levéltár-pedagógia

Nyári tábor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában

magyar

Levéltári dokumentumok segítségével elevenítjük meg II. Rákóczi Ferenc személyét és a Rákóczi-szabadságharc időszakát. A táborban számos interaktív feladattal készülünk a gyermekek számára: levéltári kutatás, projektmunkák, történelmi kirándulás, kódfejtés, kalligráfia, kézműves foglalkozások.

A tábor időpontja: 2019. augusztus 5-9.

Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

A tábor díja: 25.000 Ft/fő

Levéltár-ismertető és írástörténeti órák az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában

magyar

2016. május 19-én és 24-én a Tatabányai Szakképzési Centrum Balassa Bálint Iskola Gazdasági Szakközépiskolája és Szakiskolájának (Esztergom) 10. és 11. osztályos tanulói levéltárismertető órán vettek részt, ahol Vas Alexa kolléganőnk segítségével betekintést nyerhettek a levéltár életébe, tevékenységébe valamint kvízjátékkal mélyíthették el a szerzett tudást. A kvízeket alább tekinthetik meg.

Mesterségem címere: papírmerítő

magyar

2023. október 24-én a szegős apróságok az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárában egy különös mesterség fortélyaiba nyerhettek bepillantást. A papírmerítést bemutató levéltár-pedagógiai foglalkozásunkon a gyerekek egy többszáz éves múlttal és hagyománnyal rendelkező kézműves szakma eszközeivel és technikájával találkozhattak.

Irodai ügyvitel – levéltári szemszögből

magyar

A levéltárbemutató foglalkozáson megismerhették intézményünk történetét, gyűjtőterületét és a levéltári anyag strukturálásának módját. A levéltár iratkezelési felügyeleti és közigazgatási feladatait ismertettük részletesebben a diákoknak az illetékességi körünkbe tartozó iratképző szervek iratkezelési szabályzatainak és irattári terveinek jóváhagyásától a selejtezések záradékolásán, valamint a szervellenőrzéseken át a maradandó iratok levéltárba szállításáig.

Oldalak

Feliratkozás RSS - levéltár-pedagógia csatornájára