kommunizmus

Elérhető a Párt-Állam-Párt adatbázis

magyar

Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a Párt-Állam-Párt adatbázis nyilvános bemutatóján a levéltár konferenciatermében. Szabó Csaba az MNL főigazgatója köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében kiemelte, hogy Magyarországon a Magyar Nemzeti Levéltár a legnagyobb közintézmény, amely jelenleg közel 300 kilométernyi iratot őriz. A hagyományos kutatás mellett azonban a modern technika segítségével egy otthonról is böngészhető adatbázis jött létre.

Energiaválság és takarékosság az 50-es években

magyar

A vas- és acél országa felé vezető rögös út viszontagságait stílusosan a Megyei Tanács Közlekedési Osztályának levéltári dokumentumai segítségével idézzük fel, mivel ez a hivatal felelt a közúthálózat ellenőrzéséért és fejlesztéséért.

Gulyás Martin új könyvét mutatják be november 8-án Szegeden

magyar

„Szocializmust akarunk, de magyar úton” – Gulyás Martin új könyvének bemutatója

2022. november 8. 16:30. Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, alagsori klub (Szeged, Dóm tér 1, 6720)

 

Gulyás Martin „Szocializmust akarunk, de magyar úton” – Munkástanácsok 1956-1957-ben (Corvina Kiadó) című könyvének bemutatója a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában.

Kommunista kiskirályok könyvbemutató

magyar

A bemutató előtt az eseményen megjelentek a kötetben olvasható két esethez, a mezőtúri TSZ állítólagos elkártyázásához, valamint a hortobágyi „libázáshoz” kapcsolódó rövid vetítéseket láthattak. Az előbbi ügyet Hofi Géza 1972-ben említette meg egy előadásában, a másodikra pedig Sára Sándor utalt 1987-ben forgatott, Tüske a köröm alatt című filmjével.

 

A honlap e csücskében a 20. századhoz kapcsolódó, azt összefoglaló, értelmező tanulmány(ok) mellett többszáz beszkennelt eredeti levéltári forrást, audiovizuális dokumentumokat, fotókat, plakátokat, térképeket, névlexikont és kronológiát találnak az itt böngészők.

Tovább

Hallgasson bele az 1945 utáni Magyarország politikai életét meghatározó személyek, Rákosi Mátyás, Nagy Imre, Kádár János, Biszku Béla és más kommunista politikusok beszédét megörökítő hangfelvételekbe! Ismerje meg visszaemlékezések alapján, hogyan látták egyesek a legújabb kori magyar történelem eseményeit.

Tovább

Azok, akik rendszeres kutatói levéltárunk Hess András téri kutatótermének és a Politikatörténeti Intézet Levéltárának  már tudják, hogy az intézet levéltárában őrzött iratanyag kutatói hozzáférésében változás következett be.

Feliratkozás RSS - kommunizmus csatornájára