Épületlátogatás

Kedves látogatóink!

Szeretettel várjuk Önöket a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épületében, mely Pecz Samu tervei alapján épült, amely számos csodát és érdekes apró részletet rejt magában. Díszes oszlopfők, nemesi családok címerei és a kor elismert alkotójának, Dudits Andor falfestményei elevenítik meg a magyar történelem különböző korszakait. Megcsodálhatják Róth Miksa ólomüveg ablakait vagy Kőrösfői-Kriesch Laura munkáit, az eredeti textilből készült térelválasztó szőnyegeket amelyek túlélték a második világháborút.

Kiállítótermünkben az érdeklődőket időszaki kiállításokkal várjuk, amelyek írásos örökségünkön alapulnak.

Látogassanak el hozzánk!

 

 

Épületséta és kiállítás:

Előzetes bejelentkezés szükséges

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épülete és kiállításai előzetes bejelentkezéssel és helyszíni belépőjegy váltásával, a következő időpontokban látogathatók:

Hétfő és csütörtök: 10.00, 14.00 óra

Belépőjegy ára: 1200 Ft/fő

Az épületlátogatás hossza kb. 40- 60 perc.

Mozgáskorlátozott látogatóink számára is lehetőséget biztosítunk mind az épület, mind a kiállítás megtekintéséhez.

 

Bejelentett látogatások (vezetett csoportok)

Munkanapokon 9–14 óra között lehetséges a látogatások fogadása. Az ettől eltérő időpont külön egyeztetést igényel.

Ha a csoport létszáma meghaladja a 20 főt az épület közösségi tereinek adottságai miatt, valamint biztonsági okokból csoportbontásra van szükség. Ebben az esetben a programot a megosztott csoportok számára azonos időpontban párhuzamosan biztosítjuk.

Az épületben csak a csoportvezető engedélyével, az általa meghatározott módon lehet fotózni.

 

Jelentkezés:

A csoportos látogatási igényeket a tervezett időpont előtt legalább két héttel kérjük jelezni az alábbi elérhetőségeken:

Felvilágosítás: +36 1 225 2815  vagy +36 70 198 8967

Jelentkezés: leveltarlatogatas@mnl.gov.hu

Levéltár-pedagógiai foglalkozásokra, levéltári órákra a bejelentett látogatásokhoz hasonlóan kell jelentkezni a fenti elérhetőségeken. A részletes programokat lásd:

http://mnl.gov.hu/mnl/ol/leveltarpedagogia

 

Fogadó nyilatkozat ingyenes vasúti utazási kedvezmény igénybevételéhez

A Kormány 1502/2017. (VIII. 11.) Korm. határozata alapján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárát az általános iskolák, a szakiskolák, a szakmunkásképző iskolák, gimnáziumok és szakközépiskolák nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói csoportosan, díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathatják.

A Fogadónyilatkozat kizárólag tanítási napokra szólhat, azonban az utazás a fogadónyilatkozaton szereplő napot megelőző napon megkezdhető és a fogadónyilatkozaton szereplő napot követő napon befejezhető,

A vidéki iskolás csoportok ingyenes vasúti utazásához szükséges fogadó nyilatkozat és az utazást igénybe vevők névsorához szükséges nyomtatvány innen tölthető le.

Bejelentés:

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az utazási igényt a fogadónyilatkozaton szereplő napot megelőzően 7 munkanappal korábban be kell jelenteni a MÁV-START Zrt. részére.

A díjmentes utazás igénybevételét csak az iskola igényelheti a MÁV-START „Bejelentés” nyomtatványa alapján. Az iskola a meghatározott napra érvényes, fogadó intézmény által lepecsételt, aláírt (postai vagy elektronikus úton megküldött) fogadó nyilatkozatot köteles a „Bejelentés”-hez csatolni. A Bejelentés című nyomtatvány melléklete az utazáson résztvevő diákok névsora és diákigazolványának adatai. A diákok névsorát a MÁV-START Zrt.-nek kell bemutatni, intézményünknek nem kell visszaküldeni.

További tudnivalók a MÁV-START Zrt. oldalán: Tudnivalók díjmentes múzeumlátogatásra utazó csoportoknak

A kitöltött fogadónyilatkozat kérelmet csatolmányként kérjük elküldeni a leveltarlatogatas@mnl.gov.hu e-mail címre. A fogadónyilatkozat csak a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára pecsétjével ellátva érvényes.