Információs Iroda

A Magyar Nemzeti Levéltár Budai Várban található Információs Irodáját évente több mint két és félezer kutató keresi fel személyesen. A hozzánk forduló ügyfelek a legtöbb esetben az éppen aktuális kutatásuk megkezdéséhez vagy folytatásához, tudományos munkához vagy éppen családkutatáshoz kérnek segítséget, tippeket és tanácsokat.

Az Információs Iroda munkatársai szívesen állnak minden érdeklődő rendelkezésére, akik:

  • információt szeretnének kérni a levéltári kutatás mikéntjéről,
  • kutatásuk megkezdéséhez alapvető tájékoztatást, vagy konzultációt igényelnek,
  • családkutatáshoz kérnek segítő tanácsokat,
  • eredeti levéltári dokumentum(ok)ról szeretnének másolatot megrendelni,
  • a levéltárunkban fellelhető iratokat kiadványban szeretnék megjelentetni,
  • levéltárunk kiadványaiból szeretnének vásárolni.

 

Az Információs Iroda munkatársai végzik emellett az új kutatók regisztrálását, melynek során a kutatók a naptári évre szóló érvényes látogatói jegyet és kutatási engedélyt kapnak.

 

Az iroda nyitvatartási ideje:

Hétfőtől csütörtökig 8.30–12.00 és 12.45–15.30 között.

A következő elérhetőségeken fordulhat hozzánk:

 

Levéltári konzultáció

Intézményünk levéltári konzultáció keretében kíván lehetőséget és segítséget biztosítani a kutatók számára a levéltári kutatással kapcsolatos kérdéseik megválaszolására. Az alkalmanként legfeljebb 30 perces konzultációkra történő jelentkezés regisztrációhoz kötött. Felhívjuk kutatóink szíves figyelmét, hogy jelentkezésüket csak abban az esetben tudjuk elfogadni, ha legalább 1 héttel a kiválasztott időpont előtt regisztrálnak. A konzultációra itt lehet jelentkezni.

Mielőtt személyesen vagy e-mailben felvenné a kapcsolatot az iroda munkatársaival, célszerű megtekinteni a Gyakori kérdések menüpontot, ahol számos kérdésre azonnal választ talál, és új kérdést is feltehet. A reprográfiai szolgáltatások árszabását a Másolatok árszabása menüpont alatt találja.

 

Kiállítási célú kölcsönzés

A Magyar Nemzeti Levéltár az ország írásos emlékeinek elsődleges őrzőjeként fontosnak tartja, hogy a közönség kiállítások keretében, eredeti formában is megismerje az intézményünkben fellelhető kincseket. Éppen ezért, szívesen állunk kiállításokat rendező partnerintézményeink rendelkezésére.

Annak érdekében, hogy a kölcsönzés ügymenete mindkét fél számára a lehető legpontosabban történjen, kölcsönzési igényeiket kérjük időben (3 hónappal a megnyitó előtt) jelezzék! Egyéb esetben egyedi elbírálás függvénye, hogy a kölcsönzéshez hozzá tudunk-e járulni.

A kölcsönzéshez szükséges papírok alább találhatók. Bármilyen további kérdés esetén forduljon bizalommal kollégáinkhoz a következő elérhetőségen: info@mnl.gov.hu

Formanyomtatványok:

PDF icon facilities_report_hu.pdf

PDF icon kolcsonzes_formanyomtatvany_mnl_ol_2019.pdf

PDF icon kozlesi_engedely_2019-k.pdf
 

 

Aktakaland – www.aktakaland.hu

Blogunkon kutatóinkat olyan utazásra invitáljuk, melynek során megismerkedhetnek a levéltári kutatás alapjaival, megkezdett kutatásokhoz új támpontokat adunk, közben bemutatva gyűjteményeinket, adatbázisainkat, gyakorlott kutatóink számára is meglepetéseket tartogató érdekességeinket. A bejegyzések alapjául azok a témák szolgálnak, amelyekre az utóbbi években a legtöbb kutatói kérdés érkezett, így olvashatnak többek között középkorig visszanyúló családkutatásról, magyarországi örményekről, címereslevelekről vagy éppen kataszteri térképekről és helytörténeti kutatásról.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, és nem szeretne lemaradni legújabb bejegyzéseinkről, kövessen minket a www.aktakaland.hu weboldalon, hogy e-mailben értesüljön legfrissebb posztjainkról!

Hírlevél

A Kutatószolgálat hírlevele tájékoztatja a kutatókat közvetlenül érintő esetleges változásokról, úgymint a nyitva tartás módosulásáról, áramszünetekről, egyéb, a faliújságokon közzétett, közérdekű információkról stb., hogy az elsők között értesülhessenek a leglényegesebb tudnivalókról, és biztosan ne kerülje el semmi a figyelmüket. Alkalomszerűen jelenik meg. A hírlevélre itt lehet feliratkozni.