kiállítás

Vitéz Csukonyi Ferenc, a Vitézi Rend vezetője – egy hazatért hagyaték - virtuális kiállítás

magyar

Vitéz Csukonyi Ferenc nemcsak egy volt a világháború hős 46-os tisztjei között, hanem egy olyan személy, akinek sorsa a Vitézi Renddel szinte a szervezet megalakulásától kezdve összefonódott.

A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei

magyar

Az MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotájának kiállítóterében a látogatót elsőként egy katedrális belsejét idéző tér fogadja, majd a falakon és mennyezeten látványos panorámavetítés kelti életre történelmünk legfontosabb eseményeit. A bemutatott 14 dokumentum külön tárlókban foglal helyet, amelyek a szakrális helyek monolit oszlopaiként tagolják a teret. Az iratok 14 korszakot, 14 történelmi eseményt elevenítenek fel 1109-től egészen 1990-ig.

Bécs és Budapest párhuzamos városképei a 20. századból – Online megnyitó és kiállítás

magyar

A két főváros 20. századi városképeit bemutató tárlatot elsőként az Osztrák Köztársaság 100 éves jubileumán láthatta a közönség a bécsi Ringturm Galériában 2018 tavaszán. Idén a Trianon 100 megemlékezések részeként, új arculattal, de hasonló tartalommal, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) Kós Károly terme ad otthont a kiállításnak 2020 november 30-tól két héten át, a járványhelyzethez igazodóan online formában.

KÖZLEMÉNY | ANNOUNCEMENT

magyar

A rendkívüli állapotra tekintettel 2020. november 12. csütörtöktől a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kiállítása és épületei nem látogathatók. A zárás a kutatótermeket nem érinti. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára által meghirdetett valamennyi program előreláthatóan későbbi időpontban valósul meg. A korlátozások 30 napig lesznek érvényben, de szükség esetén meghosszabbíthatják őket.

Megértésüket köszönjük!

//

Emlékhelyek Napja 2020

magyar

 

Vezetett túrák az épületben: 11:00, 13:00, 15:00, 17:00

A budai vár északi oldalán magasodó historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.

Egyesületek története a Magyar Kultúra Napján

magyar

A délután során kedélyes hangulatú kerekasztal beszélgetésen bemutattuk a Körök, egyletek. A civil társadalom története a dualizmus kori Békés megyében című albumunkat. Kollégáink a hallgatóság kérdéseire is válaszolva felvillantottak néhány érdekes részletet az egyesületek életéből, működésükből. A beszélgetés után a Művelődési Központban megnyílt utazó kiállításunk is, amely immár kedvcsináló is albumunkhoz.

Új időszaki kiállításunk nyílt Óhazából újhazába címmel

magyar

2018. szeptember 14-én egy sajtótájékoztató keretében nyílt meg az új időszaki kiállításunk, amely az Óhazából újhazába – Emberi és családi sorsok az emigrációban címet viseli. A megnyitó előtt Arany Krisztina köszönetet mondott az Országos Széchényi Könyvtárnak a szakmai együttműködésért, amit a Magyar Nemzeti Levéltár Mikes Programért felelős levéltárosaként megtapasztalhatott.

Oldalak

Feliratkozás RSS - kiállítás csatornájára