NKA 204133/00301 -Állományvédelm

NKA 204133/00301 -Állományvédelmi anyagok és eszközök beszerzése az MNL Gy-M-S Megye Soproni Levéltára könyvkötő műhelye számára

Az eszközbeszerzésre a tagintézmény 1970-1980-as években kiépített könyvkötő műhelye számára volt szükség pályázati tervnek megfelelően szereztük be a működéséhez szükséges anyagokat, eszközöket, valamint savmentes tárolódobozokat. Ezek a beszerzések az alábbiak voltak: a DOCUDIGIT Iratrendező és Archiváló Kft.-től a pályázat terhére 201.517 Ft, a Papír-Sziget 2003 Kft.-től 24.080 Ft, a Mobil Digital Kft.-től 4.690 Ft, a FocusArt Kft.-től 105.421 Ft, a GMW für Papierrestauratoren cégtől 55.004 Ft, a Levenhuk Kft.-től 5.990 Ft, továbbá a Stoklasa textilni galanterie s.r.o cégtől 23.216 Ft értékben szerzeményeztünk könyvkötészeti anyagokat és eszközöket.

A benyújtott tervezet szerint beszerzett II/385 mm. cikkszámú dobozok felhasználásával kerültek iratok átdobozolásra. Ezek az alábbi fondokat érintetették: Sopron Városi Közjegyzői iratok (VII.152.), Soproni Földhivatal iratai (XXIV. 218. c.), Soproni Bíróság iratai (XXV. 1.).

A FocusArt Kft.-től beszerzett fotódobozok és áttetsző papírtasakok felhasználásával a XIV. Személyek fondfőcsoportunk anyagai új, könnyen kereshető tárolóegységekbe kerültek elhelyezésre. Ezek az iratanyagok az alábbiak: XIV. 114. Muncy Lajos, XIV. 140 Makkay Béla, XIV. 152. Munczy Lenke iratai. Mindezek a belső munkálatok elsősorban a személyi fondokban őrzött fényképanyagok biztonságosabb tárolását szolgálták.

A főzőlap beszerzésével alapvetően a belső restaurálások során használt eszközkészletünket újítottuk meg, ugyanis egy régi, villamosbiztonsági szempontból elavult eszközt cseréltünk le egy új eszközre. Ennek felhasználásával a könyvkötő műhelyben végzett munka biztonságosabb lehet, fennakadás nélkül használható pl.: a már meglévő aranyozó betűszorító.  

A nagyító lehetővé teszi penész, penésztelepek ellenőrzése az iratokon, valamint a rányomott viaszpecsétek töredezettségének vizsgálatát, ellenőrzését.

Az ólomkígyók, illetve a különböző méretű homokpárnák beszerzésével immáron lehetőségünk van a már restaurált levéltári dokumentumok stabilizálására, fényképezésére, jobb tárgyfotók készítésére.

A könyvkötő vászon és szürkelemezből mappák ….készültek a már helyreállított levéltári anyagok számára, hosszú távú biztonságos megőrzésük céljából. A köpper szalagok a már rendezett anyagok megfelelő rögzítését teszik lehetővé.

E sorokban is köszönjük, hogy az támogatása révén e sérült iratanyagot a teljes pusztulástól megóvhattuk, élettartamát meghosszabbíthattuk

CsatolmányMéret
PDF icon szakmai_beszamolo_allomanyv_2021.pdf6.84 MB