2015 június

Levéltárunk Acta nobilitaria című anyagából e hónapban a Rostaházy család címerét mutatjuk be.

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltárának Acta nobilitaria című anyaga, a Győr vármegyei nemességre vonatkozó forrásokat, az eredeti és másolt armalisokat, valamint a többségében, a nemesi közgyűlésből kiemelt iratokat tartalmazza. E gyűjteménynek egyik becses darabja a gönyűi származású Reittermayer József és fiai, valamint unokái részére I. Ferenctől nyert 1795. augusztus 6-án kiállított nemesi levele. A család az uralkodó engedélyével 1796-ban Rostaházyra változtatta a nevét.

A 1795-ös armalisból közöljük a család megfestett címerét. A kékkel és ezüsttel negyedelt pajzs első és negyedik mezejének zöld hármashalmán kinyújtott nyelvű ágaskodó oroszlán mellső mancsában virágokkal, búzakalásszal telt bőségszarut tart. A második és harmadik ezüst negyedében fekete arany sakkozott mezőből kinövő fekete ló látható.

A sisakdísz jobbról ezüsttel és kékkel, balról feketével és arannyal vágott sasszárny. A sisaktakaró jobbról arany kék, balról ezüst fekete. A két sasszárny között a páncélsisakon lévő aranykoronából kinövő jobbra néző mancsában bőségszarut tartó kinyújtott nyelvű arany oroszlán.

A címert címersátor fedi, ennek középső részén a magyar címer, két oldalán a tagországok címerei láthatóak.