Hírek

2024.06.26.
A Károlyi Kutatócsoport 2017-ben a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban alakult azzal a céllal, hogy Magyarország egyik legrégibb nemesi családjához kapcsolódó kutatásokat segítse és ösztönözze. A tudományos műhely tagjai azóta számos helyszínen rendeztek konferenciát, workshopot és kiállítást, ezúttal pedig Eger adott otthont tanácskozásuknak.
2024.06.14.
A Szent Jobb nem csupán a katolikus egyház, de az egész magyar nemzet szempontjából is fontos ereklye, melynek kalandos története a korai időkre nyúlik vissza. A relikvia a feltételezések szerint Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb keze. A szent király halálának 950. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat egri állomásának rendőrségi biztosítására készült terv izgalmas betekintést enged az ereklye második országjárásának hátterében zajló intézkedésekbe.
2024.06.11.
Az Egri Főegyházmegye és az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ 2024. június 6-án rendezte meg oktatástörténeti konferenciáját. Az oktatás és népművelés az újkori egri egyházmegyében címet viselő rendezvényen Hadobás Eszter és Mészáros Ádám levéltáros kollégáink ismertették kutatási eredményeiket.
2024.06.07.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának és Fejér Vármegyei Levéltárának 2024. június 4-én nyílt „Nő, anya, társ. Asszonyok a Károlyi családban.” című időszaki kiállítását követően június 18-án az MNL Károlyi Kutatócsoportja és Heves Vármegyei Levéltára Gazdaság- és uradalomkutatás forrásai címmel workshopot rendez.
2024.05.17.
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága – összefogva a Bölcsészettudományi Kutatóközponttal és két egyházi egyetemmel – az 1960-as évek egyházüldözésének kérdéseivel foglalkozó munkát jelentetett meg.
2024.05.14.
Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézete és Történelemtudományi Doktori Iskolája, az MTA MAB Történettudományi Munkabizottsága, valamint az Északkelet-Magyarországi Régiótörténeti Szakmai Fórum 2024. május 9-én rendezte meg a hagyományosnak tekinthető nemzetközi régiótörténeti konferenciáját. Az elitek és a társadalom Északkelet-Magyarországon a 16–20. században címet viselő rendezvényen Gál Máté és Gyebnár Kristóf levéltáros kollégáink ismertették friss kutatási eredményeiket.
2024.04.24.
Egerben a Szent Imre Katolikus Általános Iskola Kossuth utca 8. szám alatti intézményének hátsó udvarán különleges épület foglal helyet. A Batthyány-pavilonként ismert későbarokk alkotás múltja egészen a 18 századig nyúlik vissza, esztétikai és művészeti értéke ellenére azonban még a helybéliek körében sem számít közismertnek.
2024.04.08.
A Magyar Nemzeti Levéltár Heves Vármegyei Levéltára levéltári kezelő munkakör betöltésére munkatársat keres.
2024.04.04.
A Magyar Nemzeti Levéltár pályázatot hirdet felnőttek számára személyes és közösségi, családtörténeti vagy helytörténeti tárgyú emlékek témakörében.
2024.04.04.
A Magyar Nemzeti Levéltár „Legyél krónikás!” című pályázata „Elmesélem 1000 szóban” programja kifejezetten diákok számára nyújt lehetőséget arra, hogy személyes, családi, iskolai élményeik rögzítése egykor majd a történetkutatás forrása legyen.

Oldalak