nemzetközi kutatás

Európai Holokauszt-kutatási Infrastruktúra projekt - Újabb magyar dokumentumok

magyar
Az EHRI legfőbb célkitűzése egy integrált nemzetközi online adatbázis létrehozása, amely magában foglalja a holokauszttal és előzményeivel kapcsolatos, 1933 és 1945 között keletkezett valamennyi levéltári dokumentumot. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára társult partnerként 2014 óta vesz részt az EHRI munkájában.

„Felszítod az érdeklődést a tudományok művelése iránt” A lutheri reformáció Magyarországon és Közép-Európában

magyar

A megemlékezések sorában egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a levéltárakban található elsődleges források segítségével mutassuk be a hitújítás társadalmi és kulturális hatásait.

Az ISHA konferencia résztvevőinek látogatása az Országos Levéltárban

magyar

A tájékoztató első részében angol nyelvű prezentációban ismertette Arany Krisztina, Sárhegyi Tamás és Bakó Zsigmond a Mikes Kelemen Program keretében a levéltár által ellátott feladatokat. A prezentáció során betekintést nyújtottak a levéltár hungarika levéltári anyagokkal kapcsolatban vállalt kötelezettségeiről, bemutatták a levéltár gyűjtőköri tevékenységének és az iratgyarapodás főbb jellemzőit, a hungarikakutatás menetét, és a Mikes Kelemen Program eredményeit.

A bejegyzés közzététele óta számtalan újabb hazai projekt indult, konferencia és előadás résztvevői lehettünk. Bejegyzésünk célja éppen ezért az, hogy tekintetünket egy kicsit Európára és Európán kívülre fordítsuk, mozduljunk ki megszokott, talán berögzült szemléletünkből, hogy feltáruljanak előttünk más világok rejtett kincsei.

Tovább az egész bejegyzéshez

Feliratkozás RSS - nemzetközi kutatás csatornájára