fotógyűjtemény

Magyar szenzáció Hellászban: Egy levéltári fotó különös története

magyar

Az Old Photos of Thessaloniki (Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης)  csoport osztotta meg a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának (MNL OL) ritka kincsét, egy, a Festetics család levéltárában található fotór

A levéltárra gondolva középkori iratok, régi korok dokumentumai jutnak eszünkbe a térképek, tervek sokasága mellett. Azonban nem csak ilyen jellegű dokumentumok találhatók a díszes épület rejtett raktárainak polcain.
A fényképállomány feltárása érdekében indult útjára 2016-ban az a projekt, melynek eredményeiről most beszámolunk.

Tovább

Jelmezkavalkád a 19. századból

magyar

Festetics Taszilóné, született Mary Hamilton (1850–1922) első házasságának megsemmisítését követően 1880-ban ment feleségül Festetics Tasziló grófhoz. Széles rokonsága révén kapcsolatban állt a korabeli Európa neves uralkodóházainak tagjaival, akik közül néhányan Keszthelyen is vendégeskedtek. Kastélyukban vendégül látták VII. Edward brit királyt ( ő előszeretettel vett részt az ottani vadászatokon is), I.

Idősebb Szilassy Aladár fényképei

magyar

A képek túlnyomó részén portrék láthatók. Többségük a Szilassy és rokon családok tagjait ábrázolja, nagy részükön ugyanazzal a kézírással olvasható a fényképen szereplő személy neve, valamint a kép készítésének helye és ideje. A többi portré különböző közéleti szereplőkről készült. Részben ezeket is ugyanaz a kéz látta el képaláírással, mint a családi képeket, és egy részüket idősebb Szilassy Aladár (1847–1924) számára dedikálták.

Mary Hamilton fényképalbumai

magyar

A helyeket ábrázoló albumok nagy része Mary Hamilton családjának, valamint közvetlen rokonságának birtokait és kastélyait (például Arran szigetét, a skóciai Hamilton-palotát, Hamilton hercegeinek suffolki birtokát, a sigmaringeni kastélyt), életének helyszíneit (például badeni villáját, Monacót) ábrázolják, illetve néhány egzotikusabb helyszíneket (Isztambul, Tbiliszi) mutat be.

Feliratkozás RSS - fotógyűjtemény csatornájára