interjú

Egy kutatómunka utóélete

magyar

A „Polonia Węgierska” folyóirat „GŁOS POLONII” című negyedévi mellékletének 133. számában Sárközi Edit: Sikorski Tádé (Tadeusz Sikorski) lengyel nemesi származású építész és iparművész címmel készített interjút Nagy Imre Gábor főlevéltárossal, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára igazgató-helyettesével.

Történészek története – Az Újkor.hu első könyve

magyar

Hogyan lesz valakiből történész? Milyen családi háttér, gyermekkori olvasmányélmény, kiemelkedő tanáregyéniség hatására fordul az illető a történelem felé? Milyen döntések, lehetőségek vagy éppen korlátok határozzák meg a kutatók pályaívét? S egyáltalán milyen elhelyezkedési lehetőségekkel találja magát szemben egy-egy fiatal kutató a 21. században, ahol olykor még a bölcsészettudományokkal szembeni negatív előítéletekkel is meg kell küzdenie?

Kim Bogook jelenleg a Sungkyunkwan Egyetem Kelet-Ázsiai Tanulmányok Akadémiáján kutató professzorként dolgozik, évek óta jár a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába kutatni. Magyarországra először a szöuli olimpián elért eredményeink miatt figyelt fel, majd érdeklődése egészen a Hankuki Egyetem Magyar Tanszékéig vezette útját.

Találkozásom és kapcsolatom Cseh Tamással

1970–71-ben találkoztam Cseh Tamással, amikor ő a „Még kér a nép” című filmben a dalnok volt. Ő énekelte azokat a kulcs, összekötő és a cselekményt tovább vivő dalokat, amelyek oly fontosak voltak. Ezeket egy illegális stúdiófelvételen készítettük a Magyar Rádióban Grunwalsky Ferenccel, aki Jancsó Miklós munkatársa volt, én pedig a Magyar Televízió társadalomtudományi osztályán dolgoztam.

Szik Mátyás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett történelem diplomát, majd éles fordulatot véve egy hozzá közelebb álló szakmát talált magának. Hivatásának tartja a borfogyasztás minél igényesebb és változatosabb formáját becsempészni a mindennapokba. Emellett feltett szándéka, hogy Magyarországot „visszarakja a gasztrovilág térképére”. Beszélgettünk még a történelem és a borászat összefonódásáról, és szó esett néhány érdekes levéltári iratról is.

Keller Adrienn, a kultúra és történelem iránt érdeklődő jogtanácsos belekérdezett: Honnan fogjuk tudni, hogy a mai kor politikusai, meghatározó személyiségei egymás között miről e-maileztek? Beszélgettünk még a közgyűjteményekkel kapcsolatos előítéletekről, az online kutatás előnyeiről, valamint az eredeti iratok és a gyűjtemények értékéről.

Tovább az egész bejegyzéshez

Oldalak

Feliratkozás RSS - interjú csatornájára