levéltár-pedagógia

Nyári tábor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában

Levéltári dokumentumok segítségével elevenítjük meg II. Rákóczi Ferenc személyét és a Rákóczi-szabadságharc időszakát. A táborban számos interaktív feladattal készülünk a gyermekek számára: levéltári kutatás, projektmunkák, történelmi kirándulás, kódfejtés, kalligráfia, kézműves foglalkozások.

A tábor időpontja: 2019. augusztus 5-9.

Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

A tábor díja: 25.000 Ft/fő

Levéltár-ismertető és írástörténeti órák az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában

2016. május 19-én és 24-én a Tatabányai Szakképzési Centrum Balassa Bálint Iskola Gazdasági Szakközépiskolája és Szakiskolájának (Esztergom) 10. és 11. osztályos tanulói levéltárismertető órán vettek részt, ahol Vas Alexa kolléganőnk segítségével betekintést nyerhettek a levéltár életébe, tevékenységébe valamint kvízjátékkal mélyíthették el a szerzett tudást. A kvízeket alább tekinthetik meg.

Levéltárpedagógia online

A Magyar Nemzeti Levéltár, mint a magyarság írásos emlékeinek egyik legfontosabb őrzőhelye, a történelemórákhoz olyan, otthonról is elérhető segédanyagokat kínál, amelyeket a tanulók és tanáraik is felhasználhatnak. A tematikus adatbázisok, aloldalak, oktatólapok mind olyan témákat dolgoznak fel, amelyek az iskolai – általános és középiskolai – tananyag részét képezik (reformáció, holokauszt, magyarországi kommunista rendszer).

Fedezzük fel megyénk írásos emlékeinek őrzőjét!

Tisztában legyenek továbbá azzal, hogy mi is a levéltáros feladata, milyen dokumentumokat őrzünk a raktáraink mélyén illetve mire kell figyelni, hogy az iratok a hosszú évek során ne sérüljenek, károsodjanak. A foglalkozást záró interaktív iratértékelésbe a diákok nagy lelkesedéssel vetették bele magukat.

Nézzünk a papír rostjainak mélyére!

Ezt követően a merített újrapapír elkészítésének fortélyaiba avattuk be a csöppségeket, megismerkedhettek a hagyományos papírgyártáshoz szükséges eszközökkel, illetve e régi mesterség tevékenységének lépéseivel.

A foglalkozást a farsangi szezonra való tekintettel álarc készítésével zártuk.

Szegős negyedikesek ismerkedtek a levéltárosok munkájával

2020. február 10-én a Szegő Gábor Általános Iskola negyedikes diákjai jártak levéltári foglalkozáson az intézményünkben. A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium negyedikesei mellett ők voltak az a kiválasztott osztály, akik az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szervezésében, az "Ismerd meg Szolnokot" turisztikai vetélkedő keretében látogathattak el levéltárunkba.

„Kis Felfedezők” a levéltárban

A „Méhecske a világűrben” aktuális pályázati programjuk kapcsán – a levéltárunkban őrzött Homann-atlasz térképlapjainak áttanulmányozása közben – pedig arról beszélgettünk, milyen tudással rendelkeztek 300 évvel ezelőtt a világűrről, a Naprendszerről, az egyes bolygókról, a Föld állandó kísérőjéről, a Holdról, illetve magáról a Földről.

Mire jó a levéltár?

Ezt követően a közgyűjtemények típusait és feladataikat vettük górcső alá, végül egy játékos feladat keretében tisztáztuk, mi minősül maradandó értékű, egyúttal levéltárba kerülő iratnak, mit értünk illetékességen és területi hatályon, illetve melyek azok a dokumentumok, amelyeket személyes irattárunkban érdemes megőrizni hosszabb távon.

Múzeum, könyvtár, levéltár

Számba vettük, mire is jó a levéltár, mit gyűjt, miben tud segítségére lenni a szakdolgozóknak, kutatóknak, ügyfeleknek, mi az intézményhez kapcsolódó szakkönyvtár feladata és miben különbözik a nyilvános könyvtáraktól, valamint hogyan segíti közművelődési feladataival a helytörténeti ismeretek átadását, terjesztését.

Oldalak

Feliratkozás RSS - levéltár-pedagógia csatornájára