levéltár-pedagógia

Nyári tábor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában

magyar

Levéltári dokumentumok segítségével elevenítjük meg II. Rákóczi Ferenc személyét és a Rákóczi-szabadságharc időszakát. A táborban számos interaktív feladattal készülünk a gyermekek számára: levéltári kutatás, projektmunkák, történelmi kirándulás, kódfejtés, kalligráfia, kézműves foglalkozások.

A tábor időpontja: 2019. augusztus 5-9.

Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

A tábor díja: 25.000 Ft/fő

Levéltár-ismertető és írástörténeti órák az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában

magyar

2016. május 19-én és 24-én a Tatabányai Szakképzési Centrum Balassa Bálint Iskola Gazdasági Szakközépiskolája és Szakiskolájának (Esztergom) 10. és 11. osztályos tanulói levéltárismertető órán vettek részt, ahol Vas Alexa kolléganőnk segítségével betekintést nyerhettek a levéltár életébe, tevékenységébe valamint kvízjátékkal mélyíthették el a szerzett tudást. A kvízeket alább tekinthetik meg.

Mire jó a levéltár?

magyar

A levéltár raktáraiban először a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár történetével, illetékességével és gyűjtőkörével, továbbá közigazgatási feladataival, szolgáltatásaival és tudományos tevékenységével ismerkedtek meg a diákok. Ezt követően levéltári gyűjteményünk olyan értékes darabjait tekinthették meg, melyek szervesen kapcsolódnak megyénk történelméhez, így Mária Terézia 1754.

Városi nyári táborozók a levéltárban

magyar

Az első nap délelőttjén a gyerekcsoport a levéltár tevékenységével, a raktári renddel, valamint különleges levéltári dokumentumokkal ismerkedett meg. Délután a raktári állományvédelem és az iratokat pusztító környezeti hatások, biológiai kártevők álltak a foglalkozás középpontjában. Levéltárunk restaurátora jellemző példákon keresztül mutatta be, milyen károsodások érhetik a dokumentumokat, és az is kiderült, hogyan segíthetnek a mérőműszerek a megfelelő raktári klíma fenntartásában.

Változatos programokkal fogadtuk a táborozókat

magyar

Az első nap délelőttjén a megyénkben észlelt földrengések írásos forrásai alapján játékos feladatokon keresztül tapasztalhatták meg a gyerekek, milyen az, ha mozog a föld, majd a levéltár térképgyűjteményét felhasználva vízrajzi ismereteiket gyarapíthatták Lázár deák ÉK-DNY-i tájolású térképétől kezdve a Tisza szabályozási munkálatait is dokumentáló kataszteri térképekig. Délután a 18–19. századi alsófokú iskolák működésébe nyertek betekintést a nebulók, ahol kiderült, hogy semmi sem úgy működött, ahogy ma megszokott.

Levéltári öko programok táborozóknak

magyar

A foglalkozások első felében a gyerekek megtudhatták, hogy a levéltárak nemcsak történelmi eseményekkel, hanem természeti jelenségekkel kapcsolatos iratokat is őriznek. Több irat is megörökítette például a 18-19. században megyénkben észlelt földrengéseket, azok hatását és a különböző épületekben keletkezett károkat. A gyerekek játékos mozgásos feladatokon keresztül tapasztalhatták meg, hogyan hatnak egymásra a kéreglemezek, és az is kiderült, hogy miért nem esett kár a Jászság vályogépületeiben a rengések idején.

Oldalak

Feliratkozás RSS - levéltár-pedagógia csatornájára