Újabb településekkel bővült a „Hajdú-Biharból elhurcolt hadifoglyok és polgári személyek” adatbázisa

Ezúttal az Egyekről, Mikepércsről és Vámospércsről elhurcoltak adatai kerültek bele
2020.08.05.

A II. világháború alatt több százezer magyar katona esett hadifogságba, valamint több százezer polgári személyt hurcoltak el „málenkij robot”-ra a Szovjetunióba Magyarországról. Ezen eltűnt honfitársaink hollétének megállapítása céljából kérhettek segítséget a hozzátartozók a Fegyverszüneti Ellenőrző Bizottság 1945. március 18-án kelt 26. sz. rendelete alapján elkészített kérdőívek kitöltésével. A keresett személyekkel kapcsolatos kérdések minden település által használt kérdőíven megegyezők voltak, azonban megjelenési formájukban eltérhettek.

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának őrizetében lévő kérdőívekből készült adatbázis az elmúlt hetekben további három település – Egyek, Mikepércs és Vámospércs – iratanyagával gyarapodott. Az elhurcoltak adatai mellett – természetesen – megtekinthető a kérdőívek digitalizált változata is:

Hajdú-Biharból elhurcolt hadifoglyok
és polgári személyek
          

Továbbá tájékoztatjuk a családtagjaikat, hozzátartozójukat keresőket és a kutatni szándékozókat, hogy „A Népjóléti Minisztériumnak megküldött névjegyzékek név szerint kereshető adatbázisa”-n az elmúlt félévben adattisztítást végeztünk, mellyel számos elírást, félreolvasást javítottunk, kimaradt rekordokat pótoltunk, beazonosítottunk minden településnevet és feloldottuk a rövidítéseket. Emellett a „Hazatért hadifoglyok névjegyzékei”-hez tartozó három – a hazatérés napja szerint kereshető – adatbázisban is javítottuk az észrevett hibákat, pótoltuk a kimaradt oldalakat. Az adatbázisokat a gulag.hbml.hu/adatbazisok oldalon érhetik el az érdeklődők.

 

Tóth Ágnes és Szikla Gergő

 

 

Utolsó frissítés:

2020.10.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges