kiállítás

A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei

Az MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotájának kiállítóterében a látogatót elsőként egy katedrális belsejét idéző tér fogadja, majd a falakon és mennyezeten látványos panorámavetítés kelti életre történelmünk legfontosabb eseményeit. A bemutatott 14 dokumentum külön tárlókban foglal helyet, amelyek a szakrális helyek monolit oszlopaiként tagolják a teret. Az iratok 14 korszakot, 14 történelmi eseményt elevenítenek fel 1109-től egészen 1990-ig.

Emlékhelyek Napja 2020

 

Vezetett túrák az épületben: 11:00, 13:00, 15:00, 17:00

A budai vár északi oldalán magasodó historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.

Egyesületek története a Magyar Kultúra Napján

A délután során kedélyes hangulatú kerekasztal beszélgetésen bemutattuk a Körök, egyletek. A civil társadalom története a dualizmus kori Békés megyében című albumunkat. Kollégáink a hallgatóság kérdéseire is válaszolva felvillantottak néhány érdekes részletet az egyesületek életéből, működésükből. A beszélgetés után a Művelődési Központban megnyílt utazó kiállításunk is, amely immár kedvcsináló is albumunkhoz.

Új időszaki kiállításunk nyílt Óhazából újhazába címmel

2018. szeptember 14-én egy sajtótájékoztató keretében nyílt meg az új időszaki kiállításunk, amely az Óhazából újhazába – Emberi és családi sorsok az emigrációban címet viseli. A megnyitó előtt Arany Krisztina köszönetet mondott az Országos Széchényi Könyvtárnak a szakmai együttműködésért, amit a Magyar Nemzeti Levéltár Mikes Programért felelős levéltárosaként megtapasztalhatott.

Óhazából újhazába – Emberi és családi sorsok az emigrációban

A 2018. évi Kulturális Örökség Napjai keretében (2018. szeptember 15-16.) megrendezésre kerülő kiállítással két, egymással összefüggő ünnepre szeretnénk felhívni a látogatóink figyelmét. Az Európai Unió 2018-ban ünnepli a kulturális örökség európai évét, melynek szlogenje „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”.

"Kiegyezés–dualizmus–polgárosodás" konferencia Orosházán

A hétfő délutáni rendezvényen elsőként Katona Csaba, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa a 19. századi fürdőkultúra kulisszái mögé kalauzolta a közönséget, felvillantva néhány érdekes balatonfüredi történetet.

Oldalak

Feliratkozás RSS - kiállítás csatornájára