újkor

Történészek története – Az Újkor.hu első könyve

magyar

Hogyan lesz valakiből történész? Milyen családi háttér, gyermekkori olvasmányélmény, kiemelkedő tanáregyéniség hatására fordul az illető a történelem felé? Milyen döntések, lehetőségek vagy éppen korlátok határozzák meg a kutatók pályaívét? S egyáltalán milyen elhelyezkedési lehetőségekkel találja magát szemben egy-egy fiatal kutató a 21. században, ahol olykor még a bölcsészettudományokkal szembeni negatív előítéletekkel is meg kell küzdenie?

Városok, önkormányzatiság, állam a kora újkorban – Levéltári Délutánok 7.

magyar

Melyek voltak a 16–17. századi magyarországi várospolitika fő jellemzői? Milyen változások zajlottak le a kora újkorban? Hogyan jött létre a központosított állam? Milyen hatással volt a városokra a hadügyi forradalom? Voltak-e összetűzések a városi polgárság és a katonaság között? Milyen eszközökkel avatkozott be az állam a városok belügyeibe? Hogyan határozta meg a felekezeti viszonyokat? Hogyan hozott létre új városi elitet? Mindez kiderül az MNL OL 1945 előtti kormányszervek főosztályát vezető H. Németh István előadásából.

Ki ne hallott volna a huszárokról? A 15–16. századi Magyarországon kialakult könnyűlovas fegyvernem katonája a törökellenes háborúk során tanúsított vitézségével lett Európa-szerte ismert. Sikereiken felbuzdulva, a Habsburg Birodalom után – a magyarok hathatós segítségével – több európai ország is felállította a maga huszárságát.

Tudta például, hogy a francia Napkirály, XIV. Lajos huszártisztjeinek 58%-a(!) magyar származású volt? Bejegyzésünkben egy rendhagyó franciaországi utazásra hívjuk olvasóinkat.

Levéltári délutánok 1. – A dualizmus kora

magyar

A 21. század közgyűjteményei új kihívások előtt állnak. Igaz ez a levéltárakra is, amelyeknek közművelődési funkciója felértékelődött, színvonalas programok szervezésével kívánják megszólítani a potenciális érdeklődőket. Ezt szolgálja a 2016. március 15-én nyílt nagyszabású, Nyomot hagytak: Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című kiállítás is a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, amely 2017 végéig látogatható.

Meghívó könyvbemutatóra

magyar

Az eseményen köszöntőt mond:
Mikó Zsuzsanna főigazgató, Magyar Nemzeti Levéltár

A kötetet bemutatja:
Romsics Ignác történész, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár
 

A rendezvény helyszíne: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára
  Kiállító- és konferenciaterem
Budapest I. kerület, Bécsi kapu tér 2–4.

A kiadvány a helyszínen megvásárolható.

Feliratkozás RSS - újkor csatornájára