adatbázis

„A hazáért hősi halált halt.” – elérhető az I. világháborús hősi halottakról készült adatbázis

Az MNL és a HM HIM között még 2015-ben létrejött megállapodásban az intézmények együttesen fogalmazták meg azt a célt, miszerint az elérhető legszélesebb forrásbázison alapuló feltáró munka nyomán össze kell gyűjteni az I. világháborús hősi halottak neveit és a rájuk vonatkozó adatokat.

A Párt-Állam-Párt adatbázist díjazta a Magyar Levéltárosok Egyesülete

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának közös projektjeként létrehozott adatbázis célja, hogy széles forrásbázison alapuló archontológiaként bemutassa a nyilvánosság számára, hogy kik működtették a pártállami rendszert Magyarországon. A projektet 2018. február 22-én közös sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a már elkészült adatbázist pedig 2018.

Elérhető a Párt-Állam-Párt adatbázis

Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a Párt-Állam-Párt adatbázis nyilvános bemutatóján a levéltár konferenciatermében. Szabó Csaba az MNL főigazgatója köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében kiemelte, hogy Magyarországon a Magyar Nemzeti Levéltár a legnagyobb közintézmény, amely jelenleg közel 300 kilométernyi iratot őriz. A hagyományos kutatás mellett azonban a modern technika segítségével egy otthonról is böngészhető adatbázis jött létre.

Párt–Állam–Párt | Adatbázis-bemutató

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága „Párt-Állam-Párt" címmel önálló internetes felületet hozott létre, amelyben megtalálhatóak az egykori állampártok: a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei, járási, valamint városi pártfunkcionáriusainak karrierútjára vonatkozó legfontosabb adatok.


Az eseményen köszöntőt mond:

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója

Levéltárunk címeresleveleivel bővült a Magyar Nemzeti Levéltár címereslevél-adatbázisa

A feldolgozás diplomatikai, címertani, paleográfiai és latin (néhány esetben német) nyelvi ismereteket kívánt. Célunk az volt, hogy az oklevelek digitális másolatának közreadása mellett a kutatókat az oklevél alapvető tulajdonságainak és adatainak közlésével is segítsük a kutatásban.

Bővült a címereslevél-adatbázis

Magyarország történetében fontos szerepet játszott a nemesség: bizonyos összefüggések nem érthetőek társadalmuk ismerete nélkül. A nemesi léttel kapcsolatos számtalan irattípus közül mindig különleges érdeklődés övezte a címeresleveleket. Az MNL 2011 óta fejlesztett címereslevél-adatbázisa először 2012-ben lett a nyilvánosság számára is elérhető, ekkor még csak az Országos Levéltár Hazai címereslevelek és nemesi iratok (HU-MNL-OL-R 64) c. gyűjteményének eredeti armálisai kerültek bele.

Az Elektronikus Levéltári Portál (ELP) átalakítása

Az ELP átalakítás idején, 2019. október 28-án 16 órától bizonytalan ideig, de legalább két héten keresztül a portál, illetve az e-levéltári rendszerhez kapcsolódó online szolgáltatások (scope Query) egyáltalán nem lesznek elérhetők.

Az átalakítás során a Magyar Nemzeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára online „Query” Levéltári Nyilvántartó Rendszer aloldala jelenlegi formájában megszűnik, funkcióit az új, integrált portál veszi majd át.

Hetedíziglen | Foglalkozások az MNL Országos Levéltárában

Akik a bevezető ismeretekkel már tisztában vannak, bátran jelentkezhetnek a speciális témákra. Az egyes előadásokra a megjelölt létszámkeret erejéig fogadunk jelentkezőket a regisztráció sorrendjében. A nagy előadásokat 15, a kisebb foglalkozásokat 5 főtől indítjuk. Aki férőhely hiányában esetleg most nem tud eljutni programjainkra, a következő azonos témájú előadásra való jelentkezéskor elsőbbséget élvez. Az előadásokat megismételjük és a beérkező jelzések, igények alapján bővítjük is témáinkat.

Oldalak

Feliratkozás RSS - adatbázis csatornájára