Restaurálás - 204111/04146

Az MNL GyMSM Soproni Levéltára 1994-től folytatott szisztematikus állományvédelmi tevékenysége részeként az NKA Közgyűjteményi Kollégiuma 204111/04146 pályázati azonosító számú támogatása értelmében a Kollégium 017/204/18 számú döntésének köszönhetően 220.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a Sopron Város Kamarási Hivatal iratai (IV.1009.c.) iratanyagában található 1703. évi számadáskönyvének restaurálására.

A kötet az idő során víz és penészfertőzést szenvedett, a borítópergamen levált a táblákról, hiányos volt, szakadt. A táblák mállékonyak, hiányosak, az előzékek föláztak és leváltak a táblákról. A kötőszalagok részben elvesztek, részben meggyengültek, hiányosak. A fűzés meglazult, elengedett. A papíron kiterjedt penészfoltok voltak láthatóak, az egész köteten végigvonuló penészfertőzés következtében az enyvezőanyag elbomlott, a papír mállott, hiányos, a legjelentősebb kárkép a lapok fölső sarkát érintette. Korábbi állapotában kutathatatlan volt

Az elvégzett munkák jelentőségét az is aláhúzza, hogy a számadáskönyvek nemcsak a város gazdálkodásának, de olyan tudományoknak is fontos, gazdag forrásai, mint a művészettörténet. Az NKA támogatásának köszönhetően Sopron gazdag levéltári forrásbázisából egy, a barokk korra vonatkozó egyedi dokumentumot sikerült megmenteni. Ezúton szeretnénk az Közgyűjteményi Kollégiumának köszönetet mondani, hogy támogatásával a számadáskönyv restaurálását lehetővé tette.

CsatolmányMéret
PDF icon restauralas_20191029.pdf2.18 MB