Hírek

2020.11.27.
Trianon századik évfordulója kapcsán ritkán tudatosodik bennünk, hogy a két Duna menti metropolisz, Bécs és Budapest közös államiságának története is lezárult.
2020.11.25.
A járványhelyzet miatt idén külső helyszínen, Dr. Genersich Antal szobránál adták át a Generisch Antal Alapítvány díjait.
2020.11.19.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára 2020. május 5-én felhívást tett közzé, hogy megkezdi a koronavírus-járvány idején keletkezett feljegyzések és naplók gyűjtését. A vírus második hullámának idején is várjuk emlékeiket, hogy a jövő generációi személyes reflexiókon keresztül ismerjék meg a fertőzés egyénre, társadalomra, közigazgatásra, oktatásra, egészségügyre, és gazdaságra gyakorolt hatásait.
2020.11.18.
Tisztelt Kutatóink! Értesítjük Önöket, hogy a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény 2020. július 1-jétől hatályos 24. és 24/A. paragrafusai szerint a védelmi idők megállapításánál a természetes személy(ek) személyes adatait tartalmazó iratok kutatása esetén – ha a kutató nem rendelkezik támogatói nyilatkozattal – a halálozás évének megállapításához a levéltár az érintett személy(ek) halálozási évét a személyiadat- és lakcímnyilvántartást kezelő szervtől megkéri.
2020.11.16.
Az emberiség által az évszázadok során összegyűjtött, írott formába került és többnyire a köz számára átadni kívánt tudás nagyon sokáig a könyvekben és a könyvtárakban összpontosult. A mindennapi munkatevékenységhez, a munkahelyi feladatok pontosabb ellátásához szükséges ismeretanyag is megtalálható volt a könyvtárak kötet- és folyóiratállományában. A bővebb tudásra szomjazó munkatársak ezért rendszeresen felkeresték intézményük olvasószobáját. Ezen a héten az egyik ilyen szakintézményi könyvtár történetének egy fejezetét mutatjuk be.
2020.11.11.
Tisztelt Látogatóink! Dear Visitors! Magyarország Kormánya a koronavírus járvány miatt 2020. november 9-én az ország egész területére vonatkozóan, szigorú járványügyi korlátozásokat jelentett be.
2020.11.10.
Dubitskiy Dmitry Magyarországon élő műgyűjtő Dudits Andor festőművész Női portré című alkotását ajándékozta a Magyar Nemzeti Levéltárnak. A festményt ünnepélyes keretek között, 2020. november 6-án, a festőművész halála évfordulójának előestéjén adták át a levéltár Bécsi kapu téri palotájának Lovagtermében.
2020.11.10.
Tájékoztatjuk kutatóinkat, hogy a súlyosbodó járványhelyzet miatt 2020. november 16-ától, hétfőtől az MNL Országos Levéltára kutatótermeinek befogadóképességét tovább csökkentjük az alábbiak szerint:
2020.11.09.
A Mátyás király Emlékév keretében megvalósult Hunyadi Mátyás utazásait megjelenítő Merre járt Mátyás király? című oldal sikerét követően a Magyar Nemzeti Levéltár közel kétéves munkával elkészítette az uralkodói itineráriumok bővített változatát.
Az 1738-1743. évi magyarországi pestisjárvány elleni védekezés térképei
2020.11.04.
A 19. század végéig a pestis gyógyíthatatlan betegségnek számított, amellyel szemben a leghelyesebbnek és a legeredményesebbnek a megelőzés bizonyult, szigorú vesztegzárral és más egészségügyi intézkedésekkel, például utazási korlátozásokkal. Ezen a héten egy különleges forráscsoportot, a járványok kapcsán keletkezett térképeket mutatjuk be, amelyek leggyakrabban az utazási korlátozások vonalát és a vesztegzár alá helyezett területek határát ábrázolják.

Oldalak