Beszámolók

2024.08.23.
Csaknem 2800-an látogattak el a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotájába kedden, az államalapító Szent István király tiszteletére rendezett ünnepen. Sokan szervezett épületsétákon vettek részt, mások egyénileg csodálták meg a látnivalókat.
2024.08.03.
Két kerekasztal-beszélgetésen is képviseltette magát a Magyar Nemzeti Levéltár a július 23. és 28. között már 33. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Az intézmény vezetése beszélt a magyar–román levéltári kapcsolatokról, annak alakulásáról, és kitért az emlékévek fontosságára, megünneplésére és azok tudományos jelentőségére.
2024.07.22.
Kifejezetten nagy érdeklődés kíséri a Magyar Nemzeti Levéltár, illetve az intézmény iratanyagához kapcsolódó törökös tematikájú kiállításokat a magyar-török kulturális évadban. A tárlatok több helyszínen, itthon és Törökországban várják az érdeklődőket.
2024.07.12.
Az MNL OL Gazdasági Levéltári Osztály munkatársai 2024. június 28-án vezetéssel egybekötött szakmai látogatást tettek a Pénzmúzeumban. A látogatás egyik apropóját az adta, hogy az 1830-as évektől az osztály őrizetében találhatók a hazai bankokkal, pénz- és hitelintézetekkel kapcsolatos levéltári források, többek között a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Áru- és Értéktőzsde vagy az Országos Földhitelintézet iratai.
2024.07.03.
Csaknem száz előadó és vendég részvételével június 27-én és 28-án tartották a 23. CEESOK Nemzetközi Konferenciát Budapesten, a Bécsi kapu téri levéltári palotában. Az eseményre közel másfél tucat országból érkeztek résztvevők, akik kulturális, tudományos és történelmi előadásokon ismerhették meg behatóbban Koreát.
2024.06.25.
Nagy sikerrel vett részt a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára a Múzeumok éjszakája programsorozatban, a munkatársak a Bécsi kapu téri palotában fogadták az érdeklődőket. A vendégek szervezett épület- és raktársétákon vehettek részt, de az épület önállóan is bejárható volt, és meg lehetett tekinteni A nemzet emlékezete című kiállítást is. A kisgyermekes családoknak kézműves foglalkozásokkal is kedveskedtek.
2024.06.21.
A Magyar Nemzeti Levéltár képviseltette magát az Európai Bank- és Pénzügytörténeti Társaság éves konferenciáján. A tanácskozás célja az volt, hogy különböző esettanulmányokon és kísérleti megoldásokon keresztül bemutassák, miként lehet felhasználni a mesterséges intelligenciát levéltári és más memóriaintézményben.
2024.06.20.
Nagy sikerű konferenciát tartottak június 15-én, szombaton Olaszországban, Nervesa della Battaglia településen az 1918. június 15-én indult, utolsó nagy piavei osztrák-magyar offenzíva emlékére, az eseményt a helyi önkormányzat szervezte. Megemlékezéseket is tartottak az egykori harcok helyszínein, a programon a Magyar Nemzeti Levéltár is képviseltette magát.
2024.06.19.
Várja az érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár közös, csütörtökön megnyílt tárlata, amelynek címe a Szövetkezésben az erő – A polgári kori szövetkezetek története. A kiállítás anyagában több levéltári kincs is helyet kapott, egyebek mellett egy 1930-as években készült és a közelmúltban előkerült propagandafilm is.
2024.06.19.
Háromnapos hivatalos látogatáson vett részt a közelmúltban Törökországban, Isztambulban a Magyar Nemzeti Levéltár vezetése. A delegáció eredményes tárgyalásokat folytatott a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetésével, és komoly szakmai tapasztalatokkal gazdagodott.

Oldalak