A papírgyár termékei még a levéltárba is eljutnak!

Címkefelhő

Az érdekes hírek kifogyhatatlan forrásai a vállalati újságok. Sok évtized távolába visszatekintve utólag is megismerhetjük, hogy milyen tudomással és ismerettel bírtak a levéltárról, a levéltári munkáról a „termelő” ágazatok (korabeli kifejezés) dolgozói, munkatársai, illetve pontosabban: a kiadványaikat összeállító újságírói.

Keresztes Csaba

A most fellelt rövid cikk a Papíripari Vállalat a korszakban kéthetente megjelenő újságjából, a „Magyar papír” névre keresztelt, és 1972. augusztus 21-én megjelent kiadványából származik.


Jelzet: MNL OL XXXII–7 Levéltári sajtófigyelő–1972 (175. doboz)

A Csepelen működő, a korban nagy volumenű termelést folytató papírgyár termékei nemcsak irattá válásuk után kerültek levéltárba, hanem, természetesen, az iratok tárolóeszközei is papírból készültek. E tényre csodálkoztak rá a papírgyár munkatársai 1972-ben, valószínűleg egy nagyobb megrendelés után. Ekkor a miskolci levéltár rendelt meg tőlük dobozokat, amelyek – mint fogalmaztak a lényegre tapintóan a cikkecskében – „a tároláshoz nélkülözhetetlenek”.

Sajnos nem tudjuk meg, hogy milyen típusú és anyagú dobozokat gyártottak le a levéltárnak, de valószínűleg ezek még nem tartoztak a savmentes tárolóeszközök kategóriájába. Viszont a cikk szerzője igyekezett a tudását megcsillogtatni olvasói előtt, és az írás utolsó mondatában helyt álló kijelentést tett: „Ezekben helyezik el a még Mária Terézia korabeli csomóba kötött iratokat.”

Így gyakoroltak közvetlen hatást a magyar iparra, emelve annak termelékenységét, a 18. századi dokumentumok, pontosabban azok állományvédelmi és elhelyezési célú átdobozolása.