Épületlátogatás

Kedves Látogatóink!

Szeretettel várjuk Önöket a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri palotájában, mely Pecz Samu tervei alapján épült, s amely számos csodát és érdekes apró részletet rejt magában. Díszes oszlopfők, nemesi családok címerei és a kor elismert alkotójának, Dudits Andornak falfestményei elevenítik meg a magyar történelem különböző korszakait. Megcsodálhatják Róth Miksa ólomüveg ablakait vagy Kőrösfői-Kriesch Laura munkáit, az eredeti textilből készült térelválasztó szőnyegeket, amelyek túlélték a második világháborút.

Kiállítótermünkben az érdeklődőket időszaki kiállításokkal várjuk, amelyek írásos örökségünkön alapulnak.

Látogassanak el hozzánk!

 

Épületséta, kiállítás:

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épülete és kiállítása előzetes bejelentkezéssel és helyszíni belépőjegy váltásával látogatható munkanapokon 9.00 és 14.00 óra között.

Ha a csoport létszáma meghaladja a 30 főt az épület közösségi tereinek adottságai miatt, valamint biztonsági okokból csoportbontásra van szükség. Ebben az esetben a programot a megosztott csoportok számára azonos időpontban párhuzamosan biztosítjuk.

A vezetett épületlátogatás hossza kb. 40- 60 perc.

Felnőtt belépőjegy ára: 1200 Ft/fő

Csoportos (10 fő felett) belépőjegy ára: 500 Ft/fő

Diák, valamint nyugdíjas belépőjegy ára: 800 Ft/fő

Gyermekeknek (0-6 éves korig), valamint nyugdíjasoknak 70 év felett a belépés ingyenes.

Mozgáskorlátozott látogatóink számára is lehetőséget biztosítunk mind az épület, mind a kiállítás megtekintéséhez.

Az épületben csak a csoportvezető engedélyével lehet fotózni.

Jelentkezés:

A csoportos látogatási igényeket a tervezett időpont előtt legalább két héttel kérjük jelezni az alábbi elérhetőségeken:

Felvilágosítás: +36 1 211 2712 vagy +36 1 211 2421

Jelentkezés: leveltarlatogatas@mnl.gov.hu;

 

Levéltár-pedagógiai foglalkozások

Levéltár-pedagógiai foglalkozásokra, levéltári órákra a bejelentett látogatásokhoz hasonlóan kell jelentkezni a fenti elérhetőségeken. A részletes programokat lásd:

http://mnl.gov.hu/mnl/ol/leveltarpedagogia

Felvilágosítás: +36 1 225 2815 vagy +36 1 225 2858

Jelentkezés: leveltarlatogatas@mnl.gov.hu;

 

Érintsd meg a Levéltárat!

Élményalapú, taktilis épületlátogatás látássérültek számára

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára lehetőséget biztosít vakok és gyengénlátók számára megismerkedni a Bécsi kapu téri palota épületével és annak rejtett történelmi kincseivel. Az élményalapú épületséta során egyedi, speciálisan a látássérültek számára készített tablók segítségével elevenednek meg az épület a magyar történelem egy-egy kiemelkedő eseményét felvonultató szekkói, valamint a megtapintható tárgyak ízelítőt adnak az itt folyó levéltáros munkáról.

A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges.

A kedvezményes belépőjegy ára: 1000 Ft/fő (látássérültnek és kísérőjének egyaránt)

Az épületlátogatás hossza kb. 40–60 perc.

Az program időpontegyeztetést követően munkanapokon 9.00–14.00 óra között vehető igénybe.

Vakvezető kutya hozható.

Minimális csoportlétszám nincsen, maximum 7 főt tudunk fogadni egyszerre.

Jelentkezés:

Felvilágosítás: 36 1 211 2712 vagy +36 1 211 2421

Jelentkezés: leveltarlatogatas@mnl.gov.hu;

Fogadó nyilatkozat ingyenes vasúti utazási kedvezmény igénybevételéhez

A Kormány 1502/2017. (VIII. 11.) Korm. határozata alapján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárát az általános iskolák, a szakiskolák, a szakmunkásképző iskolák, gimnáziumok és szakközépiskolák nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói csoportosan, díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathatják.

A Fogadónyilatkozat kizárólag tanítási napokra szólhat, azonban az utazás a fogadónyilatkozaton szereplő napot megelőző napon megkezdhető és a fogadónyilatkozaton szereplő napot követő napon befejezhető,

A vidéki iskolás csoportok ingyenes vasúti utazásához szükséges fogadó nyilatkozat és az utazást igénybe vevők névsorához szükséges nyomtatvány innen tölthető le.

Bejelentés:

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az utazási igényt a fogadónyilatkozaton szereplő napot megelőzően 7 munkanappal korábban be kell jelenteni a MÁV-START Zrt. részére.

A díjmentes utazás igénybevételét csak az iskola igényelheti a MÁV-START „Bejelentés” nyomtatványa alapján. Az iskola a meghatározott napra érvényes, fogadó intézmény által lepecsételt, aláírt (postai vagy elektronikus úton megküldött) fogadó nyilatkozatot köteles a „Bejelentés”-hez csatolni. A Bejelentés című nyomtatvány melléklete az utazáson résztvevő diákok névsora és diákigazolványának adatai. A diákok névsorát a MÁV-START Zrt.-nek kell bemutatni, intézményünknek nem kell visszaküldeni.

További tudnivalók a MÁV-START Zrt. oldalán: Tudnivalók díjmentes múzeumlátogatásra utazó csoportoknak

A kitöltött fogadónyilatkozat kérelmet csatolmányként kérjük elküldeni a leveltarlatogatas@mnl.gov.hu(link sends e-mail) e-mail címre. A fogadónyilatkozat csak a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára pecsétjével ellátva érvényes.