A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei

2022.08.07.
„A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei” című panorámavetítéssel kísért tárlat a 21. század interaktív eszközeit felhasználva mutatja be a magyar állam fennállásának ezer évét.

Az MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotájának kiállítóterében a látogatót elsőként egy katedrális belsejét idéző tér fogadja, majd a falakon és mennyezeten látványos panorámavetítés kelti életre történelmünk legfontosabb eseményeit. A bemutatott 14 dokumentum külön tárlókban foglal helyet, amelyek a szakrális helyek monolit oszlopaiként tagolják a teret. Az iratok 14 korszakot, 14 történelmi eseményt elevenítenek fel 1109-től egészen 1990-ig.

A kiállítótér „apszisában” a Szent Korona Magyarországon először alkalmazott háromdimenziós technikával megjelenített képe lebeg, amelyet a látogatók szabadon forgathatnak körbe. Amellett, hogy a kiállított 14 dokumentumot virtuálisan is lapozni lehet, mindegyik korszakhoz tartozik egy önálló rövidfilm is. Ezek nem csupán az adott irat keletkezésének körülményeit mutatják be, hanem további információval szolgálnak a korszakról, és rávilágítanak annak történeti jelentőségére.

A levéltár új kiállítása az elmúlt 1000 év legfontosabb magyar dokumentumaiból válogat. A tárlat egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy az látogatók közelebb kerülhessenek múltunk forrásaihoz és bepillantást nyerjenek a történelmi eseményeket alakító folyamatokba. A kiállítás kétnyelvű: a kísérő információk magyarul és angolul is elérhetőek.


A kiállítás helyszíne a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főépülete: 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4.

További információ: https://mnl.gov.hu/anemzetemlekezete

 

Fotók: Varga Máté, Lantos Zsuzsanna | MNL

Utolsó frissítés:

2022.08.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges