II. világháború

Elérhető a II. világháború megyei áldozatainak listája

magyar

A különleges virtuális gyűjteményt és adatbázist Bojtos Gábor főlevéltáros állította össze, technikai oldalról pedig Imréné Kinyik Apollónia adatrögzítő és Barabás Sarolta levéltári-informatikus segítette a közzétételt.

A sajtóbemutatón Csönge Attila, a levéltár igazgatója méltatta kollégái munkáját, melynek köszönhetően az I. világháborús veszteséglistához hasonlóan immáron a II. világégés megyei áldozatai is hozzáférhetővé váltak a széles nagyközönség számára.

II. világháborús üvegnegatívok sajtónyilvános bemutatója

magyar

A katonákat és családtagjaikat ábrázoló képeket a szolnoki Aranka Fotó műhelyében készítették a háború évei alatt, majd az épület bontását követően Dr. Somodi István őrizte meg azokat, s végül a Levéltárnak ajándékozta.Magó Károly zászlós felhívta a figyelmet arra, hogy a különleges gyűjtemény közzétételével nemcsak a második világháború szolnoki eseményeinek 75.

A lóistállótól az eltüzelt bútorokig. Az iskolák pusztulása a második világháború alatt

magyar

Országos viszonylatban alig maradt olyan iskola, amelynek épülete és felszerelése sértetlenül átvészelte volna a háborút. Egyes adatok szerint a népiskoláknak felét, a középiskoláknak 60%-át érte épületkár. A Tiszazugot és környékét nem érték olyan súlyos bombázások, mint a nagyvárosokat, így az épületek sem pusztultak el olyan mértékben. Ennek ellenére a belövések és a falvakon keresztülvonuló hadseregek miatt számos épület került használhatatlan állapotba.

A honlap e csücskében a 20. századhoz kapcsolódó, azt összefoglaló, értelmező tanulmány(ok) mellett többszáz beszkennelt eredeti levéltári forrást, audiovizuális dokumentumokat, fotókat, plakátokat, térképeket, névlexikont és kronológiát találnak az itt böngészők.

Tovább

A Magyar Nemzeti Levéltár újabb dokumentumai az Európai Holokauszt-kutatási Infrastruktúra projekt levéltári blogján

magyar

A most megjelent blogbejegyzés egy korábbi anyaghoz kapcsolódva elemzi azokat az eseményeket, amelyek a főváros budai oldalán történtek a pesti gettók felszabadításával egy időben. Nyilas fegyveresek 1945. január 12-19 között három zsidó kórház betegeit és dolgozóit gyilkolták le.

„Fény és árnyék”

magyar

Jávor Pál színművész az 1930-as, 1940-es évek Magyarországának első férfisztárja volt. Művészi pályáját számtalan nagyszerű színpadi alakítás és több mint 70 filmsiker jellemzi. Népszerűségét elsősorban hiteles jellemformáló képességének, férfias ikonikus megjelenésének köszönhette. Sztár volt a szó igazi értelmében. Hölgyek százezreinek rabolta el szívét, a férfiak számára hihetetlen eleganciájával, modorával új stílust teremtett. A korabeli újságok hitelesen számoltak be nagyszerű alakításairól.

Oldalak

Feliratkozás RSS - II. világháború csatornájára