Ausztrál őslakosok fényképei a 19. századból

Szerző: Török Enikő
2016.10.15.
A 19. századi, ausztrál őslakosokat megörökítő fényképek Árpássy Imre (1857–1920) fényképalbumában maradtak fenn, aki ausztráliai útján vásárolta a portrékat és a csoportképeket.

Árpássy Imre fényképalbuma

Jelzet: MNL OL, Kerekes másként Kerekesházy család levéltára, Rokon családok (P 1549), 2. - No. 36.

 

Árpássy Imre Nyitrán született, 1874-ben ott érettségizett, majd Bécsben jogot hallgatott és elvégezte az ottani kereskedelmi akadémiát. Ezt követően dr. Szalavszky Gyula ügyvédi irodájában dolgozott Nyitrán. 1880-ban külföldi útra indult, járt Angliában, Ausztráliában (Sidney, Melbourne), Ázsiában és Afrikában. 1882-ben tért haza és atyja birtokán gazdálkodott. 1887-től a Nyitrai Hitelbank igazgatója lett, valamint a nyitrai városi és megyei képviselőtestület tagjaként tevékenykedett.

Árpássy Aladár, Siménfaly Tihamér és Benedict Henrik portréja az Árpássy-albumban

Jelzet: MNL OL, Kerekes másként Kerekesházy család levéltára, Rokon családok (P 1549), 2. - No. 36/121-124.

 

A fényképalbum kisebb részben a családtagoknak, rokonoknak, barátoknak és ismerősöknek – például Árpássy feleségének, Weisz Herminának és sógornőinek, Weisz Paulinának és Weisz Gizellának, valamint fiának, Aladárnak, vagy sógorának, egyúttal a család orvosának, Adler Alajosnak – portréit tartalmazza. Az albumba azonban nagyrészt Árpássy utazásai során vásárolt, összegyűjtött fényképei kerültek: wiesbadeni városképek és épületfotók, az utazás folyamán megismert személyek (például „melbourne-i barátok”), illetve hírességek – mint Katharina Schratt – portréi. A fényképek azonosítását részben eredeti, a fényképész műhelyéből származó feliratok segítik, részben az album tulajdonosának saját kezű feliratai.

Katharina Schratt osztrák színésznőnek, Ferenc József szeretőjének portréja, 1880 körül

Jelzet: MNL OL, Kerekes másként Kerekesházy család levéltára, Rokon családok (P 1549), 2. - No. 36/44.

 

Az album különlegességei az ausztrál őslakosokról készült műtermi és szabadtéri portrék, családi fotók és csoportképek, Árpássy képaláírásaival. Fontos tudni, hogy ezek nem egyediek, nem saját felvételek, hanem kereskedelmi forgalomba került képek. Eredetileg is volt címük, így cím alapján azonosítani lehet őket a National Gallery of Australia, a National Library of Australia és a South Australian Museum katalógusai alapján, ahol digitális felvételeik is rendelkezésre állnak. Így javítani lehetett a fényképalbum képaláírásainak esetleges hibáit, és meg lehetett határozni a fotós személyét is. Példának okáért a No. 36/133. jelzetű fénykép eredeti felirata: „King Tom – Derrinallum Tribe”, míg az Árpássy-album kézírásos képaláírása: „King (király) David Warnanbool”. Az európai ruhát viselő férfi nyakában fém, félhold alakú felségjelvény látható, amit a britektől kaptak a törzs vezetésével megbízott személyek. Az őslakosok között eredetileg nem volt király vagy törzsfőnök. Az őslakosok vagy európai ruhát viselnek, vagy takarót tekertek maguk köré. King William (No. 36/127.) európai inget visel, fölötte oposszumbőr-köpenyt, kezében két dárdát és egy bumerángot tart.

Ausztrál őslakosok, 1877 körül (Fred Kruger felvételei)

Jelzet: MNL OL, Kerekes másként Kerekesházy család levéltára, Rokon családok (P 1549), 2. - No. 36/125–128.

 

A fotók Fred Kruger (1831–1888) német származású fényképész felvételei, aki az 1850-es években költözött Ausztráliába, és kezdetben bútorasztalosként biztosította megélhetését. 1866-ban Melbourne-ben fényképészeti műtermet nyitott, az 1870-es években tájképeivel már nemzetközi elismerést szerzett. Először az őslakos krikettcsapatot fotózta 1866-ban, majd 1877-ben az őslakosok védelmi bizottsága (Aboriginal Protection Board) megbízta, hogy a Victoria állambeli Coranderrk rezervátum lakóiról készítsen egy fotósorozatot. A felvételeket albumban is árulták és később nyomtatásban is kiadták.

Ausztrál őslakosok, 1877 körül (Fred Kruger felvételei)

Jelzet: MNL OL, Kerekes másként Kerekesházy család levéltára, Rokon családok (P 1549), 2. - No. 36/129–136.

 

Digitális felvételek: Czikkelyné Nagy Erika

A fényképalbumot 2003-ban Szlabey Dorottya restaurálta.

Irodalom:

Árpássy Imre. In: Nitrai fejfák. Nitra, 1940. 28. p.

Fox, Paul: Johan Friedrich Carl Kruger: Biography. Design & Art Australia Online (1992). Utolsó frissítés: 2011.

Utolsó frissítés:

2016.11.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges