Szakmai beszámoló Balthasar Fatiga feljegyzési könyve

Szakmai beszámoló

a Balthasar Fatiga feljegyzési könyve című kiadvány megjelentetésének pályázati végrehajtásáról

 

Az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma 204188/00625 azonosító számú, 023/204/19 sz. döntése alapján az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára 404.210 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást kapott a forráskiadvány megjelentetésére.

Fatiga Boldizsár Sopron egyik „városi ügyvédje” volt a 17. század első évtizedében. Ügyvédi tevékenységéről feljegyzési könyvet (Schreibbuch) vezetett, melyből a városházi forrásokban fennmaradt adatokkal kiegészítve a koraújkori magyarországi jogélet eddig alig ismert szegmenseiről, az ügyvédi tevékenységről és egy – a soproni – városi alkotmányról kapunk részletes képet. A feljegyzési könyv napló szerűen regisztrálja Fatiga jogi képviselői és jogi tanácsadói tevékenységét az 1599–1606-os évekből, valamint 1608-ból. Megemlíti Fatiga néhány választott, vagy kirendelt gyámként és városi szószólóként végzett tevékenységét is. A feljegyzési könyv egyedülálló történeti forrás. Hasonló ügyvédi napló Közép-Európából a 17. század elejéről és korábbról nem ismert


 

A 336 oldalas kötet szerkezetileg két részre tagolódik. Egy bevezető tanulmányra, melyben megismerkedhetünk a feljegyzési könyv „szerzőjével” Balthasar Fatigával, majd a szövegkiadás elveit végig böngészve bele is vághat az Olvasó a kötet második részének a kézirat betűhíven közreadott változatának olvasásába.

Ezúton is köszönjük az Közgyűjtemények Kollégiumának, hogy támogatták forráskiadványunk megjelentetését.

CsatolmányMéret
PDF icon szakmai_beszamolo_fatiga.pdf653.96 KB