levéltár-pedagógia

Nyári tábor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában

Levéltári dokumentumok segítségével elevenítjük meg II. Rákóczi Ferenc személyét és a Rákóczi-szabadságharc időszakát. A táborban számos interaktív feladattal készülünk a gyermekek számára: levéltári kutatás, projektmunkák, történelmi kirándulás, kódfejtés, kalligráfia, kézműves foglalkozások.

A tábor időpontja: 2019. augusztus 5-9.

Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

A tábor díja: 25.000 Ft/fő

Levéltár-ismertető és írástörténeti órák az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában

2016. május 19-én és 24-én a Tatabányai Szakképzési Centrum Balassa Bálint Iskola Gazdasági Szakközépiskolája és Szakiskolájának (Esztergom) 10. és 11. osztályos tanulói levéltárismertető órán vettek részt, ahol Vas Alexa kolléganőnk segítségével betekintést nyerhettek a levéltár életébe, tevékenységébe valamint kvízjátékkal mélyíthették el a szerzett tudást. A kvízeket alább tekinthetik meg.

Boszorkányok Tolna megyében

Ajánlott: általános iskola alsó tagozata (megkötésekkel 3-4. osztály), általános iskola felső tagozata, középiskola

A foglalkozás témája: a foglalkozás során a meglevő ismeretek segítségével megvizsgáljuk a nyugat-európai és magyarországi boszorkányperek hasonló és eltérő vonásait, megismerkedünk néhány érdekes Tolna megyei "boszorkány-életúttal". A foglalkozás két szempont szerint szerveződhet: a boszorkányperek - és általában a büntetőperek lefolyásának - bemutatása vagy konkrét vádak vizsgálata szerint. 

Nemzetiségek Magyarországon, nemzetiségek Tolna megyében

Ajánlott: középiskolás korosztály

A foglalkozás célja: a 18-20. századi Tolna megye változatos etnikai viszonyainak bemutatása a szervezett uralkodói-földbirtokosi betelepítésektől a 20. század elején-közepén lezajlott be-és kitelepítésekig, spontán népmozgásokig bezárólag. A foglalkozás lebonyolításába bevonható iratok izgalmas kiindulópontjai lehetnek akár az önálló családkutatásnak is. 

A foglalkozás témája: igény szerint szűkíthető a 18. vagy a 20. századi népmozgásokra koncentrálva

A reformáció kora

Ajánlott: általános és középiskolás korosztály 

A foglalkozás témája: a foglalkozás a Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció 500 projektjének keretében elkészített foglalkoztató füzet segítségével ismerteti meg a reformáció meghatározó személyiségeit, a reformáció magyarországi elterjedését, a protestáns templomépítészet jellemzőit, protestáns szimbólumokat, a gályarab prédikátorok történetét valamint családtörténeti kérdéseket.

A foglalkozás időtartama: 45-90 perc

Oldalak

Feliratkozás RSS - levéltár-pedagógia csatornájára