I világháború emlékév

A Duce első magyarországi mellszobra

magyar

A bank alapszabályában foglaltak szerint létrehozásának célja az volt, hogy „a magyar királyság pénzügyi és gazdasági érdekeit előmozdítsa olasz tőke bevonásával és ezzel megkönnyítse és fejlessze a magyar–olasz pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatokat.” A Bank alapjait 11 részvényes vetette meg, köztük volt a milánói Banca Commerciale Italiana, a Societa Italiana di Credito Commerciale, valamint az Allgemeine Depositenbank. Mindhárom intézményben jelentős részesedése volt Castiglioninak.

Az Országos Levéltár ugyan nem rendelkezik ilyen jellegű irategyüttessel, van egy tippünk hol nézhetnek utána kutatóink ezeknek az információknak. Az első világháború emlékévei és kutatóink megkeresései adják az aktualitását, hogy blogunkon felhívjuk a figyelmet egy térítésmentes online adatbázisra.

Tovább az egész bejegyzéshez

“Akik jártak Doberdónál” - A Nagy Háború filmeken III. (filmvetítés)

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára szeretettel hívja “A Nagy Háború filmeken” című rendezvénysorozat harmadik vetítésére. Ez alkalommal Kele Andor és Hatos Gyula “Akik jártak Doberdónál – Élet az állóháború hadszínterén” című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők. A vetítést követően a film alapjául szolgáló könyv és a Nagy Háború blog szerzőivel Nagy Szabolcs főlevéltáros beszélget.

“Akik jártak Doberdónál – Élet az állóháború hadszínterén”

magyar

A vetítést követően a film alapjául szolgáló könyv és a Nagy Háború blog szerzőivel Nagy Szabolcs főlevéltáros beszélget.

Időpont és helyszín:
2015. október 7. (szerda) 17 óra
MNL Veszprém Megyei Levéltár, díszterem
(Veszprém, Török Ignác u. 1.)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, kép-és hangfelvétel készíthető!

Sétál a család a Nagy Háború nyomában (füzetbemutató)

Szeretettel meghívjuk Önt és érdeklődő ismerőseit 2015. október 7-én, szerdán 14:30 órára az Eötvös Károly Megyei Könyvtár földszinti kisgalériájába (Veszprém, Komakút tér 3.) a “Sétál a család a Nagy Háború nyomában” című foglalkoztatófüzet sétával egybekötött ismertetésére. A kiadványt bemutatja Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere, a veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke. A sétát koordinálja Nagyné Kozma Ildikó, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont vezetője.

„Sublótba zárt háború” (kiállítás megnyitó)

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel hívja Önt és családját 2015. október 1-jén 15 órára a levéltár épületébe, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság felhívására a lakosság által felajánlott dokumentumokból összeállított „Sublótba zárt háború – kiállítás otthon őrzött I. világháborús emlékekből” című kamarakiállításának megnyitójára.

Találkozás a nagy háborúval: az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium diákjai levéltárunkban

magyar

Mindkét osztály megtekintette az I világháborúval kapcsolatos kiállításunkat, rövid előadást hallgatott meg. Feladatot is kaptak a gyerekek: egy fronton harcoló katona nevében két levelet kellett megfogalmazniuk. Az első levelet még a háború kezdetén, a lelkesedés jegyében, míg a másikat a már reménytelenül elnyúló háború bizonytalan kimnetele tudatában kellett megírni. Itt olvashatók a frontról "küldött" levelek és egy hazulról "küldött" levél. Az órákat Wencz Balázs levéltáros, igazgatóhelyettes és Erdélyi Szabolcs főlevéltáros tartotta.

Oldalak

Feliratkozás RSS - I világháború emlékév csatornájára