi Földrajzi Múzeum 5430, Tiszaföldvár, Kossuth Lajos út 101.

 

Meghívó

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára és a
Tiszazugi Földrajzi Múzeum szeretettel meghívja Önt a

FORRÁSAINK A REFORMÁCIÓRÓL
DOKUMENTUMOK AZ MNL JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI LEVÉLTÁRÁBÓL

c. kötet bemutatójára

 

A könyvbemutatót 2019. január 24-én, csütörtökön, 16.30 órakor, a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban (5430, Tiszaföldvár, Kossuth Lajos út 101.) tartjuk

Köszöntőt mond: Béres Mária múzeum-igazgató

A kötetet bemutatja: Horváth Gergő igazgatóhelyettes, a kötet szerkesztője

 

A kiadvány a rendezvény helyszínén 2200 forintért megvásárolható.

 

Szeretettel várjuk a rendezvényre!

 

 

Ismertető:

A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Levéltár a Reformációs Emlékbizottság támogatásával megvalósult Reformáció MNL Projekt keretében 21 kötetből álló forrásgyűjtemény-sorozatot jelentetett meg, melyekben az adott megye protestáns közösségeivel kapcsolatos levéltári források kaptak helyet.

A források válogatása során több célnak is igyekezett a levéltár megfelelni. Egyrészt törekedett arra, hogy mind időben, mind pedig témájában a lehető legváltozatosabb képet tudja nyújtani az olvasók számára. Ennek megfelelően a kiválasztott 135 darab, 1704 és 1989 között keletkezett források nem csak önmagukban tekinthetők érdekesnek, színesnek, de egyben az adott korszak állam és egyház közötti viszonyaiba, egy-egy közösség életébe, az egyházak belső működésének egyes területeire is betekintést engednek és természetesen felvillantanak képeket arról is, hogy a megye protestáns közösségei miként éltek meg bizonyos történelmi korszakokat vagy sorsfordító eseményeket. Így helyet kaptak a kötetben például a jászberényi és a jászkiséri református közösség XVIII. századi küzdelmeinek egyes epizódjai, a protestáns prédikátorok életének nehézségei, olvashatunk formálódó egyházközségekről, templomépítésekről vagy éppen az állam és egyház közötti feszültségek helyi lecsapódásairól az 1945 utáni időszakban. A fentieken túl arra is törekedtek, hogy az egyes levéltári forrástípusok minél szélesebb skáláját mutassák be, így a források között nem csak jegyzőkönyvi bejegyzések, ügyiratok, hivatalos levelek, hanem egyesületi iratok, személyi hagyatékokból származó dokumentumok, pártiratok, iskolai iratok, illetve tervek és képek is helyet kaptak.

 

Kapcsolódó esemény:

Dr. Vincze Gyula szolnoki ügyvéd (sajtó)nyilvános ajándékozása.

A gyűjtő a tulajdonában lévő 29 db üvegnegatívot adja át a Tiszazugi Földrajzi Múzeumnak, ebből 13 db Király Lajos tiszaföldvári, 16 db pedig Mészáros János kunszentmártoni fényképész munkája.

Az üvegnegatívok korábban a levéltárban digitalizálásra kerültek, ezek átfordított, javított szerkesztett képeit a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára szintén a Múzeum rendelkezésére bocsátja.