kommunizmus

Elérhető a Párt-Állam-Párt adatbázis

Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a Párt-Állam-Párt adatbázis nyilvános bemutatóján a levéltár konferenciatermében. Szabó Csaba az MNL főigazgatója köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében kiemelte, hogy Magyarországon a Magyar Nemzeti Levéltár a legnagyobb közintézmény, amely jelenleg közel 300 kilométernyi iratot őriz. A hagyományos kutatás mellett azonban a modern technika segítségével egy otthonról is böngészhető adatbázis jött létre.

Kommunista kiskirályok könyvbemutató

A bemutató előtt az eseményen megjelentek a kötetben olvasható két esethez, a mezőtúri TSZ állítólagos elkártyázásához, valamint a hortobágyi „libázáshoz” kapcsolódó rövid vetítéseket láthattak. Az előbbi ügyet Hofi Géza 1972-ben említette meg egy előadásában, a másodikra pedig Sára Sándor utalt 1987-ben forgatott, Tüske a köröm alatt című filmjével.

 

A honlap e csücskében a 20. századhoz kapcsolódó, azt összefoglaló, értelmező tanulmány(ok) mellett többszáz beszkennelt eredeti levéltári forrást, audiovizuális dokumentumokat, fotókat, plakátokat, térképeket, névlexikont és kronológiát találnak az itt böngészők.

Tovább

Hallgasson bele az 1945 utáni Magyarország politikai életét meghatározó személyek, Rákosi Mátyás, Nagy Imre, Kádár János, Biszku Béla és más kommunista politikusok beszédét megörökítő hangfelvételekbe! Ismerje meg visszaemlékezések alapján, hogyan látták egyesek a legújabb kori magyar történelem eseményeit.

Tovább

Azok, akik rendszeres kutatói levéltárunk Hess András téri kutatótermének és a Politikatörténeti Intézet Levéltárának  már tudják, hogy az intézet levéltárában őrzött iratanyag kutatói hozzáférésében változás következett be. Azonban ne szaladjunk ennyire előre, hiszen biztosan vannak olyanok az olvasók között, akik érdeklődnek a szóban forgó iratok története iránt.

Feliratkozás RSS - kommunizmus csatornájára