Szakmai beszámoló - Ifj. Munczy Béla I. világháborús frontnaplói

Szakmai beszámoló

Ifj. Munczy Béla I. világháborús frontnaplói című kiadvány megjelentetésének pályázati végrehajtásáról

 

Az NKA Könyvkiadás Kollégiuma 203137/03853 azonosító számú, 017/203/19 sz. döntése alapján az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára 500.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást kapott kiadvány megjelentetésére.

A későbbi soproni cigányprímás, Munczy Béla erősen személyes hangvételű, gondosan megfogalmazott frontnaplóit testvére Munczy Lenke hagyatékában maradtak az utókorra. A naplók az első világháború poklának szociológiai szempontból is figyelemreméltó, eddig ismeretlen és dokumentálatlan túlélőjének, a tanult, professzionális muzsikus cigánynak a gondolatait, cselekedeteit rögzítik. A Munczy család neve szorosan összefüggött Sopron zenei életével, zenekultúrájával. A család első ismert generációját még a „csepregi zenésztársaság” prímásaként tevékenykedő Munczy Ádám képviselte, akinek 12 tagú zenekara 1861-ben fordult Sopronhoz, hogy felvételt nyerjen a város zenekari kötelékébe. Ifjabb Munczy Béla Lajos nagybátyja és Esterházy Pál herceg támogatásával a bécsi konzervatóriumban tanult. A tehetséges életpályát a Nagy Háború akasztotta meg. Munczy Béla a magyar királyi I. honvédgyalogezred III. századának III. szakaszához sorozták be. A naplók bejegyzései az események rögzítése mellett visszatükrözik Munczy véleményét, érzéseit, félelmét is. Ebben a kilátástalan helyzetben Munczy számára, mint a többi katona számára is, rendkívül fontos volt az otthoniakkal való állandó kapcsolattartás, szerettei egy kapcsot képeztek az állandó fenyegetettség között a civil élettel. A háború borzalmainak leírása mellett említést tesz a kiképzésekről, a „Gelenksübug”-okról, a „Marschübung”-okról, az előadásokról a gázmaszk és a kézigránát használatáról, a kivonulásokról, részletezte a szállítás, ellátás, étkezés problémáit.

A 195 oldalas kiadványt Dominkovitsné Szakács Anita. négy íves szerzői tanulmánya vezeti fel, mely bemutatja a Munczy családot, ifj. Munczy Béla életútját, a felhasznált irodalmat, és a naplók átírásának elvét. E szakaszhoz idetartozó színes illusztrációk is bekerültek a kötetbe. Ez után következik a forrásközlés, mely során a Közzéadó a könnyebb felhasználás végett a mai helyesírás szerint írta át a háborús körülmények között készült feljegyzéseket. A forráskiadvány egy máig kevésbé ismert aspektusból, a tanult, elhivatott művész roma katona nézőpontjából mutatja be a nagy világégég poklát.

Ezúton is köszönjük az Könyvkiadás Kollégiumának, hogy támogatták forráskiadványunk megjelentetését.

CsatolmányMéret
PDF icon szakmai_beszamolo_munczy_bela.pdf767.06 KB