Kulturális Örökség Napjai az MNL Országos Levéltárában

2018.08.27.
2018. szeptember 15-én, szombaton a Kulturális Örökség Napjai alkalmából intézményünk nyitott kapukkal várja a látogatókat, hogy együtt fedezzük fel különleges kulturális örökségünket. Idén nem csak kiállításokkal, épület- és raktársétákkal várjuk az érdeklődőket, hanem aktív részvételre buzdítjuk a hozzánk ellátogatókat, akik a Fortepan és az Europeana jóvoltából akár helyben digitalizáltathatják első világháborús magánirataikat, vagy családkutatásba kezdhetnek kollégáink segítségével!

Programjaink:

Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek – kiállítás

A „Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek” című új időszaki kiállítás történelmi dokumentumok, fotók, tárgyak és mozgóképek segítségével mutatja be közös múltunkat, az együttélés felemelő és árnyékos pillanatait. A kiállítás témáját az egykori és mai magyarországi nemzetiségek, etnikumok és a magyarok közötti kapcsolatok több évszázados történetének bemutatása képezi. Fő célunk, hogy gazdagon, meggyőzően dokumentáljuk a földrajzilag és társadalmi-kulturális-gazdasági szempontból mindig is Közép-Európa részét képező magyar állam etnikai, kulturális sokszínűségét, és ezt a maga történetiségében jelenítsük meg. Elsődlegesen nem a nemzetiségek történetét követjük nyomon, hanem a nemzetiségek és a magyarság összetett, bonyolult, időben változó kapcsolatrendszerét vizsgáljuk. Azt, hogy miként viszonyultak az itt élők egymáshoz, mennyire volt ellenséges, barátságos vagy éppen közömbös a köztük lévő viszony, és milyen mértékben integrálódtak vagy asszimilálódtak a nem magyar ajkúak.

 

A Bécsi kapu téri palota titkai

A budai Vár északi oldalán magasodó épület a magyar historizmus egyik legfontosabb, s eredetileg is levéltárnak szánt műve. Alkotója, Pecz Samu a kor legmodernebb eszközeit alkalmazta. A falakon Dudits Andor festményei közel 1000 év magyar történetét tárják elénk. A lépcsőházat és emeleti csarnokokat Róth Miksa ólomüveg ablakai díszítik, amelyeken a történeti Magyarország városainak címerei láthatók.

Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.

 

Karnyújtásnyira a történelem

Tematikus raktárséták, amelyek során látogatóink levéltárosok vezetésével, eredeti iratok felfedezése közben ismerkedhetnek meg írott múltunkkal. A séták kapcsolódnak a Kulturális Örökség Napok központi témájához - Örökségünk Európában. Raktáraink korlátozott létszámban (max. 15 fő) látogathatók. Jelentkezés a helyszínen.

Milyen lenne …? Meg nem valósult építészeti tervek: Milyen lenne a neoreneszánsz országház, a centrális alaprajzú Erzsébetvárosi plébániatemplom, a hétnyílású boltozott kőhíd a Lánchíd helyett, a bizánci stílusú Dohány utcai zsinagóga vagy a Szentháromság téri levéltárépület? Válogatás az MNL Országos Levéltára tervtárának anyagából.

Osztrák, magyar - két jó barát. Kétoldalú kapcsolatok 1918-1938 között: Dokumentumválogatás és érdekességek a monarchia felbomlása utáni osztrák és magyar kapcsolatokról.

Feltalálók és találmányaik. Szabadalmi iratok: Tihanyi Kálmán radioszkópja, Albert Einstein és Szilárd Leó közösen tervezett hűtőgépe, Bíró Lajos golyóstolla és egyéb érdekes találmányok szabadalmi irataiból válogatunk.

"Mazsola a kalácsban" Érdekes iratmellékletek: A levéltár nem csak iratokat és dokumentumokat őriz, hanem az olykor hozzájuk csatolt tárgyakat is.

Utazás Mária Terézia korába: Az érdeklődők hivatalos és személyes iratok segítségével tudhatnak meg részleteket a 301 éve született uralkodónő életéről: miként került a trónra nőként? Hogyan uralkodott, miről tanúskodnak a rendeletei? Milyen volt a kapcsolata a családjával, hitvesével, gyermekeivel?

 

Óhazától Újhazáig. Emberi és családi sorsok az emigrációban – kamarakiállítás

A levéltárak európai örökségünk írásos emlékeinek a letéteményesei, így a tervezett kiállítással lehetőséget nyújtunk arra, hogy találkozási pontként a megőrzendő és megismerhető múlt elérhetővé váljon a jövő generációi számára is. Magyarországon ugyanakkor ebben az évben a családok évét is ünnepeljük, amelynek megtartó ereje a fennmaradt és hazatért iratok tanúsága alapján is kiemelkedően fontos volt a magyar diaszpórában. A kiállítás elsődleges célja, hogy megjelenítse az európai kulturális értékek megőrzésének módjait és stratégiáit a diaszpórában élő magyar családok és közösségek körében. Az értékközvetítés azonban egy hosszabb folyamat eredménye, melyet a Mikes Kelemen Program során beérkezett dokumentumokon keresztül, több tárló útján virtuálisan igyekszünk bemutatni a látogatók számára. A kiállítás az óhazától egészen az újhazáig kíséri végig a magyar sorsokat, igyekszik megjeleníteni az elvándorlás okait, az út során fellépő nehézségeket, az új társadalomba történő beilleszkedés viszontagságait, és röviden bemutatja az európaiság, magyarság megtartásának ma is működő kulturális intézményeit.

 

Háborúk, forradalmak, traumák – Gyűjtőköri nap

Iratgyűjtő nap a levéltárban a Fortepan és az Europeana portállal, valamint a Nagy Háború bloggal együttműködve. A gyűjtés az Europeana első világháborús tematikájához kapcsolódik, elsősorban ehhez várunk iratanyagot, illetve helyszíni digitalizálás biztosításával lehetővé tesszük, hogy digitális másolatban a levéltárnak adományozzanak magániratokat. Az eseményhez kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik. A tágabb téma az iratgyűjtés, digitalizálás, és a digitalizált képek közzétételének lehetőségei: a beszélgetés célja, hogy felhívja a látogatók figyelmét arra, hogy a levéltárban iratgyűjtés is folyik, valamint, hogy tájékoztassa az érdeklődőket, hogy hogyan tudnak beadni iratot.

Hogyan lehet iratot hozni a levéltárba?

Iratot előre egyeztetett időpontban lehet behozni a levéltárba: erre vonatkozóan keressék Schmidt Anikó gyűjtőköri referenst az alábbi elérhetőségek bármelyikén: schmidt.aniko@mnl.gov.hu, gyujtokor@mnl.gov.hu, +36 1 225 2835

 

 

Őseink nyomában - Levéltárosi segítség családtörténeti kutatáshoz

Ha érdekli családja származása, ha többet akar tudni őseiről, felmenőiről, levéltárosaink tájékoztatják a kutatási lehetőségekről, és segítenek az első lépések megtételében. Ha tudja valamely felmenője (nagy-, déd-, ük- vagy szépszülő, stb.) 1895 előtti születési, házasodási  vagy  halálozási évét, ismeri felekezetét, valamint a település nevét, ahol élt, helyben segítünk rátalálni az anyakönyvi adatbázisban.

Helyszín: Kutatóterem

Egész délelőtt és kora délután (valamint 17,00-től, az előadások után): „kis csoportos foglalkozás”, illetve  egyéni konzultáció keretében tájékoztatás az anyakönyvi kutatásról, megmutatjuk az adatbázisban való keresést  az érdeklődőknek.

Kapcsolódó előadások: 15.00 - 17:00

 

Előadók

Előadás címe

15.00

Völgyesi Zoltán

Köszöntő

15.10

Berkes József

A családtörténeti kutatás alapjai

(javasolt lépések, források, technikák)

15.45

Sunkó Attila

Az 1828-as országos összeírás

16.00

Zetkó Éva

A felekezeti anyakönyvek adatbázisa

16.15

Závoczki Adrienn

Kataszteri és vállalati iratok a családkutatás szolgálatában

16.30

Török Ádám

A névváltoztatás (magyarosítás) forrásai. Kutatási kérdések

16.45

Szakács Annamária

Családtörténet az Aktakaland blogon

 

Történelmi kézműves varázs

A Kulturális Örökség Napjain kicsik és nagyok gyermek- és kézműves-foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a levéltár restaurátorainak és könyvkötőinek munkájával. A rendezvény során különböző könyvecskék, füzetek és egyéb kézműves ajándékok készítésében vehetnek részt a látogatók.

 

Utolsó frissítés:

2018.09.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges