Hírek

2024.02.23.
Az Amerikai Egyesült Államokba utazik Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója és Hegedűs István levéltáros, az Informatikai és Innovációs Igazgatóság Digitális Tartalomfejlesztési Osztály vezetője a FamilySearch nonprofit szervezet meghívására.
2024.02.20.
A Magyar Nemzeti Levéltár Informatikai és Innovációs Igazgatóságának a munkája arra bizonyíték, hogy a modern kor vívmányait sikerrel lehet alkalmazni a történelmi iratok, anyagok feldolgozásában is. A munka során hatékonyan használják a mesterséges intelligenciát, a kézírás-felismerést és számos új technológiát, ezek kapcsán saját fejlesztésű újításokat, megoldásokat is letettek már az asztalra. Ezeket nemzetközileg is elismerik.
2024.02.14.
Noha február 14., Bálint-nap a 20. század végén terjedt el világi ünnepként, a szerelem maga mindig is jelen volt a történelem folyamán. S bár az uralkodó- és arisztokrata családokban, ahogy a nemességnél, a polgárságnál jellemzően nem a szerelem motiválta a házasságkötéseket, így is több frigy alapult mély érzelmeken vagy alakult idővel a házasságon belül erős, akár szerelmi kötődés a felek között, amit magánlevelezések is igazolnak.
2024.02.06.
A végzet órái címmel monooperát ad elő február 25-én 16 órakor, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri palotájának kiállító- és konferenciatermében Kristofori Ferenc operaénekes, zeneszerző.
2024.02.06.
A 2024-es esztendő Törökország és Magyarország közös kulturális éve, mivel 100 éve vette fel a két ország egymással a diplomáciai kapcsolatokat. A Magyar Nemzeti Levéltár a Magyar-Török Kulturális Évadra vándorkiállítást készít elő, mely kiállítás fő tematikája a törökországi emigrációk és azokról szóló levéltári dokumentumok. Ebből az alkalomból rovatunkban Thököly Imrére emlékezünk.
2024.02.06.
Folytatódott február 1-én 18 órai kezdettel a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a csömöri Sinka István Községi Könyvtár közösen szervezett, A történelem házhoz jön – beszélgetések a múltról elnevezésű történelmi ismeretterjesztő sorozata. Garadnai Zoltán, az MNL főlevéltárosának moderálása mellett ezúttal Pálffy Géza, az MTA doktora, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója előadását hallhatták az érdeklődők. A népszerű és elismert történész a Szent Koronáról és annak különleges kalandjairól tartott képekkel és térképekkel gazdagon illusztrált, nagy sikerű előadást.
2024.02.02.
Eredményes megbeszélést folytatott a héten a Magyar Nemzeti Levéltár és a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetése, utóbbi kétnapos látogatáson járt Budapesten. A felek a megbeszéléseken érintették többek között a török-magyar kulturális évad programjait, eseményeit, és egyeztettek az „Oszmán összeírások gyűjteménye” című, folyamatosan fejlődő adatbázisról is.
2024.01.23.
Színvonalas online alkalmazásokkal, impozáns tudományos, ismeretterjesztő kötettel és látványos albummal készül a mohácsi csata ötszázéves évfordulójára a Magyar Nemzeti Levéltár. Ezek megalkotásában az intézmény együttműködik a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetével, a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, valamint a török és osztrák levéltárakkal. Két év van a jubileumig, de az előkészítő munkák már folynak.
2024.01.22.
Felavatták január 19-én délelőtt 11 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának épületében a 2018. szeptember 11-én elhunyt Kapiller Imre, egykori főlevéltáros emléktábláját
2024.01.22.
Január 10-én volt éppen 222 esztendeje, hogy Carl Ghega Velencében meglátta a napvilágot. A később híressé vált mérnököt 1842-ben Észak-Amerikába küldték tanulmányútra, de a vasútépítés módozatainak, a lóvasútnak, a gőzmozdonyoknak és a vasúti kocsiknak a megfigyelésén túl egy külön feladattal is megbízták Bécsben.

Oldalak