Levéltár-pedagógia

 

Tematikus foglalkozásaink:


Boszorkányok pedig nincsenek!

Esetleg mégis? Hogyan vélekedtek erről királyaink? Ördöngös, vagy füves ember? Gyógyító, vagy kuruzsló? Kiket fogtak és ítéltek el, gyakran máglyahalálra, boszorkányság vádjával? Miből készül és mire jó a boszorkánykenőcs? Ezekre a kérdésekre ka­punk választ, miközben rejtélyes középkori szövegeket fejtünk meg, bűnténye­ket tárunk fel és igazi varázslat szemtanúi is lehetünk.

A varázslat és a boszorkányság témaköre igen népszerű lett a mai ifjúság körében. Fontos, hogy a foglalkozás résztvevői megismerjék azokat a valós történelmi alapokat, kulturális és szociális környezetet, gazdasági változásokat, melyek a népi hiedelmek elterjedését, a vallási mozgalmak kibontakozását segítették. 

                                                         

Utazzunk II. József nyomában!

II. József elindult és bejárta Európát. Útját nem kísérték testőrök, vagy udvaroncok. A foglalkozás története szerint 100 évvel később három fiatal nemes fogadást köt, hogy bejárja a császár 1768-as magyarországi útvonalát 42 nap helyett 21 nap alatt. Kalandos útjuk során utaznak gőzhajóval, vonattal, megtámadják őket a toportyánok, majd megtapasztalják a híres „magyaros vendégszeretetet” Festetich gróf keszthelyi kastélyában.
Földrajzi környezetünk megismerése, tájékozódás a térben, a közlekedés, fontos része a hétköznapoknak. A foglalkozás során bejárjuk a térképtár labirintusát szakképzett vezetéssel és megnézünk az utazáshoz kapcsolódó levéltári dokumentumokat.

 

A kód neve: Rákóczi!

Magyarországon a Rákóczi-szabadságharc időszakában virágzott a titkosírás, a diplomáciai és hadi eseményekről szóló információk elrejtése döntő jelentőséggel bírt. S éppen ennyire volt alapvető, hogy az ellenség ezen információk birtokába akart jutni. A szabadságharc alatt a frontvonalak mögött komoly kódolási verseny alakult ki a kurucok és a labancok között. Ha szereted a kódokat és a történelmi titkokat, ha kíváncsi vagy, hogyan írták a kódolt leveleket és ezeket hogyan lehetett feltörni, akkor jelentkezz foglalkozásunkra!  A kódok világa mellett a szabadságharc eseményeit, a benne szerepet játszó személyeket is megismerheted.

 

Üvegablakon innen, címeren túl

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épülete számos felfedezésre váró kincset rejt magában. Mit ábrázolnak, milyen jelentéseik és történeteik vannak az ólomüvegablakokon található címereknek, illetve az épület ódon falain lévő falfestményeknek?
A foglalkozás során ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben az épületben barangolva játékos feladatokat oldunk meg és eredeti történelmi dokumentumokat tekintünk meg.

 

Levéltárosok nyomában

Tudod mit csinál a régész? Tudod mivel foglalkozik a nyelvész? Mit kutat a tör­ténész? Ha igen, akkor nagyjából tudod ki a levél­táros. Míg a régész a tárgyi emlékeket tár fel, addig a levéltáros az írott emlékeket kutatja. A nyelvész a nyelv eredetét, használatát, szabályait vizsgálja, a levéltáros szövegeket fejt meg. A történész a múlt emlékeiből írja meg a korszak történelmét, a levéltáros egy korszakra, eseményre, személyre vonatkozó iratanyagot ismer­tet.
A foglalkozás során ebbe a munkába tekintünk be, megismerjük az intézmény csodaszép félhomályos épületét, bejárjuk az iratokat rejtő raktára­kat, és kézbe vehetünk akár egy királyi pecséttel ellátott oklevelet is Mária Terézia aláírásával.

 

Részletes felvilágosítás és programismertetés kérhető itt, az elérhetőségeken ke­resztül, jelentkezni pedig az alábbi e-mail címen lehet: leveltarlatogatas@mnl.gov.hu

 


A megyei levéltárak által kínált további programokról a Barangoló menüpontban tájékozódhat.