helytörténet

Oszd meg velünk a történeted!

A Magyar Nemzeti Levéltár a levéltári törvény alapján folyamatosan gyarapítja gyűjteményét magániratokkal ajándék, letét, vagy vásárlás útján. Az országos jelentőségű családok, kiválóságok, tudósok, művészek, írók hagyatékának átvétele mellett fontosnak tartjuk a hétköznapok dokumentálását, ezért szívesen várunk régi családi fényképeket, írott emlékeket vagy a kisebbségi létre vonatkozó emlékeket is.

Szabadon letölthető kiadványunk!

Wencz Balázs: A Magyar Kommunista Párt Komárom-Esztergom vármegyei politikája 1945-1948 között
Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltára Évkönyvei 23.
ISSN 2559-8082; 23.
ISBN 978-963-7234-29-3
Kiadó: MNL Esztergom Megyei Levéltára, Budapest-Esztergom,
Megjelent: 2016.
Terjedelem: 265 oldal
Méret: 24 cm

Pdf-formátumban szabadon letölthető Dr. Wencz Balázs monográfiája

Makó Anno Guide mobil applikáció

A Szirbik Miklós Egyesület megalakulása óta szoros viszonyt ápol a Makói Levéltárral. Az Egyesület nem csak helytörténeti, de turisztikai szempontból is újdonsággal szolgált Makónak.

A mobil applikáció ötletét először Zeitler Ádám történész, egyesületi tag vetette fel. Majd később Pál Richárd informatikus önzetlen segítségével készült el az applikáció az Androidos telefonkészülékekre.

A kataszteri térkép tehát a vizsgált időszakban a földadó megállapításához végzett felmérések eredményeképpen készített, nagy méretarányú (1:2880) térkép. Az egyedi módon komplex adatokat tartalmazó kataszteri térképek és a kataszteri iratok kiváló forrásanyagul szolgálnak a családkutatók, helytörténészek, társadalomtörténészek, térképészek és más tudományágak művelői számára.

Tovább az egész bejegyzéshez

A helytörténeti bejegyzés második része azoknak szól, akik tovább szeretnék mélyíteni kutatásukat, és azoknak is, akik lakóhelyük történetének csak egy-egy részletére kíváncsiak. A legrégebbi források felkutatása különös örömet szerezhet, emellett – szinte kivétel nélkül – látványos, egyben szórakoztató élménnyel is kecsegtet. Az internet segítségével különösebb időráfordítás nélkül, pillanatok alatt visszajuthatunk szeretett városunk, községünk korai történetébe.

Meghívó decemberi Levéltári estékre

1954 tavaszán a szolnoki irodalmi hagyományok iránti tisztelete indította a könyvtár vezetőit arra, hogy Verseghy Ferenc tudós-költőt válasszák névadójukká. Abban az évben jött létre a névadó kultuszát és a megye helytörténeti értékeit őrző különgyűjtemény. Az elmúlt hat évtized alatt az intézmény töretlenül őrzi a megye kulturális értékeit, és folyamatosan megújulva szolgálja a

Oldalak

Feliratkozás RSS - helytörténet csatornájára