Hírek

2024.06.20.
Nagy sikerű konferenciát tartottak június 15-én, szombaton Olaszországban, Nervesa della Battaglia településen az 1918. június 15-én indult, utolsó nagy piavei osztrák-magyar offenzíva emlékére, az eseményt a helyi önkormányzat szervezte. Megemlékezéseket is tartottak az egykori harcok helyszínein, a programon a Magyar Nemzeti Levéltár is képviseltette magát.
2024.06.19.
Várja az érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, valamint a Magyar Nemzeti Levéltér közös, csütörtökön megnyílt tárlata, amelynek címe a Szövetkezésben az erő – A polgári kori szövetkezetek története. A kiállítás anyagában több levéltári kincs is helyet kapott, egyebek mellett egy 1930-as években készült és a közelmúltban előkerült propagandafilm is.
2024.06.19.
Háromnapos hivatalos látogatáson vett részt a közelmúltban Törökországban, Isztambulban a Magyar Nemzeti Levéltár vezetése. A delegáció eredményes tárgyalásokat folytatott a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetésével, és komoly szakmai tapasztalatokkal gazdagodott.
2024.06.18.
93 évvel ezelőtt, 1931. június 18-án a szegedi Ferenc József Tudományegyetem díszdoktorrá avatta Nicholas Murray Butlert, a new yorki Columbia Egyetem és a Carnegie-békealapítvány elnökét. Az avatás helyszíne Budapesten az Országos Levéltár használatra még át nem adott kutatóterme volt. Vajon miért éppen ezt a termet választották helyszínül?
2024.06.17.
A Magyar Művészeti Akadémia különdíját vehette át a 95. ünnepi könyvhéten az Erdély fejedelmei című kötetért az Iskola Alapítvány Kiadó és a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL). A kiadvány alkotói hálásak a közösen végzett munkáért, és rendkívüli büszkeséggel tölti el őket, hogy mások is nagyra értékelik a kötetet. Sokat dolgoztak az alkotás sikeréért, de a munka minden percét élvezték.
2024.06.13.
Támogatási szerződést kötött a Shinhan Bank Magyarországi Kereskedelmi Képviselete és a Magyar Nemzeti Levéltár, amelynek értelmében a pénzintézet egyszeri támogatásban részesíti az intézményt.
2024.06.12.
A szakmai tapasztalataikkal, valamint az alkalmazott megoldások, módszerek megosztásával tevékenyen hozzájárultak a 32. ICARUS (Nemzetközi Levéltári Kutatóközpont) Konferenciához a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai. A kollégák ugyanakkor a külföldi szakemberek előadásaiból maguk is tovább gyarapíthatták tudásukat.
2024.06.11.
Kifejezetten sok érdeklődőt vonzott az idei Levéltári Piknik, amelyhez ebben az évben is csatlakozott a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltára. Az intézmény munkatársai a gyerekekre, felnőttekre és családokra is gondolva számos feladattal készültek.
2024.06.06.
A Magyar Nemzeti Levéltár részvételével június 13-án kezdődik és június 16-ig tart a 95. ünnepi könyvhét. A Duna-korzón lehet majd felkeresni az intézmény 39. számú standját, ahol a munkatársak a budapesti rendezvénysorozat mind a négy napján jelen lesznek.

Oldalak