Hírek

2021.01.22.
1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ezen a héten az első önálló, magyar nyelvű folyóirat megjelenése körüli nehézségeket mutatjuk be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött iratok segítségével.
2021.01.22.
A Magyar Nemzeti Levéltár a magyar kultúra napját ezúttal - a megszokottól eltérő módon - egy online kötetbemutatóval ünnepli meg. Idei megemlékezésünk a Habsburg Ottó Alapítvány forráskiadványán keresztül mutatja be az utolsó magyar trónörökös történelmi alakját, aki befolyásos európai politikusként elkötelezetten kiállt a magyar kultúra fennmaradásának és megismertetésének ügyéért.
2021.01.20.
2020. december 23-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatok a levéltári munka megújítása szempontjából a következő évtizedekben meghatározó jelentőséggel bírnak. A határozatok értelmében döntés született a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Lángliliom utcai létesítményének korszerűsítéséről és bővítéséről. A Nemzeti Hauszmann program keretein belül megújul és kibővül továbbá a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épülete, illetve lehetőség nyílik a családtörténeti kutatások elősegítésére és a családtörténeti források széles körű bemutatására.
2021.01.19.
Az együttélés történelme: nemzetiségi kérdés Magyarországon címmel jelent meg a Magyar Nemzeti Levéltár legújabb kötete, amely egyben egy forrásgyűjtemény-sorozat első, bevezető darabja.
2021.01.18.
Az eddigiektől eltérő módon kerültek átadásra a Pro Archivo Nationali elismerések. A díjat Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár korábbi főigazgatója alapította 2016-ban. Az elismerést a levéltár azon munkatársai kapják, akik szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, elősegítik annak fejlődését, illetve a szervezet integrációját. 2020-ban a díjazottak Laczlavik György főosztályvezető, Bíró György levéltári asszisztens és Szlabey Dorottya főrestaurátor voltak.
2021.01.14.
A Magyar Nemzeti Levéltár és az Orosz Állami Hadilevéltár (RGVA) 2019. április 8-án a Magyar–Orosz Kormányközi Levéltári Együttműködési Bizottság 2019. évi munkatervének megfelelően egyezményt kötött az Orosz Állami Hadilevéltárban őrzött, a második világháború idején a Vörös Hadsereg által foglyul ejtett és ezt követően a Szovjetunióban hadifogolyként nyilvántartott magyar nemzetiségű személyek úgynevezett nyilvántartó kartonjainak vagy törzslapjainak (oroszul: учётная карточка) digitalizálásáról és a digitális másolatok átadásáról a Magyar Nemzeti Levéltár őrizetébe.
2021.01.07.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában régóta cél és eredményekkel járó feladat a politikai kormányszerveknél készített döntéshozatali dokumentumok közreadása.
2021.01.06.
2020. december 3-án, életének 73. évben elhunyt Zubán Dénesné Székelyhidi Mária könyv- és papírrestaurátor. Ahhoz a generációhoz tartozott, akinek még természetes volt, hogy valaki negyven évet ugyanazon a munkahelyen fordítson szakmájának művelésére. Büszke volt arra, hogy az ország első levéltárában dolgozhatott. Szakmai és személyes érdemei a szorgalom, a korrektség és a gondoskodás voltak.
2021.01.06.
Várhatóan 2021 folyamán a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány teljes adattára, honlapja ajándékozás keretében átkerül a Magyar Nemzeti Levéltár rendszerébe.
Számvetés az 1960-as, 1970-es évek magyar-francia kapcsolatairól
2020.12.22.
Negyven éve, 1970. november 9-én hunyt el Charles de Gaulle, Franciaország volt köztársasági elnöke. Halálának évfordulóján ez alkalommal egy csaknem egy hónappal későbbi dokumentum segítségével a francia-magyar kapcsolatok alakulását és értékelését, valamint de Gaulle ebben játszott szerepét mutatjuk be.

Oldalak