családfa

Átadták az "Év Kutatóhelye 2018" díjat Gyulán

magyar

A díjat három kategóriában ítélik oda a MACSE tagok szavazatai alapján. A 2018-as évben belföldi kategóriában az MNL Békés Megyei Levéltárát, külföldi kategóriában az Erdélyi Genealógiai Társaságot, internetes adatbázis kategóriában Gudenus János adatbázisát díjazta a tagság.

Keresztes Csaba

„Megvallom, fogalmam sincs: minek keresik nemesi őseiket azok az emberek? Ugyanis még ha sikerül is kimutatni, hogy déd- vagy ükatyjuk mondjuk nemes alsó- és felsőbagosi Bagosshy Balázs volt, vagy báró, gróf, netán X. vagy Y. – mire jó ez?” […] „Viccnek, rossz viccnek hangzik…”

Hetedíziglen | Foglalkozások az MNL Országos Levéltárában

magyar

Akik a bevezető ismeretekkel már tisztában vannak, bátran jelentkezhetnek a speciális témákra. Az egyes előadásokra a megjelölt létszámkeret erejéig fogadunk jelentkezőket a regisztráció sorrendjében. A nagy előadásokat 15, a kisebb foglalkozásokat 5 főtől indítjuk. Aki férőhely hiányában esetleg most nem tud eljutni programjainkra, a következő azonos témájú előadásra való jelentkezéskor elsőbbséget élvez. Az előadásokat megismételjük és a beérkező jelzések, igények alapján bővítjük is témáinkat.

Útjára indult a Hetedíziglen MNL Család-Történet-Kutatás projekt

magyar

Megnyitó beszédében Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levétár főigazgatója rámutatott: egy személy számára a három legfontosabb kötődés a család, a lokális identitás és a nemzet felé alakul ki. A megkezdődő egyeztetések eredményeképpen létrejött projekt, számos megyei levéltáros kolléga és az Országos Levéltár munkatársainak összefogásával született meg. Szabó Csaba megköszönte a közreműködők munkáját és bejelentette, hogy a projektbemutató a családtörténet-kutatás évének nyitóeseménye is egyben.

Népszerű helyszín volt a Levéltár a Kulturális Örökség Napjain

magyar

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatban a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára évek óra részt vesz, és az év egyik kiemelt rendezvényének tekinti. Erre a szombatra olyan programokkal készültünk, amelyek minden korosztályt meg tudtak szólítani, és amelyek többek között alkalmasak arra, hogy a Levéltár társadalmi szerepének fontosságát hangsúlyozza.

Keresztes Csaba
 
A jelenből visszanézve az 1980-as évek utolsó éveit a rendszerváltás időszakának nevezzük, pedig a valódi, mélyre ható változások csak szűk egy-két évnyi időre korlátozódtak. A rendszerváltozás (rendszerváltás) természetesen ennél egy hosszabb folyamat volt, amely az egyre elterjedtebb nézetek szerint még ma sem ért véget.
Feliratkozás RSS - családfa csatornájára