Európa Digitális Kincsei – Kiállítás a Várkert Bazárban

A hat ország részvételével megalkotott Európa Digitális Kincsei című transzmédia kiállítás a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása. A projekt nemzetközi konzorciuma ennek érdekében három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre:

  • Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig
  • Menekültek, migrációs áramlás és szolidaritás
  • Európa kialakítása Nagy Károlytól az EU egyezményekig

A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. A digitális technológiák teremtette lehetőségeknek köszönhetően kiállítások több országban egyszerre tekinthetők meg, mivel a helyi dokumentumok eredeti, a külföldről „kölcsönzött” iratok digitális példányai szerepelnek a tárlatokon.

A tárlatokon fiatal dizájnerek is bemutatkoznak, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközeinkre. A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D végtelen futó videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig

 A 2022 áprilisáig megtekinthető első digitális vándorkiállítás a tudomány és a technológia fejlődéstörténetét járja körül, bemutatva az európai történelem és kultúra egyik legjellemzőbb és legmaradandóbb vonását – a felfedezés iránti vágyat.

A tárlat három pillére – orvostudomány, energia / ipar, közlekedés / hajózás – levéltári dokumentumokon keresztül nyújt bepillantást a találmányok és a felfedezések változatos történeteibe, a hozzájuk kapcsolódó személyek életébe, végigvezetve a látogatót Európa történelmén.

A kiállítás részeként megtekinthető például az 1791-ből származó Tapasztalatok a katonák ellátásának javítását célzó intézkedésekről, a királyi kincstár további anyagi megterhelése nélkül című jelentés mellékleteként egy 36 darabból álló zselatinminta – azaz korabeli leveskocka-gyűjtemény – vagy éppen az 1561-ben mérnöki csodának számító toledói Alcázar erődítményt a folyóból friss vízzel ellátó berendezésének terve. Ugyanitt látható Albert Einstein és Szilárd Leó közös hűtőszekrény-szabadalma, vagy épp Tihanyi Kálmán Radioskop elnevezésű, nagy felbontású televíziórendszer-fejlesztése is.

Menekültek, migrációs áramlás és szolidaritás

Az Európa Digitális Kincsei című kiállítás-sorozat második részeként 2022. május 6-án nyíló tárlat dokumentumai három fő kategóriára, vagyis „pillérre” tagolódnak. Az első a munkával kapcsolatos migrációt veszi górcső alá, a második a háborúval kapcsolatos vándorlást vizsgálja, a harmadik a politikai felkelésekhez, forrongásokhoz és üldöztetéshez kapcsolódó emberi áldozatokat mutatja be.

Számos dokumentum olyan tettekre világít rá, amelyek az emberi természet sötétebb oldalát tárják fel. Ugyanakkor más iratok olyan szempontokat is megmutatnak, amelyek reményt adnak. Hiszen az olyan kifejezések, mint az együttérzés, a tolerancia, az önzetlenség, a könyörület és a szolidaritás is helyet kapnak az itt kibontakozó történetekben. Több bemutatott irat is hangsúlyozza a bevándorlók pozitív hozzájárulását azokhoz a társadalmakhoz, amelyekben letelepedtek.

A program az Európai Unió Kreatív Európa Programja részfinanszírozásában jött létre, a Várkapitányság támogatásával.

Ingyenesen megtekinthető kiállítás a 10 és 18 óra között csütörtöktől vasárnapig várja a látogatókat!

Kérjük, hogy az aktuális nyitvatartást ellenőrizzék a kiállítás Facebook oldalán.

Helyszín:

Várkert Bazár Borospince

1013, Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel

16-os autóbusszal: Az autóbusz a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között közlekedik a Budai Várnegyeden keresztül. Az autóbusz Clark Ádám téri megállójától néhány perc sétával elérhető a Várkert Bazár.

A Déli Pályaudvar felől: M2-es metróval 2 megálló a Batthyány térig, majd a 19-es vagy 41-es villamossal a Várkert Bazár megállóig.

A Keleti Pályaudvar felől: M2-es metróval 5 megálló a Batthyány térig, majd a 19-es vagy 41-es villamossal a Várkert Bazár megállóig.

A Nyugati Pályaudvar felől: M3-as metróval 2 megálló a Deák Ferenc térig, majd 105-ös busszal 3 megálló a Clark Ádám térig. A tértől 1-2 perc sétával jut el a bejáratig.

A 12-es jelzésű, a Római fürdő és a MÜPA, Nemzeti Színház között közlekedő hajóval a Várkert Bazár megállóig.

Autóval

A Margit híd, budai hídfő felől az Árpád fejedelem úton és az Angelo Rotta rakparton keresztül haladjon a Sztehlo Gábor rakpart felé. A rakparton haladjon tovább a Fő utca felé a Clark Ádám térig. A Clark Ádám tértől haladjon tovább a Lánchíd utcáig.

Az Erzsébet híd, budai hídfőtől haladjon nyugat felé, majd haladjon egyenesen az Attila útra, forduljon jobbra az Attila úton maradva, majd haladjon egyenesen az Apród utca felé. Forduljon balra, a Döbrentei utcára, haladjon egyenesen az Ybl Miklós tér irányába, majd haladjon egyenesen. Folytassa az utat egyenesen a Lánchíd utca felé.

Parkolási lehetőség a Várkert Bazár mélygarázsában.

Megjelenések:

https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/01/europa-digitalis-kincsei

https://kultura.hu/a-magyar-nemzeti-leveltar-uj-kiallitasa-a-varkert-bazarban/

https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20220125-megnyilt-a-magyar-nemzeti-leveltar-nemzetkozi-vandortarlata-a-varkert-bazarban

https://kultura.hu/leveltari-dokumentum-ihletett-meg-egy-magyar-designert/