Elérhető a Párt-Állam-Párt adatbázis

Szerző: Kanyó Ferenc
2018.10.18.
A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) 2018. október 17-én mutatta be közös projektjét, a Párt-Állam-Párt című archontológiai adatbázist, amely mérföldkő lehet a korszakot mélyebben megismerni szándékozó érdeklődők, és a professzionális kutatók számára is.

Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a Párt-Állam-Párt adatbázis nyilvános bemutatóján a levéltár konferenciatermében. Szabó Csaba az MNL főigazgatója köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében kiemelte, hogy Magyarországon a Magyar Nemzeti Levéltár a legnagyobb közintézmény, amely jelenleg közel 300 kilométernyi iratot őriz. A hagyományos kutatás mellett azonban a modern technika segítségével egy otthonról is böngészhető adatbázis jött létre. Hozzátette, hogy az adatbázis elkészüléséhez rendkívül nagy anyagot kellett feldolgoznia a kollégáknak.

Fotó: Szigetváry Viktor/MTI

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke kiemelte, hogy az adatbázis egy régi adósság törlesztése, egy információs kárpótlás a társadalom felé. Rámutatott, hogy a járási párttitkároknak komoly hatalma volt, emberek és családok sorsát tartották a kezükben, és ez az projekt most őket veszi számba. Közel négyezer személy szerepel az adatbázisban, akik az egypárti diktatúra gépezetének fogaskerekeit alkották. Nemcsak az állampolgárok böngészhetik haszonnal a most bemutatott honlapot, hanem a kutatók számára is hasznos lesz. Emlékeztetett arra, hogy néhány nap múlva október 23-a lesz, valamint jövőre emlékezünk meg a rendszerváltás 30. évfordulójáról is. Kiemelte, hogy a velük együttműködő Levéltár részéről több mint negyven munkatárs dolgozott a Párt-Állam-Párt adatbázison, és bízik benne, hogy a jövőben is hasonlóan sikeres és tartalmas projektekben működhetnek együtt a levéltárral.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy évek óta tart az együttműködés a Nemzeti Emlékezet Bizottságával, és annak idején helyes döntés volt a szervezet felállítása. Ilyen keretek régóta nem álltak rendelkezésére a diktatúra történetét kutatni szándékozók számára. A miniszter elmondta, hogy kollektív felelősség nincs, egyéni élettörténetek vannak. Hozzátette, hogy egy diktatúra titkai nem válhatnak egy demokrácia titkaivá, de egy diktatúra áldozatai nem válhatnak a demokrácia áldozataivá. Az adatbázis abban segít, hogy az embertelen rendszert működtető embereket mutassa be. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a rendszerváltás harmincadik évfordulója alkalmából megszületett az a kormány-előterjesztés, amely 2019. január 1-től 2021. június 30-ig tartó időszakban emlékezne meg a rendszerváltásról. Utóbbi dátum az Oroszországgal kötött államközi szerződés értelmében visszaálló magyar nemzeti szuverenitás évfordulója. Gratulált a résztvevő kutatóknak, és kifejezte reményét, hogy ez a munka folytatódni fog.

Tóth Judit az MNL főlevéltárosa mutatta be a projekt szakmai hátterét és az új honlapot. Grósz Károly, Kádár János, Cservenka Ferencné vagy Pap János nevét mindenki ismeri, de ebből pályafutásuknak a kezdete is feltárul, a szinte ismeretlen Dankó István példáján egy járási pártbizottsági titkár pályafutását is megtekinthettük. A Párt-Állam-Párt honlap a történeti segédtudományok szakszavával élve archontológia, azaz tisztségviselői névtár. Háromezer ember adata mellett 1500 testület és szervezeti egység került bele, amelyen 47 levéltáros dolgozott. Tóth Judit bemutatta a strukturált keresési lehetőségeket, valamint szót ejtett arról is, hogy milyen bővítésekkel lehet élni, utóbbiak között felsorolta a községi párttitkárokat vagy az állami vállalatok és gazdaságok világát. Hangsúlyozta, hogy ahol csak lehetett az egyes információkat konkrét hivatkozással, levéltári jelzettel látták el. Végül az online bemutató után köszönetét fejezte ki a NEB-nek, és számos levéltáros kollégájának is az együtt végzett munkáért.

Az adatbázis, amelyen munkatársaink folyamatosan dolgoznak, elérhető a paap.mnl.gov.hu címen.

(Fotók: Czikkelyné Nagy Erika, Varga Máté)

(Borítókép: Szigetváry Viktor/MTI)

Kapcsolódó sajtómegjelenések:

m1 - Ma délután (2018.10.18.) Hiánypótló adatbázis készült a kommunista állampárt meghatározó tisztségviselőiről


tv2 - Tények Reggel (2018.10.18.) Párt-Állam-Párt címmel nyilvános adatbázis készült az egykori állampártok funkcionáriusaikról


Kossuth Rádió - Jó reggelt, Magyarország!(2018.10.18.) Adatbázis készült a kommunista állampárt meghatározó tisztségviselőiről

 

 

 

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2018.11.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges