Szakmai beszámoló - Varga Ottó: Naplóm. 1878. c kiadvány

Szakmai beszámoló

Varga Ottó: Naplóm. 1878. c. kiadvány megjelentetésének pályázati végrehajtásáról

 

Az NKA Könyvkiadás Kollégiuma 203137/03598 azonosító számú, 012/203/18 sz. döntése alapján az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára 800.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást kapott kiadvány megjelentetésére.

A napló írója Varga Ottó, a soproni kiegészítésű császári és királyi 76. tartalék gyalogezred 19. századában szolgált szakaszvezető korabeli naplójának 1878. augusztus 24-én történt bevonulásától 1878. november 11-én végbement leszereléséig követi nyomon naplójában az okkupáció eseményeit. Abból megismerhetjük a 76. tartalék gyalogezred „hadiútját”, amely alakulat tulajdonképpen a magyar királyi honvédség zászlóaljaival együtt vett részt az Osztrák-Magyar Monarchia határának biztosításában a Boszniával határos horvátországi határszakaszon, továbbá a Bihács és Velika Kladusa körül, a bosnyák felkelőkkel és török reguláris erőkkel folytatott harcokban.

A naplóból a küzdelem tényleges szereplői, a közös hadsereg egyszerű bakáinak szemszögéből ismerhetjük meg a bevonulás és a harctérre jutás nehézségeit, a konkrét hadműveleteket, a hadjáratban részt vett legénységi állomány felszerelését, fegyverzetét, átélhetjük a katonák mindennapjait és szenvedéseit, ismereteket szerezhetünk az alakulat harctéren elszenvedett veszteségeinek nagyságrendjéről, továbbá a hátország lakóinak viszonyulásáról a hadjárathoz.

A 260 oldalas kiadványt Dominkovits Péter négy íves tanulmánya vezeti fel, mely Varga Ottó életútját mutatja be a dualizmus második szakaszában. Ezt követi Balla Tibor két és fél íves tanulmánya, mely a soproni császári és királyi 76. tartalék gyalogezred részvételét mutatja be Bosznia-Hercegovina 1878-as megszállásában. A kötet további tartalmát a napló forrásszövege teszi ki. A kiadvány gazdagon illusztrált, mindösszesen 172 darab a korszakhoz kapcsolódó, az érintett témákat bemutató képek és térképrajzok teszik olvasmányosabbá.

Varga Ottó 1878-as naplójának közkinccsé tételével ‒ a történész szakma, a történelemtanárok, valamint a szélesebb olvasóközönség elvárásaival találkozva ‒ egy igényes kiállítású, tartalmát tekintve unikális és hiánypótló kötettel gazdagodik a boszniai okkupáció történetét feldolgozó kiadványok sora, amely méltóképpen emléket állítana a soproni 76. közös gyalogezred egykoron Bosznia-Hercegovina megszállásában résztvevő katonáinak.

Ezúton is köszönjük az Könyvkiadás Kollégiumának, hogy támogatták kiadványunk megjelentetését.

CsatolmányMéret
PDF icon szakmai_beszamolo_varga_otto.pdf764.93 KB