emigráció

Új időszaki kiállításunk nyílt Óhazából újhazába címmel

magyar

2018. szeptember 14-én egy sajtótájékoztató keretében nyílt meg az új időszaki kiállításunk, amely az Óhazából újhazába – Emberi és családi sorsok az emigrációban címet viseli. A megnyitó előtt Arany Krisztina köszönetet mondott az Országos Széchényi Könyvtárnak a szakmai együttműködésért, amit a Magyar Nemzeti Levéltár Mikes Programért felelős levéltárosaként megtapasztalhatott.

Óhazából újhazába – Emberi és családi sorsok az emigrációban

magyar

A 2018. évi Kulturális Örökség Napjai keretében (2018. szeptember 15-16.) megrendezésre kerülő kiállítással két, egymással összefüggő ünnepre szeretnénk felhívni a látogatóink figyelmét. Az Európai Unió 2018-ban ünnepli a kulturális örökség európai évét, melynek szlogenje „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”.

Új szerzeményünk:

magyar

Most megnyílt 1956-os kiállításunkon mutatjuk be először Szokolik Sándor levéltárunknak ajándékozott, 1956-os naplóját.
A ma Ausztráliában élő Szokolik Sándor tevékenyen részt vett a budapesti és a kesztölci forradalmi eseményekben. Mind a fővárosban, mind pedig szülőfalujában fegyvert fogott a szabadságért. Naplója a forradalmi eseményekkel egyidőben kezdődik, és ausztráliai partralépésével zárul.

A Justice For Hungary óceánrepülésének előkészületei

magyar

A repülőút közadakozásból valósult meg: a szükséges összeg az észak-amerikai magyarság adományaiból gyűlt össze. Ebből az alkalomból bemutatjuk a Molnár Jenő windsori református lelkész és felesége, Molnárné Waldmann Rózsa által rögzített felvételekből összeállított videót, amely bemutatja Detroit, és a szomszédos, de már Kanadában lévő Windsor magyar közösségét, akik adakoztak a repülőút javára. A felvételen az óceánrepülés előkészületei is láthatóak.

„Fény és árnyék”

magyar

Jávor Pál színművész az 1930-as, 1940-es évek Magyarországának első férfisztárja volt. Művészi pályáját számtalan nagyszerű színpadi alakítás és több mint 70 filmsiker jellemzi. Népszerűségét elsősorban hiteles jellemformáló képességének, férfias ikonikus megjelenésének köszönhette. Sztár volt a szó igazi értelmében. Hölgyek százezreinek rabolta el szívét, a férfiak számára hihetetlen eleganciájával, modorával új stílust teremtett. A korabeli újságok hitelesen számoltak be nagyszerű alakításairól.

Before WWI, approximately 1.5 million Hungarian citizens emigrated to the “New World”, mainly to the United States of America. Unfortunately, the full reconstruction of the events is difficult due to the lack of sources. On the one hand, many people left the country without official papers or passports and without the approval of the authorities. On the other hand, archival documents were badly damaged during the 20th century.

Oldalak

Feliratkozás RSS - emigráció csatornájára