A létező szocializmus életvilágai

 

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az „Antall József” pályázat keretében közös kutatási projektet hajtott végre A létező szocializmus életvilágai. A vidéki miliők rendszerváltása címmel. A program keretében eddig publikálatlan fényképanyag került feldolgozásra. A Soproni Levéltár az alábbi, az 1950-ben önállóságát elvesztett, történeti Sopron megye területén fekvő településekre vonatkozóan kapott feldolgozásra fényképeket: Agyagosszergény, Kópháza, Mihályi, Nagycenk. A fényképek 1984 és 1986 között eredetileg a Hazafias Népfront kezdeményezésére a „felszabadulás” negyvenéves évfordulójára készültek, céljuk a dokumentalizálás és a negyvenéves fejlődés bemutatása volt. A fényképek az adott települések lakóházai mellett a közösségi élet színtereit, a műemlékeket, az infrastruktúrára és a gazdálkodásra utaló épületeket ábrázolják.

A program megvalósításában a levéltár munkatársai mellett Tóth G. Péter antropológus, néprajzkutató és történész, illetve Tóth Gézáné, Kalmár Márta mihályi tanárnő, valamint Szalai Viktor, az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola elnöke működött közre, akiknek ezúton is megköszönjük a segítségüket.

A Soproni Levéltár ezt a történeti dokumentációt ugyanezeknek a helyszíneknek a mai állapotáról készült felvételekkel vetette össze és e komparáció alapján magyarázó kommentárokkal kiegészítve YouTube videómegosztó oldalra feltölthető kisfilmeket készített.

A videók az alábbi linkeken érhetőek el.

Agyagosszergény

Kópháza

Mihályi

Nagycenk