Beszélgetés a szlovák és a magyar történetírásról

Időpont: 
2015. május 12. - 10:00 - 12:00

 

Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből c. sorozatunk 2014/2015. évadának utolsó rendezvényén Katona Csaba és Demmel József történészek voltak vendégeink.

Galéria

A meghívott előadókkal Bánszki Hajnalka beszélgetett a szlovák és a magyar történetírás kapcsolatáról, a közös kutatásokról, konferenciákról. A beszélgetés középpontjában a tavaly útjára indított Kor/ridor című folyóirat állt, amely a Magyar Tudományos Akadémia, a Szlovák Tudományos Akadémia, a Fórum Kisebbségkutató Intézet és az Országos Szlovák Önkormányzat Kutatóintézetének közös kezdeményezése. A negyedévente megjelenő lapban tanulmányok, könyvrecenziók és egyéb írások olvashatóak. A magyar, ill. szlovák nyelven felváltva megjelenő lapszámok a másik fél tudományos közéletének, aktuális kutatásainak jobb megismerését szolgálják. 

A Magyar Tudományos Akadémia több projektje is kitekint a szlovák kapcsolatkeresés felé, így a Kelet-közép-európai nacionalizmusok az első világháború éveiben című, OTKA által támogatott projekt, amelynek keretében az elmúlt hónapban Miskolcon rendeztek konferenciát magyar, szlovák és cseh történészek részvételével. De szlovákiai közgyűjteményekkel működik együtt a Pálffy Géza vezette Lendület Kutatócsoport is. A beszélgetés folyamán szó esett még a magyarországi szlovák közösségek múltjának feltárásáról és a tervezett kötetekről, rendezvényekről.

Nyíregyháza városnapja alkalmából a város utcanévadóit bemutató "Ismerd meg Nyíregyházát!" című pályázatot hirdettünk diákok részére. Ezúton is gratulálunk Trizner Laurának, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályos tanulójának, aki Blaha Lujzát bemutató dolgozatáért a Móricz Zsigmond Színház tiszteletjegyét és levéltárunk könyvajándékát vehette át. Felkészítő tanára: Lamosné Szabados Enikő.

Az Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből c. sorozatunkat a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma támogatta.