kutatás

Közlemény az Óbudán elhelyezett 1945 utáni iratanyagról

Tájékoztatjuk Tisztelt Kutatóinkat, hogy a Hess András téri iratanyag és a kollégák költöztetése 2018. január 31-én lezárult. Az iratanyag egy része levéltárunk Lángliliom utcai épületébe került, ezek 2018. február 1-jétől az óbudai kutatóteremben ismét kutathatók:

Találkozási pont

A Vásárhelyi Levéltár kutatótermében gyakran hangzik el, hogy ebben a városban mindenki rokona mindenkinek. Még a gyütmöntek is, akiknek gyütmöntségét több generáción át számon tartották a helyiek. Ők valójában azok, akik munka vagy házasság révén éltek átmenetileg rövidebb, hosszabb ideig a városban. Közülük végül számosan végleg itt telepedtek le, s a közösség kollektív emlékezetében vitte tovább róluk, s leszármazottaikról a tudást: gyütmöntségüket.

A Magyar Nemzeti Levéltár álláspontja az anyakönyvek kutathatóságáról

1. Az MNL nagyra értékeli, hogy az utóbbi években az egyházi anyakönyvek új egyházi és állami levéltári szolgáltatásokban is megjelentek, ezek az eredmények az egész magyar levéltárügy megítélése szempontjából hasznosak. A többféle megoldás fejlesztően hat egymásra, és a térítéssel vagy ingyenesen elérhető szolgáltatások közötti választás a levéltári anyagban való kutatás magasabb minőségét vagy az egyes kutatók anyagi lehetőségeire tekintet nélküli hozzáférését is biztosítja.

Oldalak

Feliratkozás RSS - kutatás csatornájára